Στον Έβρο, Χρυσοχοϊδης, Μηταράκης, Νέχαμερ

by Expertnews.gr

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ , για μία επιτόπια εικόνα της κατάστασης της μετανάστευσης, ένα μήνα μετά τη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου & Μετανάστευσης στη Βιέννη, στην οποία ο ίδιος είχε προσκαλέσει δεκάδες υπουργούς και επικεφαλής διεθνών οργανώσεων.

«Ακόμα κι αν ο κορονοϊός έχει απομακρύνει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενεργά. Τους τελευταίους μήνες ήμουν σε στενή επαφή με τους Έλληνες ομολόγους μου, και τώρα θα σχηματίσουμε μία επί τόπου εικόνα της κατάστασης», επισήμανε στις δηλώσεις του στην Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

«Ακόμα και κατά τη διάρκεια του κορονοϊού δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατάσταση της μετανάστευσης», δήλωσε ο Καρλ Νέχαμερ.

Το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, θα υποδεχτεί στις 08:30 στο γραφείο του την αυστριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Καρλ Νέχαμερ και στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας θα μεταβεί στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη .

Στις 11:00 έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη, στο υπουργείο.

Οι κ.κ. Μηταράκης και Κουμουτσάκος, από κοινού με την αυστριακή αντιπροσωπεία και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, θα αναχωρήσουν το μεσημέρι (15:30) με προορισμό την Αλεξανδρούπολη, όπου και θα επισκεφθούν τις περιοχές Καστανιές και Φέρες στον Έβρο. Τον περασμένο Μάρτιο η Αυστρία είχε αποστείλει στον Έβρο μονάδα των ειδικών δυνάμεων Cobra προς ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων.

Τέλος οι κ.κ. Μηταράκης και Κουμουτσάκος, μαζί με τον κ. Νέχαμερ και την αυστριακή αντιπροσωπεία, θα μεταβούν στη Χίο όπου, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας θα ενημερωθεί για το έργο της Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα των συνομιλιών στην Αθήνα, θα αποτελέσει και η περαιτέρω υποστήριξη της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στο πλαίσιο της νέας “Πλατφόρμας Συντονισμού Μεταναστευτικής Πολιτικής”, η ίδρυση της οποίας αποφασίστηκε στην πρόσφατη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη στη Βιέννη, όπου έχει και την έδρα της η νέα Πλατφόρμα. Το έργο της θα επικεντρωθεί στον συντονισμό τεσσάρων βασικών σημείων: συνεργασία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, επιστροφή μεταναστών χωρίς δικαίωμα ασύλου, καταπολέμηση των λαθροδιακινητών και δημιουργία ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών ασύλου. 

Την ίδια ώρα, την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με στόχο να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία τους,  ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο αυτό είναι η απάντηση της Ελλάδας στο αντίστοιχο που έχει εγκαταστήσει η Τουρκία στην περιοχή. 

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την σύμβαση που αφορά την επέκταση και αναβάθμιση του φράχτη κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα  Έβρου, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το έργο «αδιαμφισβήτητη εθνική ανάγκη της Ελλάδος απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια της να εργαλειοποίησει το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα». 

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τόσο ο φράχτης όσο και τα περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται στη σύμβαση, θα παραδοθούν μέσα σε 5 έως  8 μήνες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η σύμβαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ και έκτασης 27 χιλιομέτρων. 

Θα είναι, είπε, «ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων με αντι-αναρριχητική αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά» και διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση του φράχτη καθορίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι, «η Ελλάδα σε ένα μήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου, απέτρεψε μεγάλη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου που έφθασαν στα 59.000 άτομα».

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε κρίσιμα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη να ενισχύσουμε τον υφιστάμενο και να κατασκευάσουμε νέο τμήμα εκεί που έχουν κριθεί κρίσιμα σημεία.  Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράχτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλει στην άμυνα και στην προστασία της χώρας. Θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια των συνόρων μας», επεσήμανε οκ. Χρυσοχοΐδης.

Μίλησε ακόμα, «για δύο πολύ κρίσιμους παράγοντες που δημιούργησαν την άμεση ανάγκη επέκτασης του φράχτη και είναι τόσο η διασφάλιση των συνόρων από υπαρκτούς και απρόβλεπτους κινδύνους εισροής παράνομων μεταναστών όσο και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, «αυτή τη στιγμή στον Έβρο παραμένει η «Φρόντεξ»  με ένα μικρό αριθμό περίπου 120 ατόμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί της οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επιτήρηση μαζί με τις ελληνικής δυνάμεις».

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι, «η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι αυτονόητη εθνική ανάγκη», ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί μόνο η επέκταση του φράχτη αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό πρόβλημα που δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει».

«Δεν θα συμφωνήσουμε στη πολιτική λογική ότι η  Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης γιατί δεν βοηθά αυτό, πέραν από το να εγείρει μισαλλόδοξα ή ακροδεξιά αντανακλαστικά. Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, όμως υπάρχουν ερωτηματικά ως προς τον νέο φράχτη. Είναι απαραίτητο να έχει διόδους για πιθανή διέλευση όσων περνάνε νόμιμα. 

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, όμως υπάρχει έλλειμμα πως διαβάζουμε τη στάση της, ποιες διπλωματικές και επιθετικές κινήσεις κάνει», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη.

 Υπέρ της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ δια του βουλευτή του Γιώργου Καμίνη, που συμφώνησε ότι είναι, «επιτακτική εθνική ανάγκη για την προστασία των χερσαίων συνόρων μας απέναντι στις προκλητικές και υβριδικές επιθέσεις της Τουρκίας». 

Ερωτηματικά ωστόσο εξέφρασε μόνο ως προς το ύψος της δαπάνης του έργου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι, «η Θράκη και  ο Έβρος ήταν πάντα στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας», ωστόσο όπως είπε, «η ίδια περιοχή έχει μπει στο κάδρο και στα σχέδια και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

 Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «ανάγει σε νούμερο ένα το προσφυγικό πρόβλημα, προβάλλοντας ως πανάκεια το ζήτημα του φράχτη και υποβαθμίζοντας άλλα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων».

«Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το προσφυγικό πρόβλημα και η εργαλειοποίηση του λύνεται με ένα φράχτη», ανέφερε. 

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα νέα παρατηρητήρια που θα φτιαχτούν και την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης στον Έβρο, ωστόσο ζήτησε ο νέος φράχτης να είναι τσιμεντένιος.

 Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου έκανε λόγο για «Φαρανοϊκά έργα» και για «επικοινωνιακού χαρακτήρα σόου της κυβέρνησης».

NEWS