Αναξιόπιστη για διάλογο η Άγκυρα

by Expertnews.gr

Για διάλογο χρειάζεται αξιόπιστος συνομιλητής, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στο Βερολίνο, ενόψει και της συνάντησης του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία οπού θα μεταβεί αμέσως μετά, ο γερμανός ΥΠΕΞ θα δει σύμφωνα με πληροφορίες,  μόνο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Την ώρα, που στην Ευρώπη περίμεναν αποκλιμάκωση βλέπουν τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το αντίθετο κάτι που τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Με τέτοιες συμπεριφορές, δεν μπορείς να ξεκινήσεις διερευνητικές επαφές υπό το κράτος εκβιασμών» τονίζει η Αθήνα. Με τη στάση της η Ελλάδα θέλει να δείξει τη συνέπεια της, θέλοντας παράλληλα να αναδείξει την ασυνέπεια της Άγκυρας. 

Σημειώνεται ότι η Deutsche Welle αναφέρει ότι στόχος τη γερμανικής κυβέρνησης είναι συνάντηση στο Βερολίνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή σχηματίζοντας «ασπίδα» γύρω από τα ελληνικά νησιά, ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Πέραν της άσκησης με μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, προγραμματίζεται μεγάλη ναυτική ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε περιοχές της συμφωνίας των δύο χωρών που διεμβολίζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα, σε άσκηση στην Κύπρο θα λάβουν γαλλικό ελικόπτερο, φρεγάτα και αεροσκάφη Rafale, ιταλικά πολεμικά πλοία, και δυνάμεις της εθνοφρουράς, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή ελληνικών φρεγατών. 

NEWS