Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

by Expertnews.gr

 

 

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Πέτσας είπε ότι η χώρα μας δεν αρνείται το διάλογο αλλά όχι σε κλίμα έντασης, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν παίζει το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντά με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. «Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους».

Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά η χαλαρότητα που επικράτησε στο εσωτερικό, και τόνισε ότι μόνο το 0,21% των επισκεπτών βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Είπε ακόμη ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. το Βέλγιο, και πρόσθεσε ότι έγιναν πολλά περισσότερα τεστ τους τελευταίους μήνες.

 

Για την τουρκική προκλητικότητα

 

«Χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Παρουσίασε επίσης στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντιμετώπιση του κορονοϊού

 

Η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως, εκτίμησε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684.

«Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό, τον πιο θλιβερό, αλλά και τον πιο αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα. Προκύπτει έτσι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην  132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρουσίασε γραφήματα σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται “η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών” και “απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας».

Όπως είπε αυτή τη στιγμή, “καταγράφουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό” και πρόσθεσε πως “αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε, με τα συνεχή μηνύματά μας και τα πρόσθετα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες”.

 

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

“Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει  στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας” είπε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε:

“Σημειώνεται ότι, από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τέστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως, όπως δήλωσε χθες και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας.  Οι 234 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν εκτελέσει 6.600 αποστολές και έχουν πάρει 180.000 δείγματα. Σημαντική, επίσης, είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες. Τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν – κατά μέσο όρο – ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Αυτό ακριβώς το γεγονός επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Και πολύτιμο εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς είναι η συνέχιση της καλής ιχνηλάτισης και τα περισσότερα τέστ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι σήμερα, η χώρα μας είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην Ευρώπη, σε ημερήσια τεστ, όπως ανέδειξε σχετική ανάλυση του POLITICO.

Τι γίνεται με τα σχολεία, ΜΜΜ

 

Σε ότι αφορά τα σχολεία  – μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων όπως είπε ο κ.Πέτσας – προγραμματίζεται η επαναλειτουργία τους σε πλήρη σύνθεση.

Δηλαδή, με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η εκτεταμένη χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα μαθητών.

Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Ο κ.Πέτσας δεν απέκλεισε και την λήψη νέων μέτρων ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό- όπως είπε- αποφασίστηκε η διενέργεια προληπτικών τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα.

Ο κ.Πέτσας επανέλαβε “την υποχρέωση όλων  να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί”. Δηλαδή:

– Την τήρηση των κανόνων υγιεινής,

– Την τήρηση των αποστάσεων,

– Τη χρήση μάσκας,

– Την αποφυγή των συναθροίσεων,

Την τήρηση των ιδιαίτερων, πρόσθετων, μέτρων που έχουν ληφθεί σε τουριστικές περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, από τον Πόρο αρχικά, μέχρι τη Μύκονο και την Χαλκιδική χθες.

Όσον αφορά τους ελέγχους, χθες 19 Αυγούστου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και τις Περιφέρειες, 6.867 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 320 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 334 πρόστιμα ύψους 96.200 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών συνολικά.

 

Ενίσχυση του συστήματος Υγείας

 

“Πήραμε και θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε αναλυτικά:

“Από τον Μάρτιο έως σήμερα ολοκληρώσαμε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. Δρομολογήσαμε παράλληλα, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων 1.023 γιατρών και 1.209 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο Σύστημα Υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας”.

Επίσης σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, “παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 557 κλίνες Μ.Ε.Θ.,  βρισκόμαστε τώρα στις 901 και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε πιάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1.200 κλινών” σημείωσε.

Ο κ.Πέτσας πρόσθεσε ότι, κατά την κορύφωση της πανδημίας την ‘Ανοιξη “είχαμε αναπτύξει στο Σύστημα Υγείας 1.017 κλίνες Μ.Ε.Θ., στελεχωμένες με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Παράλληλα, αυξάνουμε τον αριθμό των Νοσοκομείων Αναφοράς για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 και αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον κορονοϊό”.

Τονίστηκε από τον κ. Πέτσα, ότι τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.

“Μια ακόμη απόδειξη της ετοιμότητας του συστήματος είναι η μεταφορά σήμερα τα ξημερώματα, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ενός 17χρονου Γάλλου που βρισκόταν στην Κάλυμνο.

Η διακομιδή έγινε με ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης καθώς ο νεαρός εμφάνισε συμπτώματα πυρετού και θωρακικού άλγους. Ο ανήλικος έχει ήδη υποβληθεί σε δύο τεστ κορονοϊού, τόσο στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, όσο και στο Νοσοκομείο Ηρακλείου, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός της ημέρας” κατέληξε.

 

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

 

Ο κ.Πέτσας επανέλαβε τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί, με βάση τη συμφωνία προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον αυτό περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές.

