Βουλή: Εγκρίθηκαν οι ΠΝΠ με τα μέτρα κατά της διασποράς και διάδοσης του COVID19

by Expertnews.gr

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισαν οι τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης. «Ναι» ψήφισαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. «Κατά» ψήφισε το ΚΚΕ.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:

§ Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

§ Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

§ Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

§ Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχονται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ».

Για το δώρο στους εργαζόμενου του ΕΣΥ είπε ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.

Επιπρόσθετα ο κ. Σταικούρας ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες της κρίσης το υπουρείο θα αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου που ανέρχονται σε 20 δις. Ευρώ και εξήγησε:

«Το «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι 15,7 δισ. ευρώ.

Τα «ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων στην ΤτΕ και σε εμπορικές τράπεζες» είναι επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα τα οποία υπήρχαν και προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα οποία αυξάνουν ή μειώνονται ανάλογα με τις εκδόσεις που κάνει το Κράτος, την εξυπηρέτηση του χρέους, το ύψος των εντόκων γραμματίων, την αποπληρωμή του χρέους προς στο ΔΝΤ.

Για παράδειγμα, αν η προηγούμενη Κυβέρνηση αποπλήρωνε μέρος του δανείου προς το ΔΝΤ, που δεν πρόλαβε όπως και πολλά άλλα, θα χρησιμοποιούσε πόρους από αυτά τα διαθέσιμα.

Συμπέρασμα: άλλο «μαξιλάρι ασφάλειας» και άλλο «ταμειακά διαθέσιμα»!

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμο-να την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο και ότι έρχεται στη συνέχεια η ώρα των κλαδικών πολιτικών σε τομείς, όπως ο τουρισμός. Επισήμανε δε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών που αναφέρει ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντάς τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Επισήμανε εξάλλου ότι, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΕΕΤ, προτεραιότητα θα δοθεί σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα λόγω αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

Ως προς το σκέλος των εσόδων, ο υπουργός είπε ότι το μήνα Μάρτιο η απόκλιση ήταν πολύ μικρή. «Πραγματικά ούτε και εμείς περιμέναμε να έχουμε τόσο μικρή απόκλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δείχνουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα για να βγάλουμε τη χώρα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφέρθηκε επίσης στην προστασία της πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει θα γίνει την κατάλληλη στιγμή» και η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πότε πρέπει να νομοθετήσει, με υπευθυνότητα και ευαισθησία και άρα την κατάλληλη χρονική στιγμή θα υπάρχουν απαντήσεις γι΄αυτό το ζήτημα».

 

Απαντήσεις όσον αφορά σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, εφόσον παραστεί ανάγκη, αλλά και στον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών γιατην προμήθεια υλικού προστασίας. Στις 800 ανέρχονται οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και σταδιακές προσλήψεις. Παραμένει ο κίνδυνος και εκτίμησε ως κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο.

Ανάφερε ότι με 13 νοσοκομεία αναφοράς στην αρχή, 12 και ένα παιδιατρικό, τώρα πλέον όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και τα Κέντρα Υγείας και η Πρωτοβάθμια.

Σημείωσε ότι έχει κατατεθεί και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης άρθρο περί επίταξης κινητών πραγμάτων και αναλωσίμων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και άρθρο που προβλέπει και τα ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης χώρων από ιδιωτικούς φορείς, εφόσον παραστεί η ανάγκη.

Όσον αφορά τις ΜΕΘ, επανέλαβε ότι υπάρχει η υπουργική απόφαση που απαγορεύει τα τακτικά χειρουργεία. Σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι τεράστια. «Μέσα σε διάστημα 1,5-2 μηνών από 565 κλίνες ΜΕΘ, ξεπεράσαμε τις 800 και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να διερευνήσουμε και να βρούμε και ΜΕΘ και από τον ιδιωτικό τομέα, να βρούμε και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, να κάνουμε κρουνηδόν προσλήψεις με όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νόμοι».

Αναφορικά με την προμήθεια απαραίτητου υλικού ανάφερε ότι οι  7 Υγειονομικές Περιφέρειες ζήτησαν να κάνουν προμήθειες για την κρίση πριν από ένα μήνα, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ. «Κατάφεραν να κάνουν τελικά προμήθειες 800.000 ευρώ. Κανένας προμηθευτής δεν μπορούσε να φέρει τίποτα», υπογράμμισε.

«Η 1η ΥΠΕ με 11 εκατομμύρια προμήθειες συμβασιοποίησε 3.500 ευρώ. Εδώ γίνεται ένας «πόλεμος» για τα μέσα ατομικής προστασίας».

Σημείωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί με κανόνες διαφάνειας, να φέρει από μία αγορά, που είναι κλειστή. Μπλοκάρει η μία χώρα τις άλλες. Έχουν μπλοκάρει και δικά μας μέσα ατομικής προστασίας που έχουμε παραγγείλει, προκαταβάλλοντας ένα ποσό σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια με την Κίνα, μέσα από την ευγενή καλοσύνη που είχε και η Πρέσβειρα εδώ να βοηθήσει και οι αξιωματούχοι εκεί, να φέρουμε ό,τι υλικό μπορούμε. Και οι δύο τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό

Ο υπουργός συνέχισε υπογραμμίζοντας πως ο Απρίλιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας, και υπενθύμισε ότι η χώρα και το υπουργείο Υγείας έπραξε τα δέοντα ώστε να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή.

«Βλέπω ότι δεν έχουμε ξεφύγει από το κίνδυνο, αλλά και ότι στις γύρω χώρες μας μαίνεται ένας «πόλεμος» και χάνονται εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μάχη που δίνουν οι πραγματικοί ήρωες», οι ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, ο ΕΟΔΥ, η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, το  ΙΦΕΤ, ο ΕΟΦ, η Πολιτική Προστασία, τα παιδιά και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι αστυνομικοί μας, όποιοι έχουν συμβάλλει. Και τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, κατέληξε.

 

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι «οποιοδήποτε υλικό, εξοπλισμός και αν χρειαστεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσες προσλήψεις και αν χρειαστεί, αυτές θα γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα αυτό αλλά και να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη, για το μέλλον». Υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι δομές δουλεύουν, εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς, τα κέντρα υγείας εργάζονται κανονικά, υπάρχει σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα που θα βοηθήσει αν υπάρξει μεγάλος φόρτος στα νοσοκομεία.

«Το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια δυσμενή φάση εξέλιξης του κορονοϊού, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Τότε, όχι μόνο όλες οι μονάδες του δημόσιου τομέα, αλλά ο ιδιωτικός τομέας θα επιταχθεί, όπως προβλέπεται σε ΠΝΠ και το σύνολο των γιατρών, και αυτοί που δεν υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, θα κληθούν να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.NEWS