Στέλιος Πέτσας: Η κοινωνία στο επίκεντρο, νέες θέσεις εργασίας, αλλάζοντας την όψη των τοπικών κοινωνιών

by Expertnews.gr

 

Στέλιος Πέτσας: «Βρίσκομαι στην Κρήτη για έναν πολύ σημαντικό λόγο που έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα και την ανάπτυξη στην περιοχή μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δις ευρώ. Η Κρήτη θα λάβει ένα σημαντικό ποσό από αυτό το πρόγραμμα και είμαστε εδώ να δούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δημάρχους, πώς αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αλλάζοντας την όψη των τοπικών κοινωνιών».


Αναλυτικά, η συνέντευξη  του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣKΑΪ” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
».

Για την περεταίρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Όπως είχαμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχε η σκέψη για άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών στο διάστημα γύρω στις 20 Μαΐου. Ανοίγουν τελικά λίγο νωρίτερα, στις 17 Μαΐου. Υπάρχουν, δηλαδή, πλέον οι συνθήκες, ώστε το σταδιακό άνοιγμα που έχουμε πει, να υλοποιείται με βάση τον ρυθμό που έχουμε ανακοινώσει, ενδεχομένως και γρηγορότερα. Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, όπως είναι η άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όλα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Κρίνοντας, πάντως, από τον ρυθμό του εμβολιασμού και τη γενικότερη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα και τις συμβουλές που εισηγούνται οι ειδικοί, εκτιμώ ότι θα πάμε καλά.

Με την άρση των περιορισμών για την είσοδο ταξιδιωτών από το εξωτερικό, μετά τις 14 Μαΐου, εκτιμώ ότι είμαστε πολύ κοντά να έχουμε διαπεριφερειακές μετακινήσεις χωρίς περιορισμούς και για τους Έλληνες πολίτες. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, προκειμένου να δούμε τις λεπτομέρειες και τους όρους με τους οποίους αυτό θα γίνεται. Αυτό, πάντως, που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να μην χαλαρώσουμε στις κοινωνικές μας συναναστροφές και το επόμενο διάστημα.

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω πανδημίας

Εάν δει κάποιος τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργούαπό την Πορτογαλία, καταλαβαίνει ότι ο πρώτος άξονας της πολιτικής μας είναι αυτές οι μόνιμες ελαφρύνσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ώστε το κάθε νοικοκυριό και ο κάθε επιχειρηματίας να ξέρουν ότι θα έχουν στην τσέπη τους περισσότερα χρήματα, είτε για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, είτε για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνει έναν ορίζοντα μεσομακροπρόθεσμο συνέχισης και παγίωσης αυτών των μειώσεων των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που δίνει πραγματικά μία ανάσα στο επιχειρείνκαι στα νοικοκυριά. Όσον αφορά στην εστίαση και στον ξενοδοχειακό κλάδο που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, υπάρχουν συνεχή μέτρα στήριξης και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για όσο χρειαστεί.

Για την πορεία των εμβολιασμών

Ο εμβολιασμός έχει ανοίξει για τις παραγωγικές ηλικίες και συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τον αριθμό των εμβολίων, τον οποίο έχουμε κάθε φορά και εμείς, από την πλευρά μας, αναπτύσσουμε συνεχώς τα εμβολιαστικά μας κέντρα με βάση τον αριθμό αυτόν. Πολλά από τα εμβόλια που γίνονται αυτή τη στιγμή, προσφέρουν υψηλό βαθμό προστασίας, ακόμα και από την πρώτη δόση. Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε 5 εκατ. εμβολιασμούς. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί και που πρόκειται να εμβολιαστούν,δεν αμφισβητείται. Δεν υπήρχαν εξ’ αρχής υποσχέσεις,ας είμαστε σαφείς ως προς αυτό. Υπήρχε μία κατεύθυνση με βάση τον αριθμό των εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας. Επομένως, δεν θα πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις με διάθεση μικροπολιτικής κριτικής.

Για την τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη

Βρίσκομαι στην Κρήτη για έναν πολύ σημαντικό λόγο που έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα και την ανάπτυξη στην περιοχή μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δις ευρώ. Η Κρήτη θα λάβει ένα σημαντικό ποσό από αυτό το πρόγραμμα και είμαστε εδώ να δούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δημάρχους, πώς αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αλλάζοντας την όψη των τοπικών κοινωνιών.
NEWS