Κλιματική Αλλαγή & Οικονομικό Περιβάλλον Το διεθνές οικονομικό τοπίο στη New Age εποχή των δεινοσαύρων

by Expertnews.gr

Oι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την επίτευξη του στόχου μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι (John Kerry).

Δρ. Δέσποινα Πρίνια

Δεν είναι πλέον ρητορικό ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε κλιματική κρίση, με την Ευρώπη να βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών. Τα τοπία σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν αλλάζουν, καθώς οι δασικές πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές απειλούν να ερημοποιήσουν ολόκληρες περιοχές.

Οι ξηρασίες έχουν στεγνώσει τις κοίτες των ποταμών σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας ακόμα και αρχαιολογικούς θησαυρούς που δεν ήταν ορατοί για χιλιάδες χρόνια. Ο ποταμός Τίβερης «υποχώρησε» μπροστά στη χειρότερη ξηρασία που βίωσε η Ιταλία εδώ και 80 χρόνια, με τη χαμηλότερη στάθμη νερού εδώ και έναν αιώνα, αποκαλύπτοντας δύο από τις αρχαίες προβλήτες της γέφυρας του Νέρωνα, προβλήτες που ερήμωσαν τον τρίτο αιώνα και έκτοτε βρίσκονταν κάτω από τη στάθμη του νερού.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνισή τους φέτος μετά από εκατομμύρια χρόνια, καθώς στο Τέξας, η ξηρασία έχει στεγνώσει τον ποταμό Paluxey, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά ίχνη δεινοσαύρων, που παρέμεναν κρυμμένα για 113 εκατομμύρια χρόνια.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της στο εξής την κλιματική αλλαγή όταν λαμβάνει αποφάσεις, καθώς έχει σαφές αντίκτυπο, ειδικά στον πληθωρισμό, διασυνδέοντας έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο  την Κλιματική Αλλαγή με το Διεθνές Οικονομικό  κλίμα, μεσούσης και της ενεργειακής κρίσης.

 

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Σε αυτή τη συγκυρία και καθώς η ενεργειακή γεωγραφία αλλάζει, δεν είναι απορίας άξιο πώς η Κριστίν Λαγκάρντδήλωσε σε συνέντευξή της πως «αν συνεχίσουν να σημειώνονται όλο και περισσότερες κλιματικές καταστροφές, ξηρασίες και λιμοί σε όλο τον κόσμο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές, στα ασφάλιστρα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στο εξής πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την κιλιματική αλλαγή στη λήψη αποφάσεων, ενώ επισήμανε ότι περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα διακυβέρνησης θα εναρμονιστούν καιαργά ή γρήγορα θα γίνουν αυστηρότερα».

Το νέο οικονομικό τοπίο αναδεικνύει και νέους «παίκτες» στη σκακιέρα της οικονομικής βιωσιμότητας, με το νερό, την προστασία του  θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις πολιτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας να αναδεικνύονται τα επόμενα χρόνια σε ισότιμους οικονομικούς παίκτες με την ενεργειακή επάρκεια.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, όπου το  φυσικό περιβάλλον, το θαλάσσιο περιβάλλον και η φέρουσα ικανότητα  των νησιωτικών περιοχών σε επάρκεια νερού, ιδίως τη θερινή περίοδο, αποτελεί  βασικό συστατικό της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου η χώρα μας να συνεχίσει να παράγει τουριστικό κεφάλαιο και στο μέλλον, οι παραπάνω αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο οικονομικό κλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπισή της και την επίτευξη του στόχου μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050, καθώς και η προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Kerry για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την «πράσινη» μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως στον τομέα της πράσινης ναυτιλίας, ενώ χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες των Η.Π.Α. για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας, τόνισε τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας -της μεγαλύτερης στον κόσμο- για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο των εξελίξεων, καθως βρίσκεται σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας και τον ενεργειακό μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί, τονίζοντας: «Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

 

Βιώσιμη Ανάπτυξη- Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027

Σε αυτό το κλίμα και επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ. αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» της περιόδου 2021-2027 σχεδιάστηκε  στο πλαίσιο του Στόχου Πολιτικής 2 του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την προώθηση μιας πιο πράσινης Ευρώπης θέτοντας ως στρατηγικούς στόχους :

Την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και χρήση ΑΠΕ για ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων που συνδέονται τόσο με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα
Την αστική αναζωογόνηση με έμφαση στο δομημένο και φυσικό αστικό περιβάλλον
Τη βιώσιμη πολυτροπική αστική κινητικότητα-μικροκινητικότητα
Την ικανοποίηση των απαιτήσεων του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και υδάτων, ενσωματώνοντας τις παραμέτρους της κυκλικής οικονομίας,
Τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων.

Το πρόγραμμα, που επιχειρεί ανάμεσα σε άλλα να τονώσει το τουριστικό προϊόν, τον πρωτογενή τομέα, την πράσινη ναυτιλία, τα φυσικά γεωπάρκα και τα πολιτιστικά τοπία που συνδέονται με το ανθρώπινο περιβάλλον, αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα τόνωσης και κοινωνικής βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών, σε μια στιγμή που η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο στην Ευρωπαϊκή σκηνή.

*Η Δέσποινα Πρίνια είναι Συντονίστρια Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, της Γραμματείας  Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. & Καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας του Παν/ιου Στρασβούργου-SCG


NEWS