“Εφόσον όλα πάνε καλά θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορονοϊού που βρίσκονται σε φάση δοκιμών” είπε ο κ.Πέτσας, αλλά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από «αυξημένη εγρήγορση» τώρα και τους επόμενους μήνες .

 

Για την Οικονομία

“Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μια τεράστια οικονομική δύναμη πυρός ύψους 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. Η Κυβέρνηση, δεν θα σπαταλήσει, αλλά θα επενδύσει τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Για αυτό προετοιμάζει το ολοκληρωμένο Σχέδιό της ώστε να το καταθέσει μέχρι 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή” είπε ο κ.Πέτσας, αναφερόμενος στην οικονομία.

Με δεδομένο ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού “Thessaloniki HELEXPO Forum” το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020. Τέλος, ανέφερε ότι στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης εντάσσονται διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορονοϊό κλάδων.

 

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στα προληπτικά τεστ σε εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για τεστ κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας, γιατί εκεί -φαντάζομαι να συμφωνείτε- υπάρχει πλέον ένα θέμα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας μας, που συγκράτησε σημαντικά και τον αριθμό των θυμάτων, ήταν ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το θέμα των γηροκομείων και γενικά των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού. Η προσπάθεια που κάνουμε ξανά είναι να υπάρξει στεγανοποίηση ως προς το ενδεχόμενο να μεταφέρονται κρούσματα από το εξωτερικό στο εσωτερικό οίκων ευγηρίας, γηροκομείων και γενικά όπου φιλοξενούνται ευάλωτοι συμπολίτες μας. Αυτό φαίνεται ότι για να αποδώσει χρειάζεται ένα άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο. Ήδη έχουν γίνει επικοινωνίες ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας -τον Υπουργό τον κ. Κικίλια, τον Υφυπουργό τον κ. Κοντοζαμάνη- και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύρια Μιχαηλίδου, προκειμένου να έχουμε σύντομα ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ στο προσωπικό, στα γηροκομεία μας, τους οίκους ευγηρίας και σε άλλους χώρους κοινωνικής φροντίδας. Έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των επισκεπτηρίων, ότι δεν μεταφέρονται στο εσωτερικό των δομών αυτών κρούσματα κορονοϊού, τα οποία μπορεί να έχουν πολύ θλιβερές επιπτώσεις. Αυτό θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία και με τις Περιφέρειες που έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κλείσατε την εισαγωγική σας τοποθέτηση σχετικά με την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και με δεδομένο ότι η Δ.Ε.Θ., τουλάχιστον το εκθεσιακό σκέλος, έχει ματαιωθεί. Ποιο θα είναι  ακριβώς το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού; Τι πρόγραμμα θ’ ακολουθήσει και τι θα είναι αυτό που θα ακούσουμε; Τι είναι αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε; Ξέρετε, εάν δεν ήταν άλλες οι συνθήκες, θα ήταν η ερώτηση των ημερών αυτή.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πέρυσι στη Δ.Ε.Θ. είχε πει ότι θα παρουσιάζει ένα πλαίσιο,  για το οποίο θα ζητά από τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς να κρίνουν την πολιτική του. Κάθε δώδεκα μήνες θα πηγαίνει και θα ζητά να γίνεται ένας απολογισμός τού τι είπε και του τι έκανε η Κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει και φέτος. Θα υπάρξει η καθιερωμένη ομιλία του. Θα δούμε, πάντως το πλαίσιο. Σε περίπτωση που θα είναι ανοιχτή, δεν θα υπερβαίνει τον αριθμό των 50 ατόμων, που θα είναι κυρίως εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. Θα είναι μια ομιλία που θα περιγράψει όλο το Οικονομικό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, αλλά και το ευρύτερο όραμά του για την Οικονομία. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα περιγράψει και συγκεκριμένα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχε πει και ο ίδιος σχετικά πρόσφατα, στις τελευταίες του  τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Επίσης, θα υπάρξει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία θα γίνει την Κυριακή, αλλά θα είναι πάλι με μέτρα ασφαλείας. Εξετάζεται, εάν θα είναι δια ζώσης ή εάν θα είναι με τηλεδιάσκεψη. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε, μέσα στον αριθμό των 50 ατόμων, έναν επαρκή αριθμό ερωτήσεων, εάν γίνει δια ζώσης, και θα έχετε λεπτομέρειες γι’ αυτό μέχρι τη Δευτέρα. Άρα, θα έχουμε ομιλία το Σάββατο και συνέντευξη την Κυριακή.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό χθες να απευθύνεται προς την Τουρκία, με τη συνέντευξή του στο CNN, λέγοντας να σταματήσουν τις προκλήσεις και να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου ως πολιτισμένοι γείτονες. Αν το Oruc Reis, στις 23 του μήνα που λήγει η NAVTEX αποχωρήσει, η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μετά να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα ή υπάρχουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, που τίθενται από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να ξεκινήσουν αυτές οι διερευνητικές επαφές;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, είμαστε -ανά πάσα στιγμή- έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Όπως ξέρετε, έχουμε ορίσει και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας, τον Πρέσβη κ. Παύλο Αποστολίδη, και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε -επαναλαμβάνω- τις διερευνητικές επαφές, που έχουν μόνο ένα αντικείμενο: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όταν η Τουρκία δείξει την έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της. 

