Κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο Ζάππειο το ίδιο βράδυ και παραιτείται από Πρωθυπουργός και έχουμε εκλογές σε 4 εβδομάδες

by Expertnews.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
(Β΄ μέρος)

16. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ (ONE TV, DIKAIOLOGITIKA.GR): Καλημέρα κι από μένα, κύριε Πρόεδρε. Θα επανέλθω στο θέμα της συζήτησης που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, γιατί -όπως και εσείς είπατε και εγώ, όσο παρακολουθώ, τα συζητάμε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια εκτραχύνθηκε, θα έλεγα, σε προσωπικό επίπεδο η κουβέντα αυτή. Τουλάχιστον έτσι αισθάνθηκαν και οι Έλληνες πολίτες από ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε και εμείς. Άκουσα τις τρεις απαντήσεις που δώσατε νωρίτερα εδώ στην αίθουσα και κράτησα δύο – τρία σημεία, σημαντικά για εμένα, από αυτά που είπατε πριν. Το πρώτο είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να σταματήσει αυτό, τότε μπορεί να το κάνει και να επανέλθει ο διάλογος στον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει. Το δεύτερο που σημείωσα είναι το ύφος με το οποίο μιλήσατε για τις επιθέσεις που δέχεται η σύζυγός, απαντώντας προφανώς σε όσα σας καταλογίζουν για αυτά που είπατε προχθές στη Βουλή. Αυτό που θέλω να επισημάνω όμως είναι το εξής. Και το λέω γιατί από την άλλη πλευρά δέχεστε την ανάλογη κριτική. Μιλήσατε για τη δραστηριότητα του πατέρα του Πρωθυπουργού στη χούντα και είπατε πριν -είναι το τρίτο σημείο το οποίο επισημαίνω- ότι θα το επαναλαμβάνατε και σήμερα αυτό, λέγοντας ότι είναι μία πολιτική κριτική. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Εφόσον συμφωνείτε ότι πρέπει να επανέλθει ο διάλογος σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο, αισθάνεστε την υποχρέωση, εάν αυτό νομίζετε ότι πρέπει να γίνει, να ζητήσετε συγνώμη από τον Πρωθυπουργό για το θέμα της χούντας ή νομίζετε ότι πρέπει να επιμείνετε σε αυτό στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κ. Χρηστάκο. Δεν είπα τίποτα ανακριβές. Είπα ότι δεν έχω καμία διάθεση να το επαναλάβω, άρα μην με επαναφέρετε σε αυτή τη συζήτηση. Αλλά δεν έχω πει τίποτα το οποίο να είναι ανακριβές, και άρα δεν έχω κανένα λόγο να ζητήσω συγγνώμη από κανένα.

17. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ (CAPITAL.GR): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα και από εμένα, σας άκουσα να λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας βαφτίζει ως 13η σύνταξη. Θέλω να πω ότι μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο Μέγαρο είδαμε τις αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν και παράλληλα είδαμε τους θεσμούς να αντιδρούν και να εκφράζουν επιφυλάξεις κυρίως όσον αφορά στα επιδόματα. Θέλω να ρωτήσω αυτό δεν συνιστά μια αντίφαση; Δηλαδή, από τη μια έρχεστε και καταγγέλλετε ως προεκλογικές εξαγγελίες αυτά που δίνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη θα πάτε στη Βουλή και θα τα ψηφίσετε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι αντίφαση. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Δεν πήραμε εμείς την πρωτοβουλία γι’ αυτό το επίδομα σε αυτόν τον συγκεκριμένο χρόνο. Από την άλλη, αναγνωρίζουμε ότι δεν θα βρεθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε βοήθεια στηρίζει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Όμως, επισημάνατε ένα κρίσιμο ζήτημα. Πράγματι οι αγορές σήμερα είναι ξανά κλειστές για την Ελλάδα. Είναι κλειστές όχι τόσο επειδή δόθηκαν 800 εκατομμύρια ευρώ σε συμπολίτες μας που είχαν μεγάλη ανάγκη, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν, για τον χρόνο στον οποίο δόθηκαν. Διότι οι αγορές είναι εξαιρετικά καχύποπτες ότι την επόμενη μέρα μία ελληνική Κυβέρνηση λαϊκίστικη θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια την οποία έχει κάνει η χώρα συνολικά, επειδή θα ξοδεύει άκριτα ένα κομμάτι από αυτά τα οποία μάζεψε από την ελληνική κοινωνία με τόσο πόνο και με τόση προσπάθεια. Και για αυτό είπα πριν ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κύριος Τσακαλώτος -για τον κύριο Χουλιαράκη είμαι απολύτως βέβαιος ότι είναι εξαφανισμένος από το κάδρο αλλά και ο κύριος Τσακαλώτος- δεν συμφωνούσε με αυτές τις πολιτικές, γιατί βλέπει τις επιπτώσεις. Εάν πρόκειται, λοιπόν, να κάνουμε μία πολιτική κοινωνικής στήριξης, να την κάνουμε οργανωμένα, να την κάνουμε στην ώρα της, να σιγουρευτούμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο, όπως σας είπα, μιας συνολικής πολιτικής. Αλλά αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη συγκυρία. Γι’ αυτό και οι αγορές αντιδρούν και αντιδρούν με έναν τρόπο έντονο.

