ΕΟΔΥ: Σε 339 ανέρχονται τα νέα κρούσματα Covid-19, διασωληνωμένοι είναι 71

by Expertnews.gr

Σε 339 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι.

Όπως έγινε γνωστό, τα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ 64 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι τώρα στα 14.738, εκ των οποίων 55,7% αφορά άνδρες. Τα 2541 (17,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 6191 (42%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 71. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί δύο νέοι θάνατοι από τον ιό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 327. 122 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 339 νέα κρούσματα, τα 39 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ ένα εισαγόμενο κρούσμα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο.

Όσον αφορά τα εγχώρια κρούσματα, την αρνητική «πρωτιά» διατήρησε και πάλι η Περιφέρεια Αττικής με 164 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εξ αυτών τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα έξι με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό.

Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 12 κρούσματα, ενώ 17 καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας, 13 στην Περιφερειακή Ενότητα της Λέσβου και 11 στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Αναλυτικά:

– 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας , εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 13 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, εκ των οποίων τα 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Την ίδια ώρα, 0 ρυθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό επιταχύνθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες επτά ημέρες, ιδίως στην Ευρώπη.

Έπειτα από εβδομάδες σταθεροποίησης, η πανδημία επιταχύνθηκε ξεκάθαρα αυτήν την εβδομάδα, με 286.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται την ημέρα παγκοσμίως, ήτοι 8% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως και τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων (+16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα). Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε στη Γηραιά Ήπειρο από τις αρχές Ιουλίου (47.300 αυτήν την εβδομάδα, έναντι περίπου 15.000).

Η τάση αύξησης των κρουσμάτων επιταχύνεται επίσης στη Μέση Ανατολή (+13%), στις ΗΠΑ και στον Καναδά (+11%), στην Ασία (+7%) και στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική (+3%). Αντιθέτως, μειώνεται στην Ωκεανία (-20%) και την Αφρική (-7%).

Οι μεγαλύτερες επιταχύνσεις

Η Τσεχία είναι η χώρα όπου οι μολύνσεις επιταχύνονται με τους υψηλότερους ρυθμούς (+65%, 1.300 νέα κρούσματα την ημέρα), μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθούν η Ολλανδία (+52%, 1.200), το Ισραήλ (+37%, 3.950), οι Φιλιππίνες (+33%, 3.900), η Βρετανία (+32%, 3.400), το Νεπάλ (+20%, 1.300) και το Ιράν (+20%, 2.500).

Οι μεγαλύτερες πτώσεις

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Αιθιοπία (-41%, 600 νέα κρούσματα την ημέρα), στην Κόστα Ρίκα (-20%, 1.000), στη Βενεζουέλα (-19%, 900), στο Μπανγκλαντές (-15%, 1.600) και στο Μεξικό (-10%, 4.500).

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων

Η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία είναι οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες, ήτοι αντίστοιχα 93.200, 39.300 και 31.000 νέες μολύνσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Η τάση επιδεινώνεται στις τρεις χώρες: +7% στην Ινδία, +10% στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ακολουθούν η Αργεντινή (11.100), η Ισπανία (10.200), η Γαλλία (8.800), η Κολομβία (7.000) και το Περού (5.800).

Θάνατοι

Η Ινδία είναι η χώρα που κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους την εβδομάδα που πέρασε (1.160 την ημέρα), μπροστά από τις ΗΠΑ (840), τη Βραζιλία (770), το Μεξικό (360), την Αργεντινή (220), την Κολομβία (200) και το Ιράν (140).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων κατέγραψε πτώση την εβδομάδα που πέρασε (-10%, 5.200 την ημέρα).

Παγκόσμιος απολογισμός

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 946.727 ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 30,2 εκατομμύρια.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, τουλάχιστον 197.655.

Ακολουθούν η Βραζιλία (134.935), η Ινδία (84.372), το Μεξικό (72.179) και η Βρετανία (41.705).

NEWS