 

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν περιμένουμε κάτι από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν, που θα έχει αντικείμενο την Ανατολική Μεσόγειο. Αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαν έρθει από την Γερμανία ότι υπάρχει μία συμφωνία, κατά κάποιον τρόπο, της Καγκελαρίου και του Προέδρου Ερντογάν να ξεκινήσει ο διάλογος μετά τις 23. Και είχαμε δει και ένα σχόλιο του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ιταλίας, την περασμένη Παρασκευή, μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έκανε λόγο για moratorium σε εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές.  

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τα δύο πρώτα σκέλη, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι μας στην Ευρώπη, αλλά και παντού στον κόσμο, συνεχώς στα μηνύματα που στέλνουν προς την Τουρκία, αναδεικνύουν το γεγονός ότι όπου υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και εν προκειμένω, ιδίως στο Δίκαιο της Θάλασσας  και σέβεται ο κάθε γείτονας τους κανόνες καλής γειτονίας, τότε μπορούμε να προχωρούμε σε διευθέτηση εκκρεμοτήτων δεκαετιών, όπως είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Όχι, όμως, υπό την απειλή ενεργειών, όπως οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Επομένως, εφόσον η Τουρκία δείξει ότι προχωρά στην έμπρακτη αποκλιμάκωση, μπορούμε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών. Όσον αφορά τα θέματα moratorium κλπ, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν σχετίζεται με την παρούσα συγκυρία. Στην  παρούσα συγκυρία έχουμε μια προκλητική ενέργεια, η οποία πρέπει να φύγει από το τραπέζι και την βούληση να προχωρήσουν μετά οι διερευνητικές επαφές.  

 

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουν περάσει πενήντα μέρες από τότε που άνοιξε η Ελλάδα για τουρισμό. Έχετε μία εικόνα για το πώς πήγαν τα πράγματα, αν είναι στα πλαίσια που περιμένατε; Και μια δεύτερη ερώτηση: Σας είχα ρωτήσει και τον προηγούμενο μήνα για την Βόρεια Μακεδονία. Τότε ήταν μετά τις εκλογές, τώρα πλέον ξέρουμε τη σύνθεση της Κυβέρνησης. Τι περιμένει η Ελλάδα από την καινούργια Κυβέρνηση;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Περιμένουμε να συνεχίσουμε μια καλή συνεργασία με πυξίδα πάντα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επομένως και της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών και της περιοχής ευρύτερα. Όσον αφορά τα θέματα του τουρισμού, έχουμε πει από την αρχή ότι φέτος η σύγκριση δεν γίνεται με τα 18,2 δισεκατομμύρια εισπράξεων του 2019, γίνεται με το μηδέν. Επομένως, ό,τι κερδίζουμε είναι όφελος. Και κάθε μέρα που κερδίζουμε είναι κι αυτή όφελος. Αν ζητούμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, αυτό που μπορώ να πω είναι να παραπέμψω σε εκτιμήσεις των ειδικών, είτε του Υπουργείου Τουρισμού είτε των οργανωμένων Επιμελητηρίων και Ενώσεων του κλάδου, όπως ο ΣΕΤΕ, που μιλούν για έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό είναι ένα ανώτατο όριο, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή. 

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Θα επανέλθω λίγο στην αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Το πρώτο σκέλος: Πέραν του να φύγει το Oruc Reis, υπάρχει κάτι άλλο που η Ελληνική Κυβέρνηση βάζει ως στάδιο αποκλιμάκωσης από την πλευρά της γείτονος; Και δεύτερον: Αν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την παραίτηση του κ. Διακόπουλου και αν θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλον ως νέος Σύμβουλος Ασφαλείας του Πρωθυπουργού.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχει απαντήσει ο ίδιος ο κ. Διακόπουλος με την επιστολή παραίτησής του και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Όσον αφορά τα ζητήματα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης, αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στην παράνομη τουρκική NAVTEX, αλλά αν υπάρχουν άλλου τύπου προκλήσεις και αυτές θα συνεκτιμηθούν. Άρα, μιλάμε για μια έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την Ελλάδα.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στο επίπεδο των διπλωματικών και λοιπών πολιτικών επαφών, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Πομπέο. Εξετάζεται κάποια επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο και με δεδομένο, ενδεχομένως, τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, να υπάρξει επικοινωνία και με τον κ. Μπάιντεν;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όταν γίνονται τέτοιου είδους επικοινωνίες του Πρωθυπουργού τότε ανακοινώνονται.

Σας ευχαριστώ πολ

NEWS