Η παιδεία στο επίκεντρο, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

by Expertnews.gr

«Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων», ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020» σημείωσε ο κ. Πέτσας και τόνισε: «Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Συμφωνία Ελλάδας  – Αιγύπτου

«Η εποχή των διασταγμών τέλειωσε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Δε νοείται λοιπόν – ειδικά  Αξιωμματική Αντιπολίτευση –  να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία» επισήμανε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, στη  ψηφοφορία, την προσεχή Τετάρτη στη Βουλη.

Ειδικότερα, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Πέτσας, είπε : «Στις 18:00 το απόγευμα (τη Δευτέρα), εισάγονται στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής οι συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η εποχή των δισταγμών, τελείωσε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, ναι ή όχι».

Επανέρχεται, δύο φορές την εβδομάδα, η  ενημέρωση   Τσιόρδα – Χαρδαλιά, για τον Κορωνοϊό.

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή ενημέρωση για τον κορονοϊό, από Ν. Χαρδαλιά, Β. Κοντοζαμάνη και Σ. Τσιόδρα

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την επαναφορά του υφυπουργού υγείας Β. Κοντοζαμάνη και του Σ. Τσίοδρα στις ενημερώσεις για την πορεία του κορονοϊού: «Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00, θα παραχωρείται συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, στο Υπουργείο Υγείας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ».

Στ. Πέτσας: Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακίμα τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού: 

«Στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, της δυνατότητας του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.  
  • Δυνατότητα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
  • Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων για την εφαρμογή της, θα υφίσταται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση».

Στ. Πέτσας: Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα

Αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο κύριος Πέτσας επανέλαβε ότι 

στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη λύψη αυξημένων μέτρων προστασίας.

«Τα αυξημένα μέτρα προστασίας – που θα σας ανακοινώσει η Υπουργός – στόχο έχουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τη διαμόρφωση και λήψη αυτών των μέτρων, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την αρμόδια επιτροπή των ειδικών. Η Υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό για όλο τον σχεδιασμό που αφορά την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών. Και αυτό, γιατί η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με πως ο Πρωθυπουργός «έχει εγκρίνει τη σημαντική ενίσχυση του Προϋπολογισμού της Παιδείας, ενίσχυση που κρίνεται απαραίτητη λόγω του κορονοϊού, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Μεταναστευτικό: Επεκτείνεται ο φράκτης στον Έβρο

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό και πιο συγκεκριμένα στην επέκταση του φράκτη μήκους 12 χιλιομέτρων που βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο.

 «Η Κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην Ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου, αποφάσισε την επέκταση του υπάρχοντος φράχτη. Η επέκταση θα κατασκευασθεί σε σημεία που υποδείχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία». Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «Το έργο κατασκευής έχουν αναλάβει από κοινού οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από σήμερα», είπε ο κ. Πέτσας.


NEWS