Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος για τις τελευταίες συνομιλίες της συνόδου κορυφής στο Πεκίνο που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Ήπιαν τσάι, αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και υπέγραψαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Παρά το θετικό κλίμα και τις συμβολικές κινήσεις προσέγγισης, διατήρησαν την απόσταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον και ο πρόεδρος Τραμπ πήρε τον δρόμο της επιστροφής χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικές συμφωνίες για τα βασικά ζητήματα που επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.
Ο Τραμπ ξεκίνησε την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Πεκίνο γράφοντας στα social media ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον «συνεχάρη για τόσες πολλές τεράστιες επιτυχίες», ενώ υποστήριξε πως όταν ο Σι είχε μιλήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ενδεχομένως μια χώρα σε παρακμή», αναφερόταν αποκλειστικά στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν.
Η συνάντηση στο Ζονγκνανχάι
Ο Σι υποδέχθηκε τον Τραμπ στην επίσημη κατοικία του, το Ζονγκνανχάι, για τις τελικές συνομιλίες της συνόδου κορυφής.
Έπειτα από συνομιλίες για το εμπόριο, την Ταϊβάν και το Ιράν, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε στον αμερικανό φιλοξενούμενό του τα αιωνόβια δένδρα του περιτειχισμένου συγκροτήματος Ζονγκνανχάι στο Πεκίνο, όπου έκανε περίπατο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τις τελευταίες ώρες της συνόδου τους.
Πρώην αυτοκρατορικός κήπος στον οποίο στεγάζονται τώρα τα γραφεία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και του κρατικού συμβουλίου, του υπουργικού συμβουλίου της Κίνας, το περιτειχισμένο αυτό συγκρότημα βρίσκεται δίπλα στην Απαγορευμένη Πόλη, το περίφημο ορόσημο της κινεζικής πρωτεύουσας, και στην άκρη της πλατείας Τιενανμέν.
Ανοιχτό μικρόφωνο «έπιασε» σχόλια των ηγετών, στα οποια ο Τραμπ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι μερικά από τα δένδρα είναι 1.000 ετών.
«Πρέπει να σας πω ότι όλα τα δένδρα σ’ αυτή την πλευρά είναι πάνω από 200 ως 300 ετών», είπε ο Σι μέσω διερμηνέα, δείχνοντας μερικούς επιβλητικούς κορμούς. «Εκεί μερικά είναι πάνω από 400 ετών».
Ο Τραμπ απάντησε, «Ζούν τόσο πολύ;».
Ο Σι πρόσθεσε, «Υπάρχουν και δένδρα 1.000 ετών σε άλλα μέρη».
Ο Τραμπ ρώτησε τον Σι αν έχει υποδεχθεί και άλλους ξένους ηγέτες στο συγκρότημα αυτό.
«Πολύ σπάνια», απάντησε ο Σι. «Στην αρχή, συνήθως δεν κάναμε εδώ διπλωματικές εκδηλώσεις. Ακόμα κι αφού αρχίσαμε να κάνουμε μερικές, είναι κάτι που γίνεται εξαιρετικά σπανια. Για παράδειγμα, έχει έρθει εδώ ο Πούτιν».
Στη συνέχεια κάλεσε τον Τραμπ να αγγίξει ένα δένδρο 280 ετών.
«Ωραία. Μου αρέσει», απάντησε ο Τραμπ.
Η περίσταση προσέφερε μια σπάνια ματιά στις ανεπίσημες ανταλλαγές μεταξύ αρχηγών κρατών.
Το Σεπτέμβριο, ένα ανοιχτό μικρόφωνο είχε «πιάσει» τον Σι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συζητούν για μεταμοσχεύσεις οργάνων και για το ενδεχόμενο να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν μέχρι την ηλικία των 150 ετών, καθώς περπατούσαν προς την πλατεία Τιενανμέν για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση του Πεκίνου.
Στη συνέχεια συμμετείχαν σε συνομιλίες με στενούς συνεργάτεςπίνοντας τσάι σε πολυτελές περίπτερο, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας πριν από την αναχώρηση του Τραμπ για την Ουάσινγκτον.
«Ήταν πραγματικά δύο εξαιρετικές ημέρες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τον χώρο, χαρακτηρίζοντας τα τριαντάφυλλα «τα πιο όμορφα που έχει δει ποτέ», με τον Σι να του υπόσχεται ότι θα του στείλει σπόρους για τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
Η σκιά της Ταϊβάν
Παρά το θερμό κλίμα, το ζήτημα της Ταϊβάν βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, ο Σι προειδοποίησε τον Τραμπ ότι οι διαφορές των δύο χωρών γύρω από την αυτοδιοικούμενη νήσο θα μπορούσαν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να οδηγήσουν σε «συγκρούσεις ακόμη και σε πόλεμο».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ξεκαθάρισε πάντως ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ταϊβάν «παραμένει αμετάβλητη»,προειδοποιώντας ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» αν η Κίνα επιχειρούσε να καταλάβει το νησί δια της βίας. «Η κινεζική πλευρά θέτει πάντα το ζήτημα. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας και προχωράμε στα υπόλοιπα θέματα», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Το Πεκίνο έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα την πίεση γύρω από την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς την «πυρήνα» των εθνικών του συμφερόντων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει από την Ταϊπέι να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε πακέτο πώλησης όπλων ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ταϊβάν – το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα.
Το Στενό του Ορμούζ και το Ιράν
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι το Στενό του Ορμούζ, το οποίο έχει ουσιαστικά κλείσει μετά την έναρξη της σύγκρουσης με το Ιράν, πρέπει να επαναλειτουργήσει ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου διερχόταν από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα.
«Θέλουμε και οι δύο να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Δεν θέλουμε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τραμπ με τον Σι δίπλα του.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Σι εξέφρασε αντίθεση σε οποιαδήποτε επιβολή διοδίων στα πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικού πετρελαίου από την Κίνα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση του Πεκίνου από το πετρέλαιο του Κόλπου.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Ιράν, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο.
Εμπορικές συμφωνίες και Boeing
Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει πριν από την επίσκεψη ότι στόχος του Τραμπ ήταν να εξασφαλίσει συγκεκριμένα αποτελέσματα και εμπορικές συμφωνίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιτεύχθηκαν «φανταστικές συμφωνίες», χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με όσα είπε στο Fox News, ο Σι φέρεται να δεσμεύθηκε για αγορά 200 αεροσκαφών Boeing από τις ΗΠΑ.
Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει επίσης μεγαλύτερες κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας και βοδινού κρέατος.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την αύξηση των αμερικανικών αγροτικών εξαγωγών προς την Κίνα και τις δυνατότητες επέκτασης επενδύσεων στις αγορές των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει επίσης τη δημιουργία ενός νέου «Συμβουλίου Εμπορίου» με την Κίνα για τη διαχείριση των εμπορικών διαφορών.
Στην αμερικανική αποστολή συμμετείχαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Mastercard και Visa, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι έθεσε στον Σι και το ζήτημα μεγαλύτερης πρόσβασης των αμερικανικών εταιρειών πιστωτικών καρτών στην κινεζική αγορά.
