Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον

Σήμερα Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στις 17.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.
Στις 18.00 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 20.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις.
Στις 22.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές.
Στις 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Την ίδια ώρα, θετική είναι η προσέγγιση από τον Λευκό Οίκο για τα αποτελέσματα και την παραγωγικότητα της συνάντησης Τράμπ – Μητσοτάκη όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσή της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, η συνάντηση αυτή αποτελεί “μια αξιοσημείωτη στιγμή (highlight) για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις”, αναφέροντας πως κινήθηκε σε τρία βασικά σημεία: Το πρώτο ήταν οι επενδύσεις, το δεύτερο η θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και το τρίτο η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες.
Μάλιστα, υπερτονίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “είναι ένας Πρωθυπουργός που δίνει ιδιαίτερη βάση στις επενδύσεις” και πως “είναι αφοσιωμένος στις μεταρρυθμίσεις” και “εστιάζει στην ανάπτυξη της χώρας”.
Πάντως, όπως συνέβη και με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο νωρίτερα, στην επίσημη τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πάρει ξεκάθαρα καταδικαστική θέση για την τουρκική προκλητικότητα, επαινώντας την σταση της Ελλάδας που αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά μέσω της διπλωματικής οδού.
Παρόλα αυτά, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα “πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή”, τονίζοντας ότι έχει υψηλή στρατιωτική ικανότητα και ότι προσφέρει σημαντική διπλωματική συνδρομή..
Σχετικά με το προσφυγικό, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα “κοινό πρόβλημα των συμμάχων μας στη Νότια Ευρώπη” και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στην στάση της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, συμπληρώνοντας πως “αμφότερες προσπαθούν να το ελέγξουν” και πως το προσεγγίζουν ως ένα θέμα “εθνικής ασφάλειας”.