Η προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης στόχος της συνάντησης για τα δυτικά Βαλκάνια

by Expertnews.gr

Την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή που έστειλε χθες Δευτέρα στην αμερικανική Γερουσία. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει -και επίσημα- το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στην επιστολή του, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει πως για την καλύτερη ενημέρωση της Γερουσίας διαβιβάστηκε επίσης μια επισκόπηση του Πρωτοκόλλου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ υπενθυμίζει τις κεντρικές επισημάνσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συνοδευτική έκθεση του πρωτοκόλλου ένταξης που παρέλαβε το Κογκρέσο την 27η Μαρτίου.
«Όπως εξηγείται περαιτέρω στην έκθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που διαβιβάστηκε στο Κογκρέσο την 27η Μαρτίου 2019, η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν τον Φεβρουάριο το πρωτόκολλο της ένταξης της χώρας στο Σύμφωνο στις Βρυξέλλες. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει να συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.

Την ίδια ώρα ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ευχαρίστησαν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας.
«Με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία είδαμε πολύ τολμηρά βήματα, τα οποία μας δίνουν ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και σε μακροχρόνιες διενέξεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά και τον Έλληνα συνάδελφό μας Αλέξη Τσίπρα και τον Βούλγαρο συνάδελφο Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι κατέβαλλαν πάντα προσπάθειες. Και έτσι σήμερα θα συζητήσουμε και με το βλέμμα στο ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο εργαζόμασταν πάνω από δέκα χρόνια μπόρεσε τελικά να επιλυθεί», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών της με τον κ. Μακρόν, οι οποίες προηγήθηκαν της συνάντησης για τα Δυτικά Βαλκάνια,  στο Βερολίνο από τους δύο ηγέτες. Νωρίτερα, πριν τις δηλώσεις, η κυρία Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ζ. Ζάεφ.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι είναι εφικτή η πρόοδος είκοσι χρόνια μετά από διενέξεις οι οποίες σπάρασσαν τα Βαλκάνια», και πρόσθεσε ότι «στη διένεξη για το ονοματολογικό -και εδώ έπαιξε και η Γαλλία αποφασιστικό ρόλο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- καταφέραμε να καταστεί εφικτή η λύση και είδαμε ότι μπορεί να είναι εφικτό να διευθετηθούν αυτές οι διενέξεις, οι οποίες προηγουμένως έμοιαζαν ανυπέρβλητες». Όταν εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις «αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα-, τότε μπορεί να βρεθεί και μια συγκεκριμένη λύση», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης πραγματοποιείθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες, αναφερόμενοι στην διένεξη Σερβίας – Κοσόβου, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προταθεί κάποια λύση, ενώ τόνισαν και ότι οι συνομιλίες δεν αποτελούν «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» για τις χώρες της περιοχής, αλλά μόνο «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων».
«Έχουμε όλοι την πολιτική ευθύνη να συνεργαστούμε προκειμένου οι δύο πλευρές να επανεκκινήσουν τον διάλογο», δήλωσε ο κ. Μακρόν και έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο αφορά κυρίως την ασφάλεια», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυρία Μέρκελ δεν έχουν την πρόθεση, στην διαμάχη για την αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία, να υποδείξουν μια λύση στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, αλλά επιθυμούν να συμβάλουν «ώστε η συζήτηση να διεξάγεται με λιγότερο συναισθηματικούς όρους».
Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της υπογράμμισε την προσήλωση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης. Η συνάντηση «δεν αποτελεί τμήμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες της περιοχής, αλλά «αναζήτηση αφετηρίας λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα». Σε αυτό το πλαίσιο η συνάντηση, πρόσθεσε η Καγκελάριος, αποτελεί «ένα βήμα σε έναν μακρύ δρόμο».
Η ‘Αγγελα Μέρκελ άσκησε πάντως κριτική στην απόφαση του Κοσόβου να επιβάλει δασμούς στα σερβικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια «δεν οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση», ενώ υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι αλληλένδετα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες σε βάρος άλλων χωρών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο η κυρία Μέρκελ και ο κ. Μακρόν επαίνεσαν και πάλι την Συμφωνία των Πρεσπών και την συμβολή των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, κάνοντας λόγο για «ελπιδοφόρο παράδειγμα» επίλυσης μακροχρόνιας διένεξης η οποία έμοιαζε προηγουμένως ανέφικτο να επιλυθεί.
Στην συνάντηση συμμετέχουν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Κροατία και την Σλοβενία και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.




NEWS