Θεσσαλία: Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές

by Expertnews.gr

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές στην Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τη Φαρκαδόνα. Συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, επισκέφθηκε το Δαμάσι, το Μεσοχώρι και το Ζάρκο. Επισκέφθηκε επίσης, τον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και στη συνέχεια μετέβη στη γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού όπου εργάζονται συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα και να δοθεί προς χρήση εντός της ημέρας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συνομίλησε με τους κατοίκους και τους εθελοντές και στις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, επικεντρώθηκε στα εξής:

Πρώτον, όσον αφορά τις υποδομές, ανακοίνωσε άμεση τακτοποίηση του θέματος της στέγασης σε τροχόσπιτα και οικίσκους, πέραν των ξενοδοχείων που έχουν ήδη διατεθεί. Ήδη τα πρώτα 37 τροχόσπιτα έχουν φτάσει στην περιοχή. Έχει γίνει η χωροθέτηση και ξεκίνησαν οι εργασίες υποδομής, ώστε εντός της επόμενης εβδομάδας να μεταφερθούν οικίσκοι στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ζάρκο. Επίσης, επιλύθηκαν τα περισσότερα ζητήματα στέγασης των μαθητών στα σχολεία, όπως στο Δαμάσι και στο Ζάρκο.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας, εξαγγέλλοντας την άμεση καταβολή ύψους 300 χιλιάδων ευρώ σε κάθε Δήμο, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις από 600 έως 6000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και τις ανάγκες οικοσκευής στους πληγέντες.

Τρίτον, εξέφρασε την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, όπως ιδίως η κατασκευή της γέφυρας στο Βλαχογιάννι.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης ότι Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες όλοι μαζί, ενωμένοι, εργαζόμαστε, προκειμένου με σχέδιο να δώσουμε γρήγορα λύσεις στα προβλήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, οι Βουλευτές Λάρισας και Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων.

Σήμερα διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1800 κτίρια.

Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

 

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Ελασσόνας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημαντικότητα κατάλληλης προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι αναλυτικές οδηγίες του ΟΑΣΠ για τη σύνταξη σχολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης και τη διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού («Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες»), η διαβίβασή τους στα σχολεία της χώρας μέσω του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η υιοθέτησή τους από τις σχολικές μονάδες υλοποιώντας τις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας, η πραγματοποίηση από τον ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας των δύο σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας στις 2/12/2020 και 4/12/2020, η ψύχραιμη εφαρμογή του σχολικού σχεδιασμού από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σεισμού και αμέσως μετά κατά την εκκένωση των σχολικών κτιρίων, οδήγησαν σε αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης ανάγκης και σε αποφυγή τραυματισμών και ανθρωπίνων απωλειών.»

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «οι συνεχείς εκπαιδευτικές δράσεις του ΟΑΣΠ την τελευταία πενταετία σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, τον Δήμο Τυρνάβου και τον Δήμο Ελασσόνας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις εθελοντικές ομάδες και τον γενικό πληθυσμό, με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των όμορων περιοχών, συνέβαλαν στη μείωση των επιπτώσεων στην περίπτωση του σεισμού της 3ης Μαρτίου αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σεισμικής ακολουθίας».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για θέματα φυσικών καταστροφών, τρεις εκπαιδευτικές προτάσεις του ΟΑΣΠ σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και συνοδών του σεισμού φαινομένων έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενταχθεί στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» της ψηφιακής Πλατφόρμας 21+ που δημιούργησε το καλοκαίρι του 2020 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μπορούν να αξιοποιηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα.”

NEWS

-