Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

by Expertnews.gr

«Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το πρωινό εργασίας πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή επίσης των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Η συνεργασία με τη σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται καθημερινά και σε όλους τους τομείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Στη συζήτησή μας με τους πρέσβεις της ΕΕ αναφέρθηκα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου»”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Επίσης, έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα ταξίδια μου τόσο στην Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον και για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, ακόμη, στο πρωινό εργασίας συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ευχαρίστησε τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ που διοργάνωσε τη συνάντηση.

Υπενθύμισε, τέλος, πως η σημερινή συνάντηση είναι σε συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Ελλάδα και της συνάντησης που είχαν μαζί στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Gymnich, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα αρωγός στις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας για την εμπέδωση ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης

«Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στηρίζουν την ΕΕ με πολιτικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τη γαλλική κυβέρνηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η γαλλική προεδρία για την εμπέδωση του κοινού μας οράματος, μίας ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης».

Το πρωινό εργασίας πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή, επίσης, των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μία από τις μεγάλες πολιτικές ατζέντες που συζητήθηκαν σήμερα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, «μία πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, η οποία θα μας οδηγήσει στο να αποκτήσει η Ευρώπη χαρακτηριστικά μεγάλης δύναμης, τα οποία σήμερα μπορεί να έχει σε επίπεδο αριθμό, αλλά δεν κατέχει σε επίπεδο ουσίας».

«Για εμάς, η γαλλική προεδρία είναι μία προεδρία μεγάλων τομών για την Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης, η πράσινη μετάβαση, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και βέβαια η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αποτέλουν τις γαλλικές προτεραιότητες, είναι η καρδιά των θεμάτων που απασχολούν το ευρωπαϊκό μέλλον».

«Στη μέχρι τώρα συνεργασία μας αλλά και σ’ αυτήν που θα έχουμε το ερχόμενο εξάμηνο με τη γαλλική προεδρία είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε πάρα πολύ κοντά, αφού στηρίζουμε τις γαλλικές προτάσεις, στο να καταλήξουμε σε συμφωνίες», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε το ίδιο πνεύμα συνεργασίας να δείξουν και τα υπόλοιπα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπόλοιπες χώρες μέλη, γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες αδημονούν για περισσότερη Ευρώπη, για μία Ευρώπη ισχυρότερη στον κόσμο, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ανθεκτική», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

 

Υπέρ της ελληνικής θέσης για το σχέδιο του East Med τάχθηκε ο πρέσβης της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ κατά την ενημέρωση που έκανε στον ελληνικό Τύπο με αφορμή την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας παράλληλα τη διαρκή στήριξη της Γαλλίας στο πλευρό «της συμμάχου και εταίρου Ελλάδας».

«Ο East Med παραμένει ένα σχέδιο ενδιαφέρον, αλλά σήμερα οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει ο East Med μια στρατηγική ή πολιτική υπόθεση, αλλά να δούμε μόνον τα γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι οικονομικά είναι πιο λογικό να προωθήσουμε άλλα σχέδια», είπε ο Γάλλος πρέσβης.

Ερωτηθείς (από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) για το ενδεχόμενο κρίσης στην Ανατ. Μεσόγειο εν μέσω της γαλλικής προεδρίας απάντησε ότι «σήμερα δεν έχω στοιχεία που θα με οδηγούσαν στη σκέψη ότι πάμε σε μια κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο». Υπενθύμισε πάντως «τα γεγονότα που έγιναν πρόσφατα, στα οποία η Γαλλία αντέδρασε και το έκανε με τρόπο σταθερό και καθαρό στηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο». Και αν κάτι συμβεί, πρόσθεσε, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου «θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση».

Ο κ. Μεζονάβ είπε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει διάλογος με τη Ρωσία όπως και με την Τουρκία. «Πιστεύω», είπε, «ότι έχουμε ανάγκη από έναν διάλογο με τη Ρωσία όπως και με την Τουρκία και αυτό είναι το πνεύμα των προτάσεων του Γάλλου προέδρου προς τους εταίρους του το 2017 και 2018 εκτιμώντας ότι η απουσία διαλόγου είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Ρωσία υπάρχει, είναι μια σημαντική δύναμη και κατέχει σημαντικά ατού και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να μιλάμε με τη Ρωσία».

Για το θέμα της απουσίας των Ευρωπαίων στις συζητήσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, ο πρέσβης είπε ότι «κρατάει» την καθαρή δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν ότι «δεν μιλάμε για την Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους, δεν μιλάμε για το ΝΑΤΟ χωρίς τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ». Σε αυτό το θέμα το επίπεδο κατανόησης με τους Αμερικανούς είναι πολύ καλό, πρόσθεσε και δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να οργανώσουν συζητήσεις με τη Ρωσία χωρίς τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Αναθεώρηση συμφωνίας ΕΕ-Τουρκία για το μεταναστευτικό

Για το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ο κ. Μεζονάβ αφού επανέλαβε ότι η Γαλλία «ήταν δίπλα στους Ελληνες συμμάχους και κράτησε ισχυρές θέσεις σε στήριξη των Ελλήνων εταίρων και της Κύπρου», σημείωσε ότι «το μεταναστευτικό αποτελεί μέρος ενός πακέτου», ότι σήμερα δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία φαίνεται δύσκολο να κάνουμε μια συνολική συζήτηση με αυτήν τη χώρα, αλλά η συζήτηση αυτή θα έρθει στην ώρα της, αργότερα και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι και η αναθεώρηση της Δήλωσης του 2016». Είναι βέβαιο ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις γιατί σήμερα υπάρχει μια τουρκική ατζέντα που δεν ευνοεί την επανέναρξη των συζητήσεων, τόνισε.

