Συμβούλιο της Ευρώπης: Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

by Expertnews.gr

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Marija Pejcinovic Buric, με την οποία καλούν τις Λευκορωσικές Αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη «να ξεκινήσουν άμεσα έναν ευρύ και ανοιχτό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ειρηνική λύση στην υφιστάμενη κρίση, ανοίγοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δρόμο στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των Λευκορώσων πολιτών».

Οι επικεφαλής των τριών θεσμών, επιπλέον, τόνισαν ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να εργασθεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης προκειμένου η έννομη τάξη της Λευκορωσίας να έρθει εγγύτερα στα Ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι τo Συμβούλιο της Ευρώπης με την εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη του είναι έτοιμο να υποστηρίξει έναν τέτοιο διάλογο, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους. Ειδικότερα, σημείωσαν ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις».

Οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλήγουν στη δήλωσή τους ζητώντας «την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την παύση της κακομεταχείρισης και την άμεση και διαφανή έρευνα σε περιστατικά αστυνομικής βίας» δηλώνοντας ότι «η νομιμότητα δεν δημιουργείται από την καταπίεση. Δημιουργείται από ελεύθερες, δίκαιες και νόμιμες εκλογικές διαδικασίες».

Επισημαίνεται ότι η Λευκορωσία αν και δεν αποτελεί ακόμη μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια υπέγραψε και επικύρωσε 12 Συνθήκες και Πρωτόκολλα του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προσχώρησε σε 4 Μερικές Συμφωνίες: την Επιτροπή Βενετίας, την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία. Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο της Ευρώπης δραστηριοποιείται στη Λευκορωσία μέσω του Information Point στο Μινσκ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Το 2019 υιοθετήθηκε το νέο Σχέδιο Δράσης (2019-2021) μεταξύ της Λευκορωσίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης περί συνεργασίας.

NEWS

-