Live: Εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη

by Expertnews.gr

Εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα « Κωνσταντίνος Καραμανλής, η πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη».

Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σχεδόν όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ, στελέχη καθώς και ιστορικές προσωπικότητες του κόμματος όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.


Με την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με αναφορές όλων των προέδρων της ΝΔ από την ίδρυσή της έως σήμερα ενώ έγινε προβολή και δεύτερου βίντεο με αναφορές του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πορεία της Ελλάδος μέχρι την ένταξη της στην ΕΟΚ.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ίδρυσε τη ΝΔ είχε στο νου του τη δημιουργία της νέας Ελλάδος, της δημοκρατίας, της ασφαλείας και της ευημερίας.

«Χάρις στις σωστές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των διαδόχων του μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον», υπογράμμισε.

Χαιρετισμός του Προέδρου του Ιδρύματος  «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» κ. Πέτρου Μολυβιάτη στην εκδήλωση του Ιδρύματος με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη»

Κύριες Πρωθυπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε πρώην Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριοι πρώην Πρωθυπουργοί, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή και σας ευχαριστώ θερμά που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μας.

Η παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση, αποτελεί πραγματικά μεγάλη τιμή για το ίδρυμά μας. Συμπληρώθηκαν ήδη, κυρίες και κύριοι, 47 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου του 1974, την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας ρεαλιστής πολιτικός με ένα μεγάλο όραμα, και το όραμά του ήταν ούτε λίγο, ούτε πολύ, να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος.

Πίστευε ο αείμνηστος Πρόεδρος ότι μπορούσε να απαλλάξει το έθνος μας από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε σε ολόκληρη την ιστορία του. Δηλαδή την εξωτερική ανασφάλεια, την οικονομική υποανάπτυξη και την πολιτική αστάθεια. Με άλλα λόγια από τους ατέλειωτους πολέμους και τις ξένες κατοχές, από την αιώνια φτώχεια μας και από τα πραξικοπήματα, τα κινήματα και τις επαναστάσεις και την κυβερνητική αστάθεια που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία μας.

Όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν, οριστικά και αμετάκλητα, αν η χώρα μας γινόταν πλήρες και ισότιμο μέλος της ενωμένης Ευρώπης. Ενωμένης, όμως, όχι μόνο οικονομικά και νομισματικά αλλά και πολιτικά και αμυντικά.

Ο στόχος αυτός, κυρίες και κύριοι, προφανώς έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.  Υπάρχουν βέβαια, σήμερα, πολλά και μεγάλα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη είναι σήμερα στην κατάσταση που γνωρίζουμε. Δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Η Ελλάδα, όμως, είναι αναμφισβήτητα πιο ασφαλής, πιο δημοκρατική και πιο πλούσια ακόμα και στη σημερινή Ευρώπη παρά έξω από αυτήν.

Όλα αυτά που, σήμερα, τα θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα δεν ήταν καθόλου έτσι το 1974. Τη δημιουργία αυτής της νέας Ελλάδας, της Ελλάδας της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας είχε στο νου του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από την ιδρυτική πράξη του κόμματος: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Χάρη στην ιδεολογία της, τις αρχές της και τις αξίες της, η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες και στέρεους δεσμούς με τον ελληνικό λαό. Για αυτό και Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα, από όσα ιδρύθηκαν την ίδια εποχή, που όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει αλλά και κυβερνά τον τόπο μέχρι σήμερα.

Οι καιροί, κυρίες και κύριοι, είναι δύσκολοι αλλά και πότε δεν ήταν στον τόπο μας; Νομίζω, όμως, ότι χάρη στις σωστές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των διαδόχων του σε μεγάλα και καθοριστικά ζητήματα μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Για όλες αυτές τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα πιστεύω ότι είναι άξιος κάθε τιμής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όπως κάθε τιμής δικαιούνται και οι άξιοι συνεχιστές του έργου του.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Αχιλλέας Καραμανλής. «Σήμερα βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ αλλά για να εμπνευστούμε από το παράδειγμα του και την παρακαταθήκη του. Η παράταξή μας ήταν και παραμένει εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου του Ιδρύματος  «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» κ. Αχιλλέα Καραμανλή στην εκδήλωση του Ιδρύματος με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη»

Θα σας πω μία φράση που είχε πει ο πατέρας μας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο πατέρας μου ήταν λαϊκός, βασιλικός, πολιτευόταν στην περιοχή του Παγγαίου και είχε ζήσει στο πετσί του τους διχασμούς, την αιώνια διπολική ταλαιπωρία που υπέφερε ο τόπος.