Η γαλλική προεδρία θα βάλει στο τραπέζι του διαλόγου «ως έντιμος μεσολαβητής» όπως είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην Ελλάδα το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης της λειτουργίας της Σένγκεν η οποία θα πρέπει με «πολιτική βούληση» να επιστρέψει στην κανονικότητα γιατί είναι ένα «σημαντικό κεκτημένο» και να λειτουργήσει όπως το ευρώ με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Είναι μια ιδέα που δεν έχει ακόμη μορφοποιηθεί αλλά πρέπει να μπει στο τραπέζι, σημείωσε.

Στα σχέδια της προεδρίας είναι και η προώθηση της συμφωνίας ασύλου και μετανάστευσης αν και δεν φαίνεται συνολική λύση στο πλαίσιο του εξαμήνου, δεδομένου ότι οι συνομιλίες είναι περίπλοκες γιατί υπάρχουν οι χώρες πρώτης υποδοχής – όπως η Ελλάδα – χώρες τρανζιτ και χώρες προορισμού, τα συμφέροντα των οποίων δεν συγκλίνουν κατ’ ανάγκη. Η ιδέα που θέλουμε να περάσουμε είναι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που είναι μία από τις προυποθέσεις για την ευρωπαϊκη κυριαρχία, είπε.

Μπορούν ωστόσο να προχωρήσουν επιμέρους θέματα όπως ο ευρωπαϊκός εναρμονισμός των κοινωνικών επιδομάτων προς τους πρόσφυγες ώστε να μην προσελκύει για παράδειγμα η Ελλάδα περισσότερους λόγω των υψηλότερων παροχών. Μπορεί επίσης να προχωρήσει και ο εναρμονισμός των κριτηρίων για τον ορισμό του πρόσφυγα που διαφέρει από χώρα σε χώρα της ΕΕ.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το μεγάλο θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Μεζονάβ θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στην προτέρα της πανδημίας κατάσταση χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Το τοπίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει και στο μεταξύ απαιτούνται κολοσσιαίες επενδύσεις για την προσαρμογή της οικονομίας στην κλιματική αλλαγή και στους στόχους για ουδετερότητα στον άνθρακα ως το 2050. Κολοσσιαίες επενδύσεις όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρέσβης απαιτούνται και για την υλοποίηση της ψηφιακής επανάστασης και σημείωσε ότι εσείς στην Ελλάδα έχετε εμπλακεί πολύ ενεργά σ΄αυτό. Είναι δύσκολο να τηρηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ όπως είχαν καθοριστεί πριν 30 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτών των οικονομικών αναγκών και της προσαρμογής του μελλοντικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο, ενώ πρέπει να προχωρήσει και το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, είπε ότι όλα, υγεία, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, συγκλίνουν με τα θέματα ασφαλείας των Ευρωπαίων. Ειδική αναφορά έκανε στις πολιτικο-διπλωματικές κρίσεις που υπήρχαν και θα συνεχίσουν, όπως το θέμα της Ουκρανίας, η στάση που θα κρατήσουμε έναντι της Ρωσίας – έναν μεγάλο παίχτη – και όλα τα θέματα ασφαλείας που θέτουν οι αναδυόμενες περιφερειακές δυνάμεις. Μίλησε ακόμη για τις πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και για την τρομοκρατική απειλή, που προέρχεται από το Σαχέλ αλλά και από τη Μ. Ανατολή, τη Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν. Ειδικότερα για το Σαχέλ τόνισε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι ένα μέρος της ασφάλειας διακυβεύεται στο Σαχέλ και αυτό είναι πολύ χρήσιμο.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ο Γάλλος πρέσβης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι πολύ ενεργοποιημένη στο θέμα των Βαλκανίων» για τα οποία θα συγκληθεί ειδική διάσκεψη τον Ιούνιο. «Δυστυχώς βλέπουμε να επανεμφανίζονται εντάσεις και λαϊκιστικές κινήσεις που αποτελούν απειλή για την σταθερότητα της περιοχής», είπε για το θέμα και υπενθύμισε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της συνάντησης του πρόεδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην επίσκεψη του τελευταίου στο Παρίσι κατά την οποία «έγινε μακρά ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον των Βαλκανίων όπως και μεταξύ Δένδια και Λε Ντριάν και σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε χρήσιμο να συγκαλέσουμε μία διάσκεψη τον Ιούνιο για το θέμα».

Δεν πρέπει να θεωρήσουμε τις εκλογές στη Γαλλία ως γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την γαλλική προεδρία, τόνισε ο κ. Μεζονάβ. Από τις 20 Μαρτίου ως το τα τέλος των εκλογών θα είναι μια περίοδος συγκράτησης που εφαρμόζεται στους πολιτικούς αλλά μετά την περίοδο αυτή κατά την οποία δεν θα υπάρξουν υπουργικές συναντήσεις, η ατζέντα της προεδρίας τον Μάιο και τον Ιούνιο θα είναι ιδιαίτερα φορτωμένη.

Τέλος αναφερόμενος στην ΕΕ είπε ότι είναι μια δύναμη δικαίου και δεν θέλουμε να συστήσουμε μια δύναμη που θα μπορούσε να ασκηθεί εναντίον οιουδήποτε. Πιστεύουμε ότι μια ισχύς στον τομέα της άμυνας και όχι μόνον είναι αναγκαία για να γίνουν σεβαστά τα σύμφέροντά μας στην ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία.

Εξέφρασε την κατανόησή του για τις επιφυλάξεις κάποιων κρατών σε αυτό, προσθέτοντας ωστόσο ότι μπορούμε να διευκρινίσουμε τους όρους και να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση σε έναν κόσμο που δεν μας αφήνει επιλογή καθώς πηγαίνει στη δημιουργία νέων δυνάμεων.

 

NEWS