Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, παρουσιάζει σήμερα Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, τις παρακάτωεκδηλώσεις.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συναντά τον Μανουέλ ντε Φάγια στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου θα συμπράξει με την καταξιωμένη μεσόφωνο Ινές Ζήκου, υπό τον ανερχόμενο Κορνήλιο Μιχαηλίδη.
Το συνθετικό έργο του Μανουέλ ντε Φάγια αποτελεί ορόσημο στην ευρύτερη διάδοση του ιδιαίτερου ισπανικού μουσικού χρώματος. Ο Ντε Φάγια, καταγόμενος από την πλευρά του πατέρα του από την Ανδαλουσία και από την πλευρά της μητέρας του από την Καταλονία, πέτυχε να αφομοιώσει δημιουργικά τα αραβικά στοιχεία της μουσικής του μαυριτανικού νότου και τα πιο ζωντανά και διαυγή στοιχεία του Βορρά αντίστοιχα. Μέσα στα χρόνια της παραμονής του στο Παρίσι, ο ντε Φάγια διαφοροποιήθηκε από τους συμπατριώτες του – Ισαάκ Αλμπένιθ και Ενρίκε Γρανάδος – καθώς χειρίστηκε το ισπανικό φολκλορικό ιδίωμα με ένα πολύ προσωπικό τρόπο. Επηρεαζόμενος από τα ενορχηστρωτικά επιτεύγματα της ιμπρεσιονιστικής μουσικής κατόρθωσε να αντλήσει από αυτό την ουσία των μελωδιών και των ρυθμών χωρίς να αποσκοπεί στη μίμηση της παραδοσιακής μουσικής αλλά σε μία ολοζώντανη μουσική της μεταφορά σε ένα υψηλότερο –και οικουμενικό- επίπεδο δημιουργίας.
Συντελεστές:
Μεσόφωνος: Ινές Ζήκου
Μουσική Διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού Το αμάρτημα της μητρός μου (1883) στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019).
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσσου
Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη
Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κυπουργός
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ειρήνη Βουρλάκου
Η παράσταση είναι στα αγγλικά
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.
Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.
Γ’ πρόγραμμα (Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης)
Χορευτική παρέλαση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός
Ζευγάρια χορευτών του Λυκείου των Ελληνίδων ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα (ενδυματολογική συλλογή του ΛτΕ) θα “παρελάσουν” επιδεικνύοντας τον ενδυματολογικό πλούτο της χώρας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ζευγαρωτών και αντικριστών ελληνικών χορών, υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής και τραγουδιών από παραδοσιακή ορχήστρα.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Μια ρεμπέτικη κομπανία ζωντανεύει την αρχαία ελληνική μυθολογία όπως την ξανα-έγραψε η πολιτική και χιουμοριστική πένα του Νίκου Τσιφόρου. Η κοσμογονία, οι μάχες με τους ρέμπελους Τιτάνες και τα κουτσαβάκια τους Ολύμπιους θεούς, τα νυχτοπερπατήματα του Διός και η οργή της Ήρας που την κατατρώει η ζήλια, ο Προμηθέας ο φιλάνθρωπος, η σχέση του με την ΔΕΗ και η επανάσταση του ενάντια στους μεγάλους…
Τα αιώνια προβλήματα των πάνω και οι καημοί των κάτω. Ένας κόσμος βουτηγμένος στην αδικία απ’ την προϊστορία έως το σήμερα. Και στην άκρη του κάδρου ο κακομοίρης, ο μεροκαματιάρης, το κορόιδο ο ανθρωπάκος, που σηκώνει μια ζωή στις πλάτες του τα χρέη των θεών (παλιών και νέων) και δεν τολμάει να βγάλει κιχ, μην και τον κατακεραυνώσουν.
Συντελεστές:
Κείμενο: Νίκος Τσιφόρος
Σκηνοθεσία – διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Μαραμαθάς
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φουντούκος
Eπιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Παίζουν (αλφαβητικά): Παυλίνα Ζάχρα, Μιχάλης Κουτσκουδής, Πέτρος Μάλαμας, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριλένα Μόσχου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Φουντούκος
Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα και στην ξενιτιά.
Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Από τη Σμύρνη στον Πειραιά, το οποίο είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας επί σκηνής με τον Ανδρέα Κατσιγιάννηπαρουσιάζουν τραγούδια από τη Σμύρνη του έρωτα και του πάθους έως την Πειραιώτικη σχολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των: Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Βαγγέλη Παπάζογλου κ.ά.
Τραγουδούν: Γιάννης Διονυσίου, Σοφία Παπάζογλου
Σολίστ: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι, λάφτα), Αποστόλης Βαλαρούτσος (κιθάρα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Σταύρος Κουσκουρίδας (πνευστά), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (κρουστά), Φίλιππος Ρέτσιος(πιάνο), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)
Παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις :
