Σ. Τσιόδρας: Η τροχιά των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενη

by Expertnews.gr

Στις μικρές νίκες που κερδίζουμε καθημερινά στον πόλεμο με τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας. «Τέσσερις ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και ευχαριστώ πολύ για αυτό όλους τους φίλους γιατρούς που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Σήμερα επίσης πήρε εξιτήριο η γυναίκα που είχε μολυνθεί από κορονοϊό και γέννησε στο νοσοκομείο».

Ο Σ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι οι 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 έως 67 ετών και οι δυο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όλοι, όπως συμπλήρωσε, πήραν αντιική θεραπεία και είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να τα καταφέρνουν και να πηγαίνουν σπίτια τους.
Ελεγχόμενη η τροχιά της πανδημίας στη χώρα μας
Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιες περιοχές της χώρας «υποφέρουν» περισσότερο αλλά εξήγησε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό ότι η τροχιά των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενη, για αυτό ο καθένας οφείλει να βοηθήσει ώστε να μην δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ».
Σήμερα ανακοινώθηκαν 74 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας στα 966. Από αυτά 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 65 είναι διασωληνωμένοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες με υποκείμενα νοσήματα. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δυο νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό πλέον ανέρχεται στους 28. Από αυτούς που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, 23 ήταν άνδρες και 5 γυναίκες και σχεδόν όλοι υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικιωμένοι. 52 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό σε όσους επιστρέφουν από χώρες με υψηλή μετάδοση της νόσου. «Πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα, κανείς δεν έχει ανοσία. Σιγά σιγά κάποιοι θα αναπτύξουν ανοσία αλλά αυτό θα γίνει αργότερα».

Τα «εφιαλτικά σενάρια « χωρίς μέτρα
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στα «εφιαλτικά» σενάρια με τους 40 εκατομμύρια θανάτους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, όπως αυτά που πάρθηκαν στη χώρα μας. «Ακόμα και με ημίμετρα, περιορίζοντας δηλαδή τις μετακινήσεις κατά 40%, θα είχαν σωθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζωές διεθνώς». Όπως συμπλήρωσε όλες οι χώρες υιοθετούν πλέον τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ας σημειωθεί ότι είχε χαράξει διαφορετική πολιτική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όταν είχαν εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο που είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και έχει να κάνει με την Κίνα, η οποία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της, φοβούμενη επανεισαγωγή της επιδημίας.
Πως μπορούν να βοηθήσουν φάρμακα για την καρδιά
Αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και διαφορετικών φαρμάκων και επισήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που προστατεύουν τον καρδιακό μυ, καθώς ο ιος φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο ο οποίος ακόμα διερευνάται επηρεάζει και την καρδιά.

Δεν είναι η ώρα για τεστ αντισωμάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι οι γιατροί που δεν το έχουν κάνει σε ασθενείς που έχουν τα κριτήρια «μπορούν έστω και τώρα να το κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται ούτως ή άλλως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Τέλος, μιλώντας για τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι δεν είναι για αυτή τη φάση και «δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, καθώς μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα». Η μελλοντική χρήση αυτών των τεστ θα αξιολογηθεί από ειδική επιτροπή καθώς χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για την αξιοπιστία τους τόνισε και συμπλήρωσε ότι το μόνο αξιόπιστο τεστ αυτή την ώρα είναι το μοριακό τεστ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό
Η μάχη ενάντια στην εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανένα εφησυχασμό, υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τον «Γολγοθά».

6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα
Οπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε όλη τη χώρα. Κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένες από περιοχές που έρχονται με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή ελέγχονται και σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. «Η ατομική ευθύνη του καθενός και ειδικά των ασυμπτωματικών είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως και η ευθύνη του κράτους είναι ξεκάθαρη και την ευθύνη αυτή την έχουμε αναλάβει. Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα», τόνισε ο υφυπουργός.
Περισσότερα πρόστιμα
Όσον αφορά στο μέτρο προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων προστίμων και απευθυνόμενος «στους λίγους που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος», είπε ότι η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη για να πετύχουμε το στόχο μας και να εμποδίσουμε την διασπορά της νόσου. Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας και υπονομεύει τη στοίχιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών γύρω από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων».

Έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το χρονικό διάστημα το οποίο τους έχει ζητηθεί. «Δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ζητάμε, το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αποδέχεται, αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί», υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε ότι χθες παρελήφθη υγειονομικό υλικό 11 τόνων που δώρισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα και θα διατεθεί άμεσα στις υγειονομικές μονάδες. Στα επόμενα 24ωρα, είπε, αναμένονται και άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς με υγειονομικό υλικό.
Με τους ίδιους κανόνες η διενέργεια του τεστ για τον νέο κορονοϊό στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η καταγραφή στο μητρώο των ασθενών με Covid-19

Με τους ίδιους κανόνες, και τις ίδιες προϋποθέσεις θα γίνεται το τεστ για τον νέο κορονοϊό στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Εφόσον κάποιος εμπίπτει στον ορισμό που πρέπει να κάνει το τεστ θα μπορεί να το κάνει και στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με πιστοποιημένα εργαστήρια που έχουν την δυνατότητα να κάνουν το τεστ». Πρόσθεσε επίσης ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αυτών εξετάσεων από τον ιδιωτικό τομέα θα καταγράφονται στο μητρώο των ασθενών με Covid-19, που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σχολιάζοντας τα περί μαζικού ελέγχου του πληθυσμού όσον αφορά το τεστ, είπε ότι «συντεταγμένα και συγκροτημένα δίνουμε πρόσβαση σε όποιον πολίτη πρέπει να κάνει το τεστ κορονοϊού».

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, οι κλίνες που έχουν διατεθεί για τον κορονοϊό εχουν ξεπεράσει τις 3100 στο ΕΣΥ. Πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχουν 215 διαθέσιμες ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού. «Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το σύστημα υγείας κατάφερε να λειτουργήσει 80 νέες ΜΕΘ. Συνεχίζεται ο σχεδιασμός, αναπτύσσοντας περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ήπια και μέτρια περιστατικά και σε κάθε περίπτωση το σχέδιο εξελίσσεται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», είπε ο υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, οι εγκρίσεις έχουν ξεπεράσεις τις 3.200 και αυτήν τη στιγμή στο ΕΣΥ εργάζονται, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πέραν των 1820 επαγγελματιών υγείας (400 γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτές και λοιπό βοηθητικό προσωπικό). «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οτιδήποτε χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα τα παρέχουμε είτα αυτό είναι ανθρώπινοι πόροι είτε είναι αναλώσιμο υλικό και εξοπλισμός και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.NEWS