Γενς Στόλτενμπεργκ: Ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο απαραίτητος

by Expertnews.gr

«Οι διαφορές ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν», δήλωσε σήμερα ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι’ αυτό είναι σημαντική».

Υστερα από δύο χρόνια, οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Ρωσία σήμερα παρουσίασε τις προτάσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, σχετικά με την απόσυρση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τους ανατολικούς συμμάχους του.

Από την πλευρά τους, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» και το δικαίωμα του κάθε έθνους να επιλέγει τον δικό του δρόμο και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

Ταυτόχρονα, «τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και τη διερεύνηση ενός προγράμματος συναντήσεων», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει «συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι».

Σημείωσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει το πολιτικό και στρατιωτικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία με τη δυνατότητα επανίδρυσης γραφείων στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες, αντιστοίχως.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για το ρωσικό στρατό που έχει συσσωρευθεί μέσα και γύρω από την Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο απαραίτητος» είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν να βρουν μια πολιτική δίοδο προς τα εμπρός.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας για την Ευρώπη. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη Ρωσία «ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί, για το συμφέρον της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ενέχει απαράδεκτους κινδύνους, τους οποίους η Μόσχα θα αντιμετωπίσει, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό μετά το πέρας των συνομιλιών Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κατανοήσει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η προσθήκη περισσότερων μελών στην συμμαχία υπερτερούν των πιθανών πλεονεκτημάτων, όπως και ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία θα ήταν δυνατή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι «το 1997 τις πόρτες του ΝΑΤΟ χτυπούσε μόνο μία χώρα, που έχει κοινά σύνορα με την Ρωσία, η Πολωνία» ενώ «σήμερα στο ΝΑΤΟ μπήκαν πολλά κράτη, τα εδάφη των οποίων χρησιμοποιούνται με προφανή τρόπο για την επέκταση της ισχύος προς την κατεύθυνση της Ρωσίας από διάφορες γεωγραφικές κατευθύνσεις και σε στρατηγικό βάθος», επισήμανε ότι «αυτό επιδεινώνει σοβαρά την ασφάλεια μας και δημιουργεί για την ίδια (τη Ρωσία) απαράδεκτους κινδύνους τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για να σημειωθεί πρόοδος.

Είπε επίσης ότι η Μόσχα περιμένει να λάβει γραπτές απαντήσεις από το ΝΑΤΟ σχετικά με τις προτάσεις που έκανε για νομικές εγγυήσεις ασφαλείας και να ακούσει από τη συμμαχία πώς θα τις εφαρμόσει, ή -αν όχι- γιατί δεν μπορεί να το κάνει.

Η Μόσχα θα ήταν τότε σε θέση να αποφασίσει, είπε ο Γκρουσκό, για την πορεία της δράσης της, προειδοποιώντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε απλώς να διαλέξει προτάσεις ασφαλείας από τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Ρωσία.

Ο Γκρουσκό είπε ότι μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα, όπως υπήρχε παλαιότερα. Αυτό οφείλεται όπως είπε «στην αναστροφή προς το παλαιό ΝΑΤΟ» η οποία αποσκοπεί να περιορίσει την Ρωσία.

«Η θετική ημερήσια διάταξη, η οποία υπήρχε: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνδρομή των δυνάμεων για την κοινή ασφάλεια στο Αφγανιστάν, καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, καταπολέμηση της πειρατείας και πολλά άλλα,…όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτό έγινε, επειδή μια τέτοια συνεργασία δεν εντάσσεται στην νέα αυτή αναστροφή προς το παλαιό ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Γκρουσκό.

Ο Γκρουσκό, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συζήτησαν την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, ότι η απέλαση Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ πέρυσι ήταν απαράδεκτη . Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να επαναφέρει την διπλωματική της αποστολής στο ΝΑΤΟ, εάν η συμμαχία αλλάξει τις προσεγγίσεις της σε ότι αφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ του ο διάλογος με το ΝΑΤΟ να διεξάγεται όχι μόνο σε επίπεδο διπλωματών, αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικών.

Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ είπε ότι ήταν «μια συζήτηση από καρδιάς»

«Νομίζω ότι (αυτή η συνάντηση) ήταν απολύτως απαραίτητη. Κατ’ αρχάς, υπήρξαν κάποιες ανακατατάξεις. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνεδρίαση, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν αυτά τα ζητήματα στην πλήρη τους διάσταση, έμεναν πάντα κατά κάποιο τρόπο σε δεύτερο πλάνο, αλλά με τον τρόπο που συζητήθηκαν σήμερα, δεν θυμάμαι τέτοια ευθύτητα και οξύτητα. Ήταν μια συζήτηση από καρδιάς» δήλωσε ο Γκρουσκό.NEWS