Θοδωρής Λιβάνιος: Μεταρρύθμιση χωρίς καθημερινότητα δεν υπάρχει

by Expertnews.gr

«Μεταρρύθμιση χωρίς καθημερινότητα δεν υπάρχει» σημειώνει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης μένουν κενό γράμμα αν δεν βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη».

Ερωτηθείς για το πότε θεωρεί ότι θα πιάσουμε το στόχο εμβολιασμού του 60%-70% του πληθυσμού, ο κ. Λιβάνιος αφού επισημαίνει ότι «οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σίγουρα πιο αργές από όσο θα θέλαμε» υπογραμμίζει: «Δεν είναι δίκαιο μόνο να γκρινιάζουμε για την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε, από τη μία πλευρά, ότι με τις παραγγελίες της υπερκαλύπτει τις εμβολιαστικές ανάγκες του πληθυσμού και παράλληλα με την αναλογική κατανομή των εμβολίων επιβεβαιώνει την κοινοτική αλληλεγγύη και την ισότητα».

Ο κ. Λιβάνιος μιλώντας για τα περιθώρια ανάκαμψης για το 2021 υποστηρίζει, στη συνέντευξή του:«’Ολα τα στοιχεία, πριν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, συνηγορούσαν ότι η ελληνική οικονομία θα είχε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, αλλά και το σχέδιο που η κυβέρνηση έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μας κάνουν αισιόδοξους ότι αυτές οι καλές εκτιμήσεις απλώς μετατέθηκαν για λίγο αργότερα, λόγω της πανδημίας».

Παράλληλα δηλώνει, απαντώντας στη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία»  και σημειώνει: «Η κυβέρνηση, μέσα στην ευρύτερη αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση, έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη κάθε πολίτη σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε κράτος. Είτε είναι κεντρώος, είτε δεξιός, είτε αριστερός. Από την αλματώδη πρόοδο στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέχρι τον τριπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και από την επιτυχία των ραντεβού για το εμβόλιο μέχρι την άμεση αποκατάσταση έκτακτων προβλημάτων σε όλη τη χώρα, ο πολίτης νιώθει ότι το κράτος που εκείνος πληρώνει, μπορεί να του ανταποδώσει εκείνα που οφείλει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Τέλος, αναφερόμενος στη κυβέρνηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εξελέγη πριν από 18 μήνες με κυρίαρχο αίτημα να φτιάξει την Ελλάδα μετά την κρίση. Οι εξελίξεις με την πανδημία, την επιθετικότητα της Τουρκίας και το μεταναστευτικό ήταν καταιγιστικές και έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στα πολύ δύσκολα»

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου στη δημοσιογράφο Ελένη Ευαγγελοδήμου και την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:

 

 

​​​​Με δεδομένο ότι ήδη μπήκαμε σε φάση εξόδου από το βαθύ lockdown και επιστρέφουμε στην προσπάθεια «συνύπαρξης» της πανδημίας και οικονομικών δραστηριοτήτων ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες; Πόσο διαφορετικές είναι οι σημερινές συνθήκες σε σχέση με την άρση της προηγούμενης καραντίνας;

Ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, όλη η Ελλάδα συσπειρώθηκε γύρω από τον στόχο να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Οι εικόνες των 85άρηδων που έκαναν χαμογελαστοί και αισιόδοξοι το εμβόλιο είναι η μεγάλη νίκη όλων μας. Είναι η μεγάλη νίκη του πολιτισμού μας. Έχει εμβολιαστεί ένας στους εκατό συμπολίτες μας και όσο οι ποσότητες εμβολίων θα φτάνουν στη χώρα, τόσο θα αυξάνεται ο καθημερινός αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική διαδικασία. Χρειάζεται υπομονή και να μη χάνουμε τον στόχο που είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Αντέχουν τα ταμεία του κράτους τυχόν τρίτο «κλείσιμο» σε περίπτωση στραβοπατήματος; Πως θα το διαχειριστείτε;  

Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια. Οι δυνατότητες καμίας οικονομίας δεν είναι απεριόριστες αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει τον προγραμματισμό της και όπως βλέπετε η πολιτική στήριξης των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο, αποδίδει. Θυμηθείτε απλώς πως όταν κάποιοι μας έλεγαν ότι έπρεπε να δώσουμε όλα τα λεφτά στην αρχή, εμείς εκτιμήσαμε ότι αυτή η κρίση θα κρατήσει πολύ.

