Σε κρίσιμη φάση η πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα

by Expertnews.gr

Αναλυτικά όλα τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον #Covid_19 που παρουσίασε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας

ℹ️ https://bit.ly/3hQC9yF

Για πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, ειδικά στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έκανε λόγο, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας πως το Λεκανοπέδιο είναι στο «πορτοκαλί».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι όπου εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και υπενθύμισε τη σειρά πρόσθετων μέτρων που ισχύουν από χθες, Δευτέρα, έως και τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των χώρων εργασίας. 

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αφετηρία από την Πέμπτη και ισχύ σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στην ειδική πλατφόρμα covid19.gov.gr θα υπάρχει χάρτης ανά δήμο και περιφερειακή ενότητα με χρωματισμένο (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκινο) τον βαθμό επικινδυνότητας από κρούσματα κορωνοϊού. Στην ίδια πλατφόρμα, με χρήση του Ταχυδρομικού Κώδικα του τόπου κατοικίας τους, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, ανά τομέα δραστηριότητας.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως σήμερα ενεργά είναι 4.363 κρούσματα, 1.738 ασθενείς πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ 8.703 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Για τα σχολεία είπε πως σε σύνολο 14.060 πανελλαδικά, μόνο επτά (δύο Νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά, δύο Γυμνάσια, ένα Λύκειο) έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα έκλεισαν σε 51 σχολικές μονάδες (3 νηπιαγωγεία, 18 Δημοτικά, 17 Γυμνάσια, 13 Λύκεια).

Αναφερόμενος στα σενάρια για νέο lockdown και τις συζητήσεις για την επόμενη μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως σκοπός είναι να μην πάμε σε νέα μέτρα, αλλά να εφραμόσουμε όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί. Ζήτησε δε να μην αναλωνόμαστε σε σενάρια, αλλά να τηρούμε τους κανόνες, για κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας κι εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. 

H επιδημία επανέρχεται απειλητικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο δεύτερο κύμα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Γκίκα Μαγιορκίνη. Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν πολλά μέτρα για να επιτευχθεί η ανάσχεσή της, είπε κατά την τακτική ενημέρωση.

 

Όπως εξήγησε, πολλές χώρες επανέρχονται σε lockdown, όπως έγινε στο πρώτο κύμα. Για παράδειγμα, το Ισραήλ εφαρμόζει επιλεκτικά απαγορεύσεις μετακινήσεων με βάση τις κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες.

 

Αναφορικά με τις νέες διαγνώσεις, ο καθηγητής επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και δυστυχώς δεν δείχνει σημεία υποχώρησης. Αυξητική τάση όμως έχουν και οι ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ και διασωληνώνονται.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Αττική παραμένει υψηλά στα θετικά κρούσματα και απαιτείται επιπλέον προσπάθεια για να μειωθεί αυτός ο αριθμός. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει στο να έχουμε σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας και συμπλήρωσε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα προς το τέλος της εβδομάδας. 

NEWS

-