Η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας

by Expertnews.gr

Το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία και πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό καθώς και ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες, έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Δένδιας είπε πως στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα. «Θα φύγω αύριο τα χαράματα από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Αναλυτικά:

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή “Καλημέρα” που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι TV”.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: […] Φίλες και φίλοι, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα, είναι ο κ. Δένδιας. Καλημέρα κ. Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κ. Αυτιά, καλημέρα στους συνομιλητές σας, καλημέρα στους θεατές σας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Διαβάζω την 1η σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ «… Σε ένα προσεκτικό, διπλωματικό πόκερ έχει αποδοθεί η Αθήνα, καθώς η Άγκυρα φτάνει στα άκρα με την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, γυρίζοντας επιδεκτικά την πλάτη στη διεθνή κοινότητα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής». Κύριε Υπουργέ, ο λόγος σε εσάς για να πάμε και στα επόμενα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά κατ’ αρχάς όλοι μας είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι γι’ αυτή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Υπερβαίνει πράγματι τα εσκαμμένα, αναιρεί ακόμη και την παράδοση της ίδιας της χώρας του -πρέπει να θυμίσω ότι η απόφαση να γίνει Μουσεία η Αγία Σοφία, ήταν απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934- και γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της. Αυτή είναι η αλήθεια.

Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Κύπρος, είναι η Λιβύη, είναι η Αίγυπτος. Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα, μα κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Πρέπει όμως να υπογραμμίσω και έναν κίνδυνο τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε. Ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.

Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι βεβαίως ένα κομμάτι της καρδιάς του, όμως στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου και ο διάλογος και οι απαιτήσεις μας από την παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να αφορούν την παγκόσμια σημασία του μνημείου, όχι μόνο την τεράστια συναισθηματική του αξία στην καρδιά του Ελληνισμού.

Θα ήταν παγίδα να το θεωρήσουμε ελληνοτουρκική διαφορά και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πέσουμε σε αυτήν.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Προς αυτή την κατεύθυνση οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι υπάρχει μια πρώτη αντίδραση της Γαλλίας και θα το δούμε στη συνέχεια και ότι το θέμα έρχεται και στη Σύνοδο Κορυφής από τον Πρωθυπουργό και παράλληλα εσείς ήδη ξεκινήσατε ενημέρωση Υπουργών Εξωτερικών. Που είμαστε κ. Δένδια, σε ποιο σημείο είμαστε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά δυστυχώς –εγώ δεν χαίρομαι όταν επιδεινώνονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία- αυτό είχε σχεδόν προβλεφθεί. Είχα ήδη συνομιλήσει, είχα αποστείλει κατ’ αρχήν επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO την επικεφαλής της UNESCO με την οποία είχα συνομιλήσει κιόλας όταν είχα πάει στο Παρίσι, η οποία είχε αποστείλει επιστολή μη δημοσιευθείσα και είχε επικοινωνίες μη δημοσιευθείσες με την τουρκική πλευρά, για να αποτρέψει το γεγονός.

Θελήσαμε τότε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση, χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Να φανεί ότι το κάνει εξ ιδίας βουλήσεως. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν δέχτηκε, δεν εκτίμησε αυτή την προσπάθειά μας, αλλά αντίθετα συνέχισε την πορεία της.

Οφείλω να πω, άκουσα το λόγο του Τούρκου Προέδρου, υπήρχε σε αυτόματη μετάφραση προχθές, ήταν ένας λόγος πάρα πολύ μακρύς περίπου 45 λεπτά, ορισμένα από τα επιχειρήματα ειλικρινά ήταν τρομερά. Αν κατάλαβα καλά κατηγόρησε έμμεσα τον Κεμάλ Ατατούρκ, αναφέρθηκε «σε κατάρες» κατά όποιων είχαν μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Μουσείο. Πράγματα τα οποία υπερβαίνουν τη δική μου δυνατότητα αντίληψης πραγμάτων, εν πάση περιπτώσει όμως από εδώ και πέρα αυτή είναι η κατάσταση.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα τι κάνουμε, κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Η χώρα μας θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας. Μέσω κατ’ αρχάς των υπολοίπων Υπουργών ομολόγων μου, αλλά και της UNESCO η οποία έχει τη θεσμική ευθύνη προστασίας του μνημείου.

Η Τουρκία εξ ιδίας θελήσεως ενέταξε την Αγία Σοφία ως μνημείο στην UNESCO. Δεν της επέβαλλε κανείς. Δεν πήγε η UNESCO και της είπε «φέρτο εδώ να το εντάξουμε». Η Τουρκία η ίδια επέλεξε και ορθά υπό μια άλλη αντίληψη πραγμάτων, να χαρακτηρίσει αυτό το μνημείο, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


NEWS