Και εγώ θα επαναλάβω ότι την επόμενη μέρα η αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, η εντός 18 μηνών αποκατάσταση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε όπως όλες οι κανονικές χώρες, είναι για μένα μια πολιτική προτεραιότητα. Και σίγουρα από εμένα κινήσεις πυροτεχνημάτων δεν πρόκειται να υπάρχουν. Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό μας το 2020, θα ενσωματώσουμε τις μειώσεις φόρου για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, θα κάνουμε μία επαναξιολόγηση των δαπανών και θα πορευτούμε με βάση αυτή την πολιτική. Θα είναι μία πολιτική γνωστή στις αγορές, γνωστή στους εταίρους μας. Και ναι, θα πάμε να διαπραγματευτούμε και πάλι τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με καλή διάθεση όχι με τερτίπια όπως αυτά που κάνει ο κύριος Τσίπρας που βάζει, όπως λέει, 5 δις σε ένα λογαριασμό και μπλέκει τα πλεονάσματα με τα ταμειακά διαθέσιμα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αν θέλει ο κ. Τσίπρας πραγματικά να συζητήσουμε για τα πλεονάσματα, τον έχω προσκαλέσει εδώ και 3 χρόνια να πάμε μαζί να εξηγήσουμε γιατί τα πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν. Αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.

Είναι ένα απονενοημένο βήμα αυτό το οποίο κάνει ο κύριος Τσίπρας. Και νομίζω το κάνει -και ενδεχομένως και συνειδητά με αυτόν τον τρόπο- για να κάνει τη δική μας ζωή πιο δύσκολη την επόμενη μέρα. Όπως μας παραδίδει μια σειρά από βραδυφλεγείς βόμβες, παραδείγματος χάρη η Δ.Ε.Η. για την οποία δεν μιλάμε αρκετά. Η μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα σήμερα είναι πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας. Το ξαναλέω, είναι στα όρια της χρεοκοπίας. 900.000.000 ζημιές, κεφαλαιοποίηση που έχει πάει στα τάρταρα. Και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και για αυτά. Αν νομίζει ο κύριος Τσίπρας όμως ότι μπορεί να ναρκοθετήσει το έδαφος το οποίο θα παραλάβει η επόμενη Κυβέρνηση είναι βαθιά νυχτωμένος. Έχουμε και την πολιτική και τη βούληση και τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε όλες αυτές τις βόμβες και να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.

18. ΝΙΚΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, παρότι οι δημοσκοπήσεις έχουν διαψευστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εσείς βλέπω βγάζετε μια σιγουριά ότι θα κερδίσετε τις εκλογές. Μιλάτε για πολιτική αλλαγή που έρχεται σε κάθε σας ομιλία. Είστε το ίδιο σίγουρος και για την αυτοδυναμία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας, κ. Αρμένη, είναι ευρωεκλογές. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Θα μου θέσετε αυτό το ερώτημα πάλι μετά τις ευρωεκλογές και πριν τις εθνικές εκλογές. Γιατί πιστεύω ότι το τοπίο το βράδυ της 26ης Μαΐου θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα. Ως προς τη σιγουριά ή την αυτοπεποίθηση προέρχεται όχι από τις δημοσκοπήσεις, αλλά από την τακτική μου επικοινωνία με τον ελληνικό λαό, με τους πολίτες. Έχω γυρίσει όλη τη χώρα. Θα συνεχίσω να το κάνω με την ίδια ένταση μέχρι τις Ευρωεκλογές, μέχρι τις Εθνικές Εκλογές. Βλέπω ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Δεν χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να μου το πει.

19. ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΕΛΛΑ (ΒΡΑΔΥΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι η Δ.Ε.Η. είναι στα όρια της χρεοκοπίας. Και άλλες φορές έχετε πει ότι η Δ.Ε.Η. είναι μια ωρολογιακή βόμβα και θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις. Αν γίνετε Πρωθυπουργός, είστε διατεθειμένος να προβείτε σε αυτές τις σκληρές αποφάσεις; Ποιες συγκεκριμένα θα πάρετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας το απαντήσω αυτό το ερώτημα στην ώρα του. Θα πω μόνο ότι έχει κατατεθεί, εδώ και ένα χρόνο, ένα σχέδιο τολμηρής επιχειρησιακής ανασυγκρότησης της επιχείρησης και η Κυβέρνηση δεν το έχει εφαρμόσει. Και η διοίκηση της Δ.Ε.Η, όχι μόνο η Κυβέρνηση, δεν θέλω να αφήσω τη διοίκηση έξω από αυτή την ιστορία, έχει μεγάλη ευθύνη. για αυτά τα οποία έχουν γίνει. Δεν έχει κάνει πρακτικά τίποτα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να σώσουμε τη Δ.Ε.Η., να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά ενέργειας και να μην απαξιωθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο -θέλω να θυμίσω- κατά 51% ανήκει σε όλους μας, ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο.

20. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, σας κατηγορούν ότι έχετε επιτρέψει να ηγεμονεύσει στο κόμμα σας, σε μια σειρά από ζητήματα με πρώτο το Μακεδονικό, η γραμμή των στελεχών που προέρχονται από το χώρο της ακροδεξιάς και τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και η γραμμή της Πολιτικής Άνοιξης του κ. Σαμαρά. Η πολιτική αυτή γραμμή θα αποτυπωθεί και μέσα από τα στελέχη που θα επιλέξετε να στελεχώσουν μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακούω με ενδιαφέρον αυτό το σκεπτικό. Θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Λαϊκό κόμμα, το οποίο κινείται από τις παρυφές της παραδοσιακής δεξιάς μέχρι την εκσυγχρονιστική αριστερά. Αυτό ενοχλεί κάποιους που μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ενσωματώσει μέσα μας αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως και ένα δείγμα υγείας και επιτυχίας σίγουρα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και υγείας για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί, αναρωτιέμαι, αυτοί που θα ήθελαν κάτι διαφορετικό, θα ήθελαν να δουν την ακροδεξιά, τη Χρυσή Αυγή, πιο ισχυρή ή πιο αδύναμη; Θα ήθελαν να δουν το πολιτικό σύστημα πιο κατακερματισμένο, ώστε μετά να πάμε με απλή αναλογική και να μην προκύπτει καμία δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης; Αυτό το οποίο πιστεύω ότι χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια ισχυρή πολιτική δύναμη, η οποία θα τραβήξει το κάρο και μαζί της θα συμπορευτούν και άλλες δυνάμεις για να κάνουμε πράξη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή όχι μόνο εκλογικά, αλλά μετεκλογικά. Η πολιτική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα. Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μια συνολική ανασυγκρότηση. Χρειάζεται μια εθνική, μια αξιακή αναγέννηση. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ως Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να ενώσουμε και άλλες δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Η κυβέρνησή μου, το έχω ξαναπεί, θα είναι Κυβέρνηση των καλύτερων, των πιο άξιων Ελλήνων, όχι μόνο από πολιτικά στελέχη και όχι μόνο από το δικό μας κατ΄ ανάγκη πολιτικό χώρο.

21. ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ (NEWSBOMB): Καλησπέρα Πρόεδρε. Από τα 10,8 εκατομμύρια του πληθυσμού σήμερα οι εργαζόμενοι είναι περίπου 3,6 εκατομμύρια, οι άνεργοι είναι 1, 1 εκατομμύρια και οι συνταξιούχοι 2,6 εκατομμύρια. Ο μη ενεργός πληθυσμός από τα 10,8 εκατομμύρια είναι περίπου 5 εκατομμύρια. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να εργάζονται 3,6 εκατομμύρια για να ζήσουν τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια; Πως θα λύσετε εσείς αυτή τη δύσκολη εξίσωση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ότι τα νούμερα μιλάνε μόνα τους και αν δεν αλλάξει η σχέση μη ενεργού πληθυσμού με τον ενεργό πληθυσμό, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση. Ούτε λύση για το ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχει, αν δεν έχουμε περισσότερους εργαζόμενους οι οποίοι να συμμετέχουν. Γι’ αυτό και η πρώτη μου προτεραιότητα -δεν θα κουραστώ να το λέω- είναι νέες θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να προκύψουν αν η οικονομία αναπτύσσεται με 2%. θέλουμε 4% ρυθμό ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να προκύψουν αν δεν κάνουμε και ένα άλμα παραγωγικότητας ταυτόχρονα. Η Ελλάδα είναι απέναντι σε μία μεγάλη ψηφιακή επανάσταση και δεν συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Κάποιες εταιρείες από μόνες τους κάνουν μία προσπάθεια, αλλά πρέπει να παρακολουθήσει το Κράτος αυτήν την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας -με πολύ τολμηρά βήματα- ως προς την ψηφιακή πολιτική. Να παράσχει την προφανή δυνατότητα να μπορεί να μπαίνει κάποιος, ένας νέος άνθρωπος από το κινητό του και μέσα από ένα site να έχει πύλη πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο, με εύκολη ταυτοποίηση. Τώρα πάμε να βγάλουμε νέες ψηφιακές ταυτότητες. Θα είναι έγκλημα αν οι προδιαγραφές δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την αυτόματη συναλλαγή εξ’ αποστάσεως του πολίτη με το ελληνικό Δημόσιο, με ασφαλείς διαδικασίες ταυτοποίησης. Αυτό το άλμα, λοιπόν, του εκσυγχρονισμού από πλευράς Κράτους, από πλευράς επιχειρήσεων, είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσει τελικά περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Και ναι, και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάζει στη σημερινή οικονομία, πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας. Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το Κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό. Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το Κράτος βέβαια- σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Τώρα, κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι -λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά- που δεν έχουν ιδέα, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 η οποία ξημερώνει μπροστά μας, είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τα ισχυρίζονται αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν πού πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος.

22. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΙΣΗΣ (PRESIDENT.GR): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το πολιτικό σκηνικό, ποιό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών και κυρίως, γιατί επιμένετε να στηρίζετε τον κ. Βέμπερ από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας λέει ότι είναι ένας ανθέλληνας, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχει αναπτύξει θέσεις που είναι σε βάρος της Ελλάδος. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή ο κ. Βέμπερ είναι απέναντι στον κ. Τσίπρα, δε σημαίνει ότι είναι ανθέλληνας. Με τον κ. Τσίπρα διαφωνεί ο κ. Βέμπερ. Και πολύ καλά κάνει. Ο κ. Τσίπρας μας φόρτωσε 100 δις ευρώ, και οδήγησε την Ελλάδα και την Ευρώπη στα όρια το καλοκαίρι του 2015. Θα τα ξεχάσουμε όλα αυτά, δηλαδή; Εμείς ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και έχουμε επιλέξει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Βέμπερ. Και θα εξακολουθούμε να τον στηρίζουμε. Από την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι πρώτη δύναμη -όπως εκτιμώ ότι θα είναι- η Προεδρία της Επιτροπής θα ανήκει δικαιωματικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι κακό δηλαδή που ο Πρόεδρος της Επιτροπής -αν είναι ο κύριος Βέμπερ, δεν το προεξοφλώ με απόλυτη βεβαιότητα- θα είναι σύμμαχος δικός μου προσωπικός και της Νέας Δημοκρατίας; Δεν αυξάνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη αυτά τα οποία μας αξίζουν; Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσίπρας είναι απέναντι στον κ. Βέμπερ. Δικαίωμά του. Με ποιον είναι όμως; Με ποιον είναι; Είναι αδιανόητο ότι δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές δεν ξέρουμε ποιον στηρίζει για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα σας παρακαλούσα πραγματικά αν σας δοθεί η ευκαιρία -δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας θα κάνει δώσει τέτοια ανοιχτή συνέντευξη ή εν πάση περιπτώσει, αν κάποια στιγμή βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον δημοσιογράφο-, αφού δεν απαντάει σ’ εμένα στη Βουλή, να τον ρωτήσετε ποιον στηρίζει για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όχι στον κ. Βέμπερ λέει και ο κ. Όρμπαν. Ούτε αυτός μας λέει ποιον θα στηρίξει.

Λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά ανάδελφος στην Ευρώπη -δεν ανήκει ουσιαστικά σε καμία πολιτική οικογένεια. Χαϊδεύει και χειροκροτεί τον κ. Σάντσεθ, ξεχνώντας ότι ο κ. Σάντσεθ τον αποκαλούσε ψεύτη και λαϊκιστή, ξεχνώντας ότι το κόμμα με το οποίο ταυτίζεται στην Ισπανία είναι οι Podemos. Ρωτήστε, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα πού ανήκει ευρωπαϊκά. Εμείς ανήκουμε στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, η οποία έχει τραβήξει ξεκάθαρη γραμμή με την ακροδεξιά. Είναι η ευρωπαϊκή κοινωνική κεντροδεξιά. Είναι η πολιτική οικογένεια που αγωνίζεται για την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Και εν πάση περιπτώσει, ανήκουμε στην πολιτική οικογένεια που θα είναι η πρώτη δύναμη και μετά τις ευρωεκλογές.

23. ΛΙΝΑ ΚΛΕΙΤΟΥ (BLUE SKY): Κύριε Πρόεδρε, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, και όλα τα κόμματα επιδιώκουν να αντλήσουν ψήφους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, η οποία παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο εύρος. Γιατί πιστεύετε ότι ένας ψηφοφόρος αναποφάσιστος θα επιλέξει εσάς και τη Νέα Δημοκρατία; Και το ρωτώ αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κάθε συμπολίτης μας είναι διαφορετικός. Και μέσα στον καθένα κρύβονται διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους κάνει τις πολιτικές του επιλογές. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω -γιατί έχω συναντήσει αρκετούς αναποφάσιστους συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ- μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δε θα γυρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι είναι πάρα, πάρα πολύ οργισμένοι με τον βαθμό της πολιτικής εξαπάτησης του κ. Τσίπρα, ο οποίος άλλα τους είπε, άλλα κάνει, αλλιώς πορεύτηκε και αλλιώς πορεύεται σήμερα. Πιστεύω ότι κάποιοι θα εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και όπως σας είπα θα είναι και άνθρωποι που μπορεί να μην μας έχουν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, αλλά καταλαβαίνουν ότι, αυτή τη στιγμή, το διακύβευμα για τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο και ότι οι ιδεολογικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν. Και πιστεύω ότι κάποιοι, αρκετοί για να μας δώσουν την ευρεία νίκη την οποία θέλουμε, θα μας εμπιστευθούν. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο, κ. Κλείτου, αναποφάσιστοι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και πάρα πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι κάποια στιγμή ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Το 2004, θέλω να θυμίσω ότι 3,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετείχα. Μας εγκατέλειψαν στην πορεία, για διάφορους λόγους. Κάποιοι ξεκίνησαν από το ’07 και μετά, πολλοί περισσότεροι από το ’09 και μετά. Εγώ κάνω έκκληση σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας που πιστεύω ότι ανήκουν κατά βάση στον δικό μας ιδεολογικό χώρο, να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία. Είναι το σπίτι τους, είναι το σπίτι σας. Και σας καλώ τώρα να μας στηρίξετε, γιατί χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Άρα, οι αναποφάσιστοι προέρχονται από πολλές διαφορετικές δεξαμενές και αφετηρίες. Πιστεύω δεν υπάρχει μία συνταγή για να τους απευθυνθεί κανείς. Αλλά, θεωρώ ότι τελικά ο πολιτικός μας λόγος είναι ο πιο πειστικός. Όταν θα έρθει η ώρα, πίσω από το παραβάν και χωρίς ενδεχομένως να μας έχουν πει τίποτα στις δημοσκοπήσεις για το τι θα κάνουν, θα πράξουν το καθήκον τους και θα κοιτάξουν μπροστά και όχι πίσω.

24. ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ (NEWSIT): Κύριε Πρόεδρε, σε δύο εβδομάδες έχουμε, εκτός από τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Θέλω να σας ρωτήσω εάν επιμένετε στη δήλωση που έχετε κάνει και πρόσφατα, ότι στόχος σας είναι ακόμα και το απόλυτο στις Περιφέρειες για τη Νέα Δημοκρατία. Και λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν οι αναμετρήσεις και σε τοπικό επίπεδο, των αυτοδιοικητικών εκλογών, γιατί είναι τόσο σημαντικός στόχος για εσάς;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες και σίγουρα δεν θέλουμε καμία Περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο στόχος; Διότι την επόμενη μέρα θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση -εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, εμείς- να δουλέψουμε με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και να συγχρονίσουμε τα αναπτυξιακά μας σχέδια. Μπορεί, παραδείγματος χάριν, όταν μιλάμε για ένα τολμηρό σχέδιο για τη Μακεδονία μας, για τη Βόρειο Ελλάδα, να μην είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας. Εγώ έχω ένα τολμηρό σχέδιο για την Κρήτη την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να συνεργαστώ με τον επόμενο Περιφερειάρχη στην Κρήτη, για να μπορέσω αυτό το σχέδιο να το υλοποιήσω. Ανοίγω μια παρένθεση. Για την Κρήτη ειδικά έχουμε έναν Περιφερειάρχη 10 χρόνια τώρα, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη καθυστέρηση, ο οποίος παραδίδει όμως μια Κρήτη διαλυμένη ως προς τις υποδομές της. Φαντάζομαι ότι αυτό οι συμπολίτες μας θα το αξιολογήσουν όταν έρθει η ώρα να κάνουν την επιλογή τους. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία. Και γι’ αυτό και διαχωρίζουμε: άλλο οι Περιφέρειες και άλλο οι Δήμοι. Το ίδιο που σας είπα όμως για τις Περιφέρειες ισχύει και για τους πολύ μεγάλους Δήμους, τους τρεις μεγάλους Δήμους, που έχουμε δώσει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στον κύριο Μπακογιάννη, στον κύριο Ταχιάο, στον κύριο Βλαχάκο. Αλλά από εκεί και πέρα στις τοπικές κοινωνίες -απευθύνομαι και σήμερα σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι στη δημοτική κάλπη θα κάνουν την επιλογή την οποία θέλουν, γιατί αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Δήμοι, όπου έχουμε πολλά ψηφοδέλτια προερχόμενα από τη Νέα Δημοκρατία- οποιαδήποτε επιλογή σε αυτές, είναι σεβαστή. Μπορεί να έχουμε εμείς τις προτιμήσεις μας, αλλά σεβόμαστε απόλυτα τις επιλογές των πολιτών. Κάντε την επιλογή σας στη δημοτική κάλπη, αλλά παρακαλώ στην κάλπη των ευρωεκλογών και στην κάλπη των Περιφερειών να στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.

25. ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ (NEWS247): Κύριε Πρόεδρε, δηλώσατε εχθές από την Παιανία πως όταν μια εταιρία έχει κέρδη, ένα ποσοστό των κερδών πρέπει να μοιράζεται στους εργαζόμενους. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό, όμως, δεδομένου ότι αν έχω καταλάβει καλά εσείς διαφωνείτε με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και είστε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων; Θα επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη; Ποια μέτρα, ποιες πολιτικές θα λάβετε ως προς αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ποιος σας είπε ότι είμαστε εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Και η επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι συλλογική διαπραγμάτευση; Βεβαίως και είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και μάλιστα έχουμε παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρησιακών συμβάσεων και εξαιρετικά επιτυχημένων κλαδικών συμβάσεων. Ξενοδοχοϋπάλληλοι και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχουν υπογράψει μια κλαδική σύμβαση με επεκτασιμότητα η οποία δίνει καλύτερες απολαβές από ό,τι η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι και εκεί που μπορεί να υπάρχει μια κλαδική σύμβαση, αν μια επιχείρηση αποφασίσουν τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε κάτι διαφορετικό, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη, αυτή η συμφωνία να υπερισχύει. Γιατί είναι παράλογο αυτό; Αφού υπάρχει η συμφωνία των εργαζομένων και των εργοδοτών. Από εκεί και πέρα, θέλω να δώσω παραπάνω κίνητρα στις εταιρίες να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Και, βεβαίως, μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα και για τη διανομή μέρους των κερδών ως μπόνους στους εργαζόμενους, μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για κατάρτιση, για εκπαίδευση, για ιδιωτική ασφάλιση, για ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν θα κουραστώ να το λέω, μια επιχείρηση είναι επιτυχημένη σήμερα, εάν φροντίζει τους εργαζόμενούς της. Και εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, managers, μέτοχοι, πρέπει να αισθάνονται ότι είναι μαζί στην ίδια βάρκα. Έχω επισκεφθεί πάρα πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις τελευταία. Και μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εισπράττω σήμερα από την αγορά. Να γνωρίζουν επίσης οι επιχειρήσεις που θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενούς τους καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο ότι θα μας βρουν σκληρά απέναντι.

Να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία επέβαλε πρόστιμο 10.500 ευρώ σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία. Δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς το κάναμε. Άρα, δεν διαπραγματεύομαι την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ούτε έχω αυταπάτες ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι άγγελοι. Δεν έχω τέτοιες αυταπάτες. Αυτοί οι οποίοι δεν φέρονται στους εργαζόμενους όπως πρέπει, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου. Αλλά θέλω να δώσω παραπάνω κίνητρα στους επιχειρηματίες που έχουν μια υγιή και μια καλή σχέση με τους εργαζόμενούς τους να μοιράζεται πιο δίκαια ο πλούτος που δημιουργεί η επιχείρηση μεταξύ μετόχων και εργαζομένων.

26. ΤΖΙΝΑ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ (IN.GR): Καλημέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Κατάλαβα από προηγούμενη απάντησή σας ότι επιμένετε στην άποψή σας ότι θα χρησιμοποιήσετε και πολιτικά στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους ακόμη και αν έχετε αυτοδυναμία. Σε τι διαφέρει αυτό ακριβώς από τις συνεργασίες και τα ανοίγματα που επιδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς επαναφέρω τη συζήτηση στη σωστή της διάσταση: έχουμε ευρωεκλογές και όχι εθνικές εκλογές. Φαντάζομαι θα υπάρχει χρόνος να μου κάνετε αυτά τα ερωτήματα πριν από την εθνική κάλπη. Κοιτάξτε, νομίζω ότι υπάρχει μια διαφορά χρόνου και συνέπειας. Έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι μια σειρά από στελέχη που τώρα αποτελούν αυτή την κυβέρνηση κουρελού, αυτή την ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επειδή πήραν υπουργεία; Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ο οποίος να αμφιβάλλει για αυτό; Δεν θέλω να ονοματίσω στελέχη, νομίζω ότι είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Ψήφους για υπουργεία. Αυτή ήταν η συναλλαγή, γιατί περί συναλλαγής πρόκειται. Ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή στην αρχή της θητείας του να απευθύνεται σε όποιον κρίνει ότι είναι ο πιο κατάλληλος για να αναλάβει μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Αποτελεί προνόμιο του Πρωθυπουργού. Και ένας από τους λόγους που οι Έλληνες εμπιστεύονται έναν Πρωθυπουργό είναι ακριβώς γιατί τον εμπιστεύονται να διαλέξει την καλύτερη δυνατή ομάδα. Αυτό το προνόμιο θα το ασκήσω με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο.

27. ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ (MANIFESTO.GR): Κύριε Πρόεδρε, έχετε δεσμευτεί ότι εφόσον εκλεγείτε θα ψηφίζουν και οι απόδημοι Έλληνες. Πώς θα γίνει αυτό όταν διαφωνείτε με το ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο και απαιτούνται για αυτό 200 ψήφοι, δηλαδή πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς εδώ υπάρχει μια τεράστια υποκρισία. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την Προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας ζητώ από το ΣΥΡΙΖΑ να βρούμε έναν τρόπο να ψηφίζουν οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, για αυτούς μιλάμε. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα, με τον πιο απλό τρόπο, να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο καταγωγής τους το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος για να μην μπλέξουμε σε μεγάλες λεπτομέρειες που αφορούν ψηφοδέλτια που πρέπει να υπάρχουν από κάθε εκλογική Περιφέρεια. Μια πολύ απλή λύση, άμεσα εφαρμόσιμη, έξι μήνες θα ήθελε αυτό για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση κωφεύει και προσβάλει τους Έλληνες του εξωτερικού λέγοντάς τους στην ουσία ότι δεν σας θέλουμε συμμέτοχους σε αυτή τη διαδικασία. Και τώρα λίγους μήνες πριν τις εκλογές έχει σκαρφιστεί το εξής αδιανόητο και θέλω να το πω να το ακούσουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Έχει καταθέσει την πρόταση οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν, αλλά η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, να ψηφίζουν, λέει, μόνο για 3 βουλευτές Επικρατείας. Θα ψηφίζουν δηλαδή 1.000.000 συμπολίτες μας από το εξωτερικό για 3 βουλευτές και όλοι οι άλλοι Έλληνες θα ψηφίζουν για 300. Άρα, θα έχει η ψήφος τους το 1 εκατοστό της αξίας για να το πω πολύ απλά που θα έχει η ψήφος όλων των υπόλοιπων Ελλήνων. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, είναι βαθύτατα αντισυνταγματικά, δεν μπορούν να σταθούν ούτε μια ώρα. Επανέρχομαι, λοιπόν, την επόμενη μέρα εγώ το νομοσχέδιο -είναι έτοιμο- θα το καταθέσω και θα βρούμε 200 βουλευτές. Και ας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη τότε επί συγκεκριμένου νομοσχεδίου να έρθει και να πει όχι. Αλλά θα βρεθούν 200 βουλευτές στην επόμενη Βουλή. Ειδικά για αυτό το νομοσχέδιο δεν έχω καμία αμφιβολία και για αυτό και ζητώ από τους συμπολίτες μας του εξωτερικού να έρθουν να ψηφίσουν αυτή τη φορά και στις ευρωεκλογές, αλλά ειδικά στις εθνικές εκλογές, ώστε να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν για εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές.

28. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ (EURO2DAY): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε. Στις ευρωεκλογές του 2014 με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτο Κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο τότε Πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν προσέφυγε σε εθνικές κάλπες. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009 πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτο Κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο τότε Πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Καραμανλής πάλι δεν έκανε πρόωρες εθνικές εκλογές. Γιατί τώρα εσείς ζητάτε από τον κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές εφόσον το Κόμμα του είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι το είπε ο ίδιος. Ο ίδιος είπε ότι οι εκλογές αυτές είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν δεν την πάρει παραιτείται, χάνει φεύγει. Αυτό λέει η λογική. Ο ίδιος έθεσε το δίλημμα των εκλογών. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μας χωρίζουν μόλις 4 μήνες από το απώτατο όριο στο οποίο μπορούν να γίνουν εθνικές εκλογές. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται η χώρα για 4 μήνες ακόμα για να περάσει ο κ. Τσίπρας ακόμα ένα καλοκαίρι πολυτέλειας και απολαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά οφέλη; Μπορεί να το κάνει και ως Αρχηγός της αντιπολίτευσης αν θέλει. Θα έχει μπόλικο χρόνο να ξεκουραστεί αν αισθάνεται τόσο κουρασμένος μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά δεν μπορεί η χώρα να σέρνεται 4 μήνες από τη στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο και θα έχει εκφραστεί μια προφανής δυσαρμονία του εκλογικού σώματος με τη σύνθεση της Βουλής. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μας έχει πει ξεκάθαρα ψήφος εμπιστοσύνης ή κάλπη, σηκώνω το γάντι: Ναι, ψήφος εμπιστοσύνης. Κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο Ζάππειο το ίδιο βράδυ και παραιτείται από Πρωθυπουργός και έχουμε εκλογές σε 4 εβδομάδες.

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ:
Και αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση. Είμαστε μαζί ήδη 1 ώρα και 21 λεπτά. Έχουμε δεχθεί 28 ερωτήσεις. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους, καλό απόγευμα.


NEWS