Η ABO Wind αντιμετωπίζει αδειοδοτικές καθυστερήσεις στα έργα της στην Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων από τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, η συνολική χρονική υστέρηση στην υλοποίηση των έργων υπερβαίνει ήδη τα 2 έτη.
Ζητείται επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης,ώστε να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις άνω των 650 εκατ. €.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της ABO Wind. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντήςτης ΑBO Wind AG και δεύτερος ομιλητής ο κ. Σπυρίδων Παπαλάμπρου, Διευθυντής της ABO Wind Hellas ΑΕ, ενώ καλεσμένοι ήταν δημοσιογράφοι, εξειδικευμένοι στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Φωτογραφία, οι ομιλητές: Παναγιώτης Σαρρής, General Manager Solar της ABO Wind, ο διευθυντής της ABO Wind Hellas Σπυρίδων Παπαλάμπρος και ο συντονιστής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Choose, Γιάννης Δέτσης

 

Η συζήτηση εστιάστηκε στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα και ειδικότερα στις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην υλοποίηση των έργων τηςκαθώς και τις επενδύσεις που προγραμματίζει να κάνει η εταιρεία στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τον κ. Σαρρή να δίνει κάποιες γενικές πληροφορίες για την ABOWind, μια γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργωνανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και 25 χρόνια. Έπειτα, η προσοχή στράφηκε στη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, η εν λόγω ελληνική αγορά: οι αρχές καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την έγκριση πολλών έργων. Παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν παρόλο που πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επομένως όλες οι σχετικές επενδύσειςαναβάλλονται ή παρεμποδίζονται από τις εμπλεκόμενες αρχές, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.

«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση. Παράλληλα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρά επίσης αργά, με ορισμένους δήμους και περιφέρειες να εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς,αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων», είπε ο κ. Σαρρής. Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ετοιμάζοντας το επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 650 εκ.€ για τα επόμενα 3 έτη.

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ τωνδημοσιογράφων του ενεργειακού τομέα και των ομιλητών της ABO Wind  που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της εταιρείας.  Η ABO Wind Hellas ΑΕδήλωσε «παρούσα» σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και «έτοιμη» να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα.Βασισμένη στους δικούς της πόρους, υλοποιεί ένα νέο «παράδειγμα» επιχειρηματικότητας, καινοτομίας καιβιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.