ΚΕΔΕ: Ανάσα για τους Δήμους η νέα έκτακτη χρηματοδότηση των 100 εκ. €

by Expertnews.gr

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ενεργειακό κόστος και κινητικότητα αποτελούν  προβλήματα αιχμής για τους Δήμους της χώρας. Και μπορεί η απειλή οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων λόγω του ενεργειακού κόστους να αποσοβείται προς το παρόν με τις «ενέσεις» έξτρα χρηματοδότησης τους, ο νέος κύκλος κινητικότητας όμως οδηγεί κάποιους από αυτούς σε αδυναμία εκτέλεσης έργου».

Αναλυτικά:

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα,  θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους εκτός των ΚΑΠ, ύψους 100 εκ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου.

Σε ότι αφορά την κατανομή του ποσού τόνισε ότι ο πιο δίκαιος τρόπος είναι να τηρηθούν τα κριτήρια των ΚΑΠ και αυτό θα εισηγηθεί ως ΚΕΔΕ.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου δεν υπήρξε καμία εξέλιξη για  τις ΔΕΥΑ, για τις οποίες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική.

«Πρέπει να βρεθεί  άμεσα λύση για τις ΔΕΥΑ, γιατί  θα αρχίσουν πραγματικά να κόβονται ρεύματα, και μιλάω για υγιείς ΔΕΥΑ που θα πάψουν να είναι υγιείς. Και η λύση είναι μία και πάρα πολύ απλή: ¨Όπως ακριβώς χρηματοδοτήθηκαν κλάδοι βασικών αγαθών της αγοράς όπως το ψωμί, να χρηματοδοτηθεί και το νερό.

Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι απαίτηση πλέον οι ΔΕΥΑ να ενταχθούν στη χρηματοδότηση μέσω της τιμής κιλοβατώρας. Μέχρι τώρα δεν πήραν τίποτα, αφού οι χρηματοδοτήσεις των 65 και 130 €/MWh, δεν αφορά τις μεγάλες παροχές που συνήθως οι ΔΕΥΑ έχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η στήριξή τους» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Χειρότερα τα πράγματα για τους Δήμους με το νέο κύκλο κινητικότητας

Σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το θέμα της κινητικότητας από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος τόνισε ότι με τον νέο κύκλο κινητικότητας τα πράγματα για τους Δήμους γίνονται ακόμη χειρότερα. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Δεν ξέρω τι λένε τα νούμερα και αν τελικά το ισοζύγιο και τα νούμερα ευνοούν τη μετακίνηση προς τους Δήμους, εγώ πάντως μεταφέρω την οργίλη αντίδραση των συναδέλφων μου  από Δήμους όπως οι Δήμοι Ζωγράφου και Λάρισας, όπου μιλάμε για μαζικές αποχωρήσεις. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η δουλειά των δημοτικών υπαλλήλων, είναι δύσκολη, με πολλή καθημερινότητα. Αντικειμενικά υπάρχουν πιο ήρεμες δουλειές στο ελληνικό δημόσιο και είναι προφανές ότι θα τις προτιμήσουν. Και το ποσοστό του 65% κάτω από το οποίο δεν ισχύει η κινητικότητα, δεν λέει απολύτως τίποτα. Δηλαδή στην καθαριότητα αν μας φύγει το 35% του προσωπικού και μείνουμε με το 65%, εμείς θα παρέχουμε το 65% της καθαριότητας; Στα ΚΕΠ θα δουλεύουμε στο 65% του ωραρίου αν φύγει προσωπικό;».

«Πως αλήθεια θα απαιτήσει το ελληνικό δημόσιο από τους Δήμους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν φεύγουν άνθρωποι που έχουν εμπειρία και τους οποίους κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσεις», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαστεργίου

Συμβάσεις Covid

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στις συμβάσεις covid σημείωσε ότι ήδη πολλοί εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει γιατί κλείνουν 24μηνο, ενώ πολλοί τελειώνουν  31 Μαΐου. Τόνισε πως οι  Δήμοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη προσωπικού συμπληρώνοντας: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος όμως ότι προσφέρουμε καλές υπηρεσίες και στους Δήμους και στην πολιτεία, αφήνοντας ελπίδες ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους αυτούς που όλο αυτό το διάστημα βοηθήσανε τους Δήμους μας, θα χαρώ να τους έχουμε κοντά μας σε επόμενους διαγωνισμούς αλλά δεν νομίζω πως μπορούμε να πούμε οτιδήποτε άλλο. Μπαίνουμε στη σφαίρα του λαϊκισμού αν μιλάμε για μονιμοποιήσεις».

Για τα σενάρια παράτασης του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην παραφιλολογία, όπως είπε, περί παράτασης του χρόνου διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών τόνισε πως δεν καταλαβαίνει τι εξυπηρετεί και γιατί ξεκίνησε αυτή η συζήτηση. Σημείωσε πως η απάντηση του κ. Πέτσα επί του θέματος ήταν ξεκάθαρη. Ότι δηλαδή το ΥΠΕΣ δεν ασχολήθηκε και δεν ασχολείται με τέτοιο θέμα. «Δεν νομίζω πως ο χρόνος των εκλογών είναι ένα λάστιχο που το τεντώνουμε κατά το δοκούν. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν όπως ο νόμος ορίζει. Είναι θέμα σοβαρότητας της ίδιας  δημοκρατίας οι εκλογές να γίνουν όποτε έχουν οριστεί, είτε μας αρέσει είτε όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελλιπής και καθυστερημένη η χρηματοδότηση των Δήμων για δράσεις πυροπροστασίας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι το θέμα χρηματοδότησης των Δήμων για δράσεις πυροπροστασίας δεν έχει λυθεί. Και πάλι 6-7 Δήμοι χωρίς λόγο έχουν βρεθεί εκτός της λίστας αυτών των ελάχιστων ποσών που λαμβάνουν οι Δήμοι.

«Αν είναι να λαμβάνουμε αυτά τα ελάχιστα ποσά και να μας φορτώνεται όλη η πυροπροστασία της χώρας, ας τα κρατήσει το κράτος και να αναλάβει μόνος του την πυροπροστασία» ανέφερε σκωπτικά ο κ. Παπαστεργίου και πρότεινε Αυτοδιοίκηση και Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο, να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε έναν αλγόριθμο για τον τρόπο και το ποσό που αναλογεί σε κάθε Δήμο, ανάλογα με την έκταση, τη δασικότητα  και άλλες παραμέτρους

Για πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε το ΔΣ για τη χθεσινή συνάντηση που είχε  με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» τη νέα σχολική χρονιά. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, το ύψος χρηματοδότησης θα είναι το ίδιο και θα προέλθει από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

Υπό συζήτηση παραμένουν δύο ζητήματα τα οποία αναμένεται να κλείσουν σε νέα συνάντηση που θα γίνει την προσεχή Τρίτη: Να μειωθεί το όριο  ηλικίας για τους παιδικούς σταθμούς από τα 2,5 στα 2 χρόνια για να βοηθηθούν ακόμη περισσότερες οικογένειες αφού οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να καλύψουν περισσότερες ανάγκες και να επανεξεταστεί ο τρόπος κατανομής των vouchers έτσι ώστε να μην μένουν αναξιοποίητα vouchers, ειδικά σε περιοχές που γίνεται μεν κατανομή, αλλά δεν υπάρχει ικανός αριθμός θέσεων.

NEWS