Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις

by Expertnews.gr

Συνεχίζονται, στο δείπνο των ηγετών των 27 κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το δείπνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μπάρεντ Λέιτς, ξεκίνησε λίγο πριν τις 8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και ενώ είχαν προηγηθεί πολυμερείς συναντήσεις ηγετών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, παρά τις διαπραγματεύσεις επί τρεις ημέρες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το ύψος των επιχορηγήσεων.

Κατά την ίδια πηγή, οι «φειδωλοί» του Βορρά θεωρούν τα 350 δισ. ευρώ ως το μέγιστο αποδεκτό ποσό, τη στιγμή που άλλες χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία- θεωρούν ότι οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 400 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό οι συζητήσεις να παραταθούν και αύριο Δευτέρα.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Σε νέες δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι «τα πράγματα πηγαίνουν προς μια δίκαιη κατεύθυνση», προσθέτοντας πως «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας». Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξακολουθεί να διερευνά συμβιβαστικές γραμμές.

Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, «σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι «είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας.


NEWS