Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η Τουρκία επικαλείται προσχηματικά διάλογο για να κερδίσει χρόνο

by Expertnews.gr

 

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας, ζήτησε από την Ένωση να μην επιτρέψει στην Τουρκία να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει στην παρέμβασή της ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επικαλείται προσχηματικά διάλογο για να κερδίσει χρόνο ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα και επιδιώκει να επιβάλει εκβιαστικά μια πολιτική ατζέντα που προσβάλλει ευθέως το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, περιφρονεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εντείνει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά από την Ένωση, που αριθμεί 500 εκατομμύρια πολίτες, να μην φανεί αδύναμη υποχωρώντας στην παράνομη και εκβιαστική τουρκική πολιτική και να κατανοήσει ότι η παραβατική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι διαρκής και βαίνει κλιμακούμενη, όπως αποδεικνύεται από καθημερινές επίσημες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Η παραβατική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι διαρκής και κλιμακούμενη. Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν σηματοδοτεί αποκλιμάκωση της έντασης καθώς ο τουρκικός στόλος παραμένει στην περιοχή και κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζουν την προκλητική ρητορική, τονίζοντας ότι το Oruc Reis θα επανέλθει μετά την επισκευή του.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν επικαλείται προσχηματικά διάλογο για να κερδίσει χρόνο ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. Επιδιώκει να επιβάλει εκβιαστικά μια πολιτική ατζέντα που προσβάλλει ευθέως το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, περιφρονεί τις αποφάσεις μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εντείνει τον αναθεωρητισμό της. 
Ο μόνος τρόπος για να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική είναι να της επιβληθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν τον πυρήνα της οικονομίας της, όπως η αναστολή των ευνοϊκών όρων της τελωνειακής ένωσης.
Διαφορετικά, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμη φορά υποχωρήσει στην παράνομη, εκβιαστική και προκλητική αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, θα ερμηνευτεί ως αδυναμία μιας ισχυρής Ευρώπης που αριθμεί 500 εκατομμύρια πολίτες αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της.
Είναι προσβλητικό για την Ένωση, οικονομικές συμφωνίες να υπερτερούν αρχών και αξιών και να κλονίζουν την ενότητά της».

NEWS

-