Ο Πρόεδρος, λοιπόν, μόλις τελείωσε το δικηγορικό του επάγγελμα και έγινε δικηγόρος ήθελε να πολιτευτεί. Τον κάλεσε, λοιπόν, ο πατέρας μου μία μέρα και του λέει: η πολιτική είναι κατάρα, την έχουμε ζήσει στην οικογένεια και βλέπεις τι τραβήξαμε και τι τραβάμε. Που πας; Τι πας να κάνεις; Αυτά το 1932.

Ο Πρόεδρος του είπε ότι “εγώ θέλω να αφοσιωθώ και να προσφέρω στον τόπο μου, αλλά επειδή μου το ζητάς δε θα το κάνω τώρα-τώρα”. Ο πατέρας μου πέθανε μετά από πέντε-έξι μήνες το Νοέμβριο του ΄32 και στις εκλογές του 1935 ο Πρόεδρος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Πρόεδροι, κύριοι Βουλευτές, φίλες και φίλοι, εκ μέρους του Ιδρύματος αλλά και της οικογενείας σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση. Είναι χαρά που είμαστε όλοι εδώ με αφορμή τα γενέθλια της παράταξης για να γιορτάσουμε έναν σπουδαίο άνθρωπο και ένα μεγάλο έργο. Με συγχωρείτε που δεν με βοηθάει η φωνή μου. Ένα μεγάλο έργο, την ένταξη της Ελλάδας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Καραμανλής υπήρξε πρότυπο δημοσίου άνδρα, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας. Αυτό αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως ένας από τους τελευταίους εν ζωή συνοδοιπόρους του, έχοντας ζήσει από την αρχή της αγωνίας και το μόχθο του, επιτρέψτε μου μια πιο προσωπική παρακαταθήκη.

Ο Καραμανλής υπήρξε πολιτικός του μέτρου, του ορθού λόγου και της απολύτου ειλικρίνειας. Έντιμης σχέσης με το «λογικό του». Όπως ήταν ευθύς και ντόμπρος με τους δικούς του ανθρώπους έτσι ακριβώς ήταν και με τον λαό. Όταν, λοιπόν, δικοί του αντίπαλοι επένδυαν στον λαϊκισμό και στα μεγάλα λόγια εκείνος έλεγε την αλήθεια και μόνον την αλήθεια. Ακόμα και όταν η αλήθεια ήταν αντιδημοφιλής. Δεν φοβόταν να γίνει δυσάρεστος. Δεν κοιτούσε τι έλεγαν οι δημοσκοπήσεις. Δεν ακολούθησε την κοινή γνώμη. Την διαμόρφωνε. Δεν έβαζε τίποτα πάνω από το καλό της πατρίδος και σίγουρα όχι το κομματικό ή το προσωπικό του συμφέρον. Και όταν πίστευε ότι ήταν καλό για τον τόπο τίποτα δεν τον σταματούσε από το να το πραγματοποιήσει.

Για αυτό και πέτυχε να βάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εκεί ένας πολιτικός ηγέτης μόνος του, κόντρα σε όλους, κόντρα σε όλα. Κόντρα στην επιπόλαια κριτική, στις ανεύθυνες κριτικές, στην στείρα άρνηση και στις κοντόφθαλμες φοβίες πολλών.

Η πορεία της Ελλάδος προς την ενωμένη Ευρώπη υπήρξε ταυτισμένη με την πολιτική διαδρομή του Καραμανλή. Αλλά και μπορώ να σας το πω και ιστορικά και από πρώτο χέρι, γιατί είχα το σπάνιο προνόμιο να είμαι στην ιστορία, να την ζήσω.

Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι διαχωρίζουν τον Καραμανλή, την περίοδο πριν και μετά το 1974 η ένταξη της πατρίδος μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελούσε το ξεκάθαρο πολιτικό του όραμα και στόχο, ήδη από την δεκαετία του 50.

Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου δούλεψε με συνέπεια επί χρόνια βήμα προς βήμα. Ήδη είδε από πολύ νωρίς τη δυναμική του Γαλλογερμανικού άξονα και της Ευρωπαϊκής  ενοποίησης που θεμελίωσε τη Συνθήκη της Ρώμης του ’57.

