Στη βραζιλιάνικη Cerrado, αυξήθηκε η αποψίλωση κατά περίπου 25%

by Expertnews.gr

Η αποψίλωση των δασών στη σαβάνα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα του κόσμου, τη βραζιλιάνικη Cerrado, αυξήθηκε κατά περίπου 25% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ανέφεραν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν τα μέχρι στιγμής αδημοσίευτα κυβερνητικά στοιχεία.

Η Βραζιλία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα επίσημα ετήσια στοιχεία της αποψίλωσης των δασών για το Cerrado, με βάση τη δορυφορική ανάλυση της κυβερνητικής διαστημικής ερευνητικής υπηρεσίας Inpe. Οι πηγές ζήτησαν την ανωνυμία επειδή τα δεδομένα δεν είναι ακόμη δημόσια.

Μια τέτοια αύξηση θα σήμαινε ότι περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής βλάστησης και αυτοφυούς βλάστησης σαβάνας καταστράφηκαν μέσα στους 12 μήνες, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2015.

Οι σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, συναντήθηκαν με τη βιομηχανία σόγιας για να συζητήσουν ένα νέο σύμφωνο για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών στη σαβάνα Cerrