Ο Μ. Βαρβιτσιώτης σε τηλεδιάσκεψη, για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία

by Expertnews.gr

Οι εξελίξεις στη Λευκορωσία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Μάρια Πεϊτσίνοβιτς-Μπούριτς και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού κ. Ρικ Ντιμς.

 

Κατά την εν λόγω συζήτηση, μεταξύ των επικεφαλής των τριών θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής προεδρίας για την κατάσταση στη Λευκορωσία, σε συνέχεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, η οποία, εκτός από κίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή, συνιστούν και απειλή για την γεωπολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστά.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε την ανάγκη το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως ο κατ’ εξοχήν διεθνής οργανισμός προάσπισης των αρχών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εκφέρει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της επικράτησης πνεύματος διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των πολιτών, οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

 

Οι τρεις επικεφαλής των θεσμών επιβεβαίωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών, των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

NEWS