Και χάρη σε αυτόν και στη μεθοδικότητά του η Ελλάδα έγινε το πρώτο συνδεδεμένο μέλος της τότε ΕΟΚ του 1961. Από την πρώτη, κιόλας, πρωθυπουργία του έβαλε στόχο την ένταξη που προϋπόθετε την πολιτική ομάδα του, τη δημοκρατική σταθερότητα και την οικονομική ανάτπυξη. Όλα αυτά ήταν αλληλένδετα και τα υπηρέτησε και στην πρώτη και στη δεύτερη πρωθυπουργική του περίοδο με το ίδιο πάθος και την ίδια αυταπάρνηση.

Από την πρώτη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής, ο Καραμανλής θέλησε να βγάλει την Ελλάδα από τη καχεξία, την ασφάλεια που αιώνες σκλαβιάς και οι περιπέτειες του εμφυλικού μας βίου προκάλεσε.

Τα κατάφερε πέρα πάσας προσδοκίας, πάρα τις λυσσαλέες αντιδράσεις που συνάντησε, από τους πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς αιδώ,  που λασπολόγησαν και από την ψευτοελίτ των γλαφυρών που δυσανασχετούσαν με την οραματικότητα του.

Σήμερα, βρισκόμαστε, όλοι μαζί εδώ, όχι για  να αποτίσουμε μόνο φόρο τιμής στον Καραμανλή, αλλά και να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του και από την παρακαταθήκη του.

Φίλες και φίλοι, η παράταξή μας η Νέα Δημοκρατία, δεν κατόρθωσε μόνο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν και παραμένει  εγγυητής της Ευρωπαϊκής πορείας.

Η δύναμή μας παραμένει η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όπως το ήθελε ο ίδιος ο Καραμανλής. Στα αριστερά μου κείται το μνήμα του. 

Η παρουσία όλων σας, σήμερα, εδώ αποδεικνύει ότι ο Καραμανλής παραμένει ζωντανός στις σκέψεις και στις καρδιές μας. και μας δεσμεύει να παραμένουμε η μεγάλη παράταξη του μέτρου, του ορθού λόγου, της αλήθειας και των έργων.  Απέναντι σε κάθε είδος λαϊκισμού που είναι και η μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία μας. Είναι η παρακαταθήκη του. 

Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε κοντά μας.  

Σας ευχαριστώ πολύ. 

 

Στη συνέχεια μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν άριστη.

«Η Ελλάδα του 2021 είναι ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981. Δεν υπήρξε πεδίο δημόσιας ζωής που δεν ωφέλησε η κοινοτική επίδραση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η χώρα μετατράπηκε από μια κλειστή οικονομία της περιφέρειας σε μια ανοικτή οικονομία της υφηλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η ΝΔ στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ακόμα και όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ έκανε αναφορές σε όσα συμβαίνουν σήμερα.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά, μίλησε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του εμβολιασμού αλλά και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην υπογραφή της συμφωνίας για την εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, ενός στόχου που όπως τόνισε η Ελλάδα διεκδικούσε από το ‘74.

«Τώρα είναι η ώρα οι πραγματικοί ευρωπαϊστές να γίνουν ευρωπαίοι πραγματιστές», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σήμερα θα ήταν εξαιρετικά υπερήφανος «για τη δίκη μας ιστορική επιλογή να είναι πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένεια μας η Ευρώπη».

Στις πρώτες του κουβέντες στη δίκη του ομιλία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τόπο και σε αρκετά σημεία της ομιλίας του παρέθεσε κάποιες τοποθετήσεις του ιδρυτή της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας και πως η πολιτεία έχει καθήκον να μέριμνα για την ευημερία όλων και πρωτίστως εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

«Ήδη παρατηρείται παγκοσμίως διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η διευρυνόμενη ανασφάλεια είναι λόγος σοβαρού προβληματισμού», επισήμανε και τόνισε την αναγκαιότητα της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλιση, το εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα είπε ότι οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για συνθήκες σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης ενώ τόνισε πως είναι εθνικό καθήκον η σύγκλιση των απόψεων στα εθνικά θέματα.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υπό απειλή ακόμα και κατά της εδαφικής της ακεραιότητας», τόνισε ενώ είπε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι ευρωπαίοι οραματιστές της εποχής του, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει.

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ευρώπη έχει να κάνει πολλά και σημαντικά βήματα. Τονίστηκε ότι το εγχείρημα είναι δυσχερές χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ημιτελές. Δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», ανέφερε μεταξύ άλλων λέγοντας πως συχνά μικροσυμφέροντα και στείροι ανταγωνισμοί υπερισχύουν.

«Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή.

Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην πανδημία σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο στις ΗΠΑ. Ακόμα και στην οικονομική κρίση φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες χωρίς να παραβλέπονται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Μας επεβλήθη ένα πρόγραμμα τιμωρητικό με σοβαρά σφάλματα στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Επιπλέον χαρακτήρισε ταραξία την Τουρκία και είπε πως ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ κλείνουν το μάτι στη γειτονική χώρα. «Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις», τόνισε ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. «Συνιστά εθνική επιτυχία», υπογράμμισε.

 

 

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.

 

Η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος και με οικονομική και κοινωνική ευημερία

Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων. Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της, της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνδεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στις αβέβαιες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους τους ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζαν ριζικά».

 

Η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή για το σύνολο του κεντροδεξιού τόξου

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε βεβαίως με αναφορά σε σχετικό βίντεο που είχε λίγο νωρίτερα προβληθεί πως η κοινοτική σύνδεση της Ελλάδας είχε επιτευχθεί ήδη από το 1961. «Και ευτυχώς σε αυτή την διορατική του επιμονή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος. Η ιστορία, η γεωγραφική θέση, τα οικονομικά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και διατυπώθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’60, ανέφερε ο πρωθυπουργός «αποτελώντας όχι μόνο δείγμα της διαχρονικής επιρροής την οποία εξέπεμπε η Ευρωπαϊκή προοπτική στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα αλλά και σαφή απόδειξη ότι η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή για το σύνολο του κεντροδεξιού τόξου.

Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια επιλογή άριστη που ωστόσο δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί πλάι στα πολλά δεινά που συσσώρευσε η Απριλιανή Δικτατορία κληροδότησε και τη βίαιη διακοπή της πορείας της προς την Ευρώπη πηγαίνοντας δυστυχώς τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και πάλι όμως. Και πάλι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αξιοποίησε σοφά το πολιτικό του κεφάλαιο κάμπτοντας τις όποιες -και ήταν αρκετές όπως γνωρίζει καλά και ο κ. Μολυβιάτη και ο κ. Αχ. Καραμανλής- αρκετές αναστολές στο εξωτερικό με την ενεργοποίηση και της στενής προσωπικής του σχέσης με τον Γάλλο πρόεδρο και πραγματικό φιλέλληνα Ζισκάρ Ντ’ Εστέν γιατί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών έχει και αυτή την ξεχωριστή της σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μια χώρα ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981 γιατί δεν υπήρξε πεδίο της δημόσιας ζωής που να μην ωφέλησε η κοινοτική επίδραση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χρειάστηκε επίσης να παραμερίσει με πολιτικά επιχειρήματα τις όποιες -και ήταν πολλές- αντιρρήσεις στο εσωτερικό. «Κι έτσι μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα κέρδισε το χαμένο έδαφος κατορθώνοντας να ταυτιστεί με τη δεύτερη διεύρυνση της Ευρώπης.

Δεν επρόκειτο όμως μόνο για την «οφειλή» της ηπείρου προς το λίκνο των αξιών της, όπως τόνιζαν τότε πολλοί ξένοι ηγέτες. Όσο, για την ίδια τη συνειδητή στροφή της Ευρώπης προς την επέκταση της πολιτικής της εμβέλειας αλλά και την εμβάθυνση των θεσμών της. Θυμίζω ότι η ένταξη της Ελλάδος συνέπεσε με την πρώτη λαϊκή ψήφο για την εκλογή ευρωβουλευτών, οι οποίοι ως τότε διορίζονταν. Κι ακόμα, άνοιξε τον δρόμο προς τον Νότο και τη μετέπειτα είσοδο χωρών της Ιβηρικής, με αυταρχικό παρελθόν (Ισπανία και Πορτογαλία). Ακολούθησε ένα συναρπαστικό ταξίδι τεσσάρων δεκαετιών με κύματα και με αναταράξεις που πάντα όμως οδηγούσε τελικά σε ήρεμα νερά. Η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μια χώρα ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981 γιατί δεν υπήρξε πεδίο της δημόσιας ζωής που να μην ωφέλησε η κοινοτική επίδραση όπως σοφά είχε προβλέψει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: απ’ τη χρηματοδότηση των υποδομών και την ανάταξη της αγροτικής παραγωγής μέχρι την εμβάθυνση των δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής δημιουργίας. Και μπορεί στην αρχή, η άρση του προστατευτισμού μέσα στην κοινή αγορά να ανέδειξε διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας μας. Μεσοπρόθεσμα όμως εκσυγχρόνισε το σύνολο της λειτουργίας της».