Σας ανησυχούν οι καθυστερήσεις στην Ευρώπη για την αδειοδότηση εμβολίων; Πότε θεωρείτε ότι θα πιάσουμε τον στόχο εμβολιασμού του 60%-70% του πληθυσμού;    

Οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σίγουρα πιο αργές από όσο θα θέλαμε. Ίσως, όμως, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αφού μιλάμε για 27 χώρες που πρέπει να συναποφασίσουν, με δεδομένο ότι δεν χωράει καμία έκπτωση στα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των πολιτών. Ωστόσο, δεν είναι δίκαιο μόνο να γκρινιάζουμε για την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε, από τη μία πλευρά, ότι με τις παραγγελίες της υπερκαλύπτει τις εμβολιαστικές ανάγκες του πληθυσμού και παράλληλα με την αναλογική κατανομή των εμβολίων επιβεβαιώνει την κοινοτική αλληλεγγύη και την ισότητα.

Ποια είναι τα περιθώρια ανάκαμψης για το 2021; Και που θα στηρίξετε την προσπάθεια;  

Όλα τα στοιχεία, πριν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, συνηγορούσαν ότι η ελληνική οικονομία θα είχε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, αλλά και το σχέδιο που η κυβέρνηση έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μας κάνουν αισιόδοξους ότι αυτές οι καλές εκτιμήσεις απλώς μετατέθηκαν για λίγο αργότερα, λόγω της πανδημίας.

Τι απαντάτε στη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές ώστε να «καεί» το συντομότερο η απλή αναλογική; Κάποιοι συνδέουν την μετακίνησή σας στο Μαξίμου με αυτό το ενδεχόμενο…  Άλλοι το συνδέουν και με την προσπάθεια για εμπροσθοβαρές κυβερνητικό έργο στους πρώτους μήνες του 2021.  

Η κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού δεν χωράει ερμηνείες. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ο Πρωθυπουργός προ ημερών τοποθέτησε τη ΝΔ, ως κυρίαρχη, στο πολιτικό Κέντρο. Κατά την άποψή σας ποιοι βρίσκονται σε αυτή τη δεξαμενή και τι περιμένουν από την κυβέρνηση;  

Η κυβέρνηση, μέσα στην ευρύτερη αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση, έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη κάθε πολίτη σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε κράτος. Είτε είναι κεντρώος, είτε δεξιός, είτε αριστερός. Από την αλματώδη πρόοδο στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέχρι τον τριπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και από την επιτυχία των ραντεβού για το εμβόλιο μέχρι την άμεση αποκατάσταση έκτακτων προβλημάτων σε όλη τη χώρα, ο πολίτης νιώθει ότι το κράτος που εκείνος πληρώνει, μπορεί να του ανταποδώσει εκείνα που οφείλει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Δώστε μας την εικόνα από το (νέο) γραφείο σας: Τι περιλαμβάνουν οι φάκελοι που έχετε αυτή τη στιγμή μπροστά σας, ως κύριες προτεραιότητες; 

Οι προτεραιότητες είναι της κυβέρνησης, όχι δικές μας. Για τον λόγο αυτό η όλο και πιο σκληρή δουλειά πάνω στους στόχους που έχουν τεθεί, είναι το μεγάλο ζητούμενο για κάθε μέλος της κυβέρνησης ξεχωριστά αλλά και για όλους και όλες μαζί.

Τι εριμένουμε στους επόμενους δύο μήνες σε ό,τι αφορά τα νομοθετήματα; Βγάζετε μπροστά περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις ή μήπως την καθημερινότητα του πολίτη;

Μα, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης μένουν κενό γράμμα αν δεν βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη. Μεταρρύθμιση χωρίς καθημερινότητα δεν υπάρχει.

 

NEWS