 

Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «έστρεψε τη βιομηχανία προς την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, τόνωσε τη ναυτιλία μας, άνοιξε νέους δρόμους στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στον Τουρισμό μας. Η Ελλάδα μετατράπηκε έτσι χάρη στη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή από μία κλειστή οικονομία της περιφέρειας σε μία ανοιχτή οικονομία της υφηλίου.

Από την άλλη πλευρά και η χώρα μας στάθηκε σύμμαχος στον μετασχηματισμό ενός χαλαρού συνεργατικού σχήματος σε μία ισχυρή πολιτική ένωση. ‘Ασκησε πέντε προεδρίες από τις οποίες οι δύο συνέπεσαν με μεγάλες διευρύνσεις. Πρωτοστάτησε επίσης στην εκπόνηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, στη διαμόρφωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ενώ πολλοί Έλληνες υπηρέτησαν και υπηρετούν σε καίριες θέσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σε κορυφαία αξιώματα της πυραμίδας του».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη πως η πορεία αυτή δεν ήταν δυστυχώς πάντοτε ευθύγραμμη. «Όμως και πάλι η ανυποχώρητη προσήλωση της παράταξής μας στην Ευρώπη έπεισε τελικά και τους αντιπάλους μας να ακολουθήσουν την κοινοτική διαδρομή.

Όταν βρεθήκαμε στην εξουσία ως ΝΔ εργαστήκαμε για την ενδυνάμωση της θεσμικής παρουσίας της Αθήνας στις Βρυξέλλες. Ενώ κι όταν βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση στηρίξαμε κάθε επιλογή που υπηρετούσε αυτήν την κατεύθυνση». Θύμισε στο σημείο αυτό την είσοδό μας στην οικονομική και νομισματική ένωση όπως και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δύο εθνικά ορόσημα, όπως είπε «για τα οποία εργαστήκαμε αλλά δεν συντελέστηκαν επί των ημερών μας. Η στάση μας ωστόσο ήταν αυτονόητη. Το ίδιο και αργότερα όταν ο λαϊκισμός έφερε την πατρίδα μας ένα βήμα πριν τον εξοστρακισμό μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Γιατί η παράταξή μας ήταν είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος της Ευρώπης. Το δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στον εθνικό απομονωτισμό αλλά και στον κομματικό διχασμό και η σταθερή δύναμη που θα εργάζεται με συνέπεια για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική, πιο αυτοδύναμη ήπειρο.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή η σαραντάχρονη εμπειρία «μετουσιώνεται σήμερα σε ωριμότητα και δυναμισμό. Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην από κοινού διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών όπως και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της.

Έτσι άλλωστε η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο στο εξής θα χρηματοδοτεί το μέλλον όλων των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον αραβικό κόσμο και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Όπως πρόσφατα με τη νέα εταιρική σχέση Ελλάδος Γαλλίας. Έναν επίσης εθνικό στόχο που η χώρα μας διεκδικούσε από το 1974 και για τον οποίο και εσείς κ. πρόεδρε αγαπητέ Κώστα, κι εσείς κ. πρόεδρε αγαπητέ Αντώνη, είχατε εργαστεί σκληρά.

Πρόκειται για μια συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν όχι μόνο γιατί προβλέποντας μία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει αλλά και γιατί γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τον μόνο δρόμο για την ήπειρό μας σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Γιατί όπως είπα και στη Βουλή, τώρα είναι η ώρα οι πραγματικοί Ευρωπαϊστές να γίνουν Ευρωπαίοι πραγματιστές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως «το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο αλλά και διαρκή πρόκληση. Μια τομή που δικαιώνεται αλλά και που ανανεώνεται καθημερινά καθώς η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η πρόοδος του έθνους συμβαδίζουν πλέον στην ευρωπαϊκή λεωφόρο. Γι αυτό και νομίζω ότι σήμερα θα ήταν εξαιρετικά υπερήφανος για τη δική μας ιστορική επιλογή όπως είχε πει και ο ίδιος πολλές φορές ‘να είναι πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένειά μας η Ευρώπη’».

 

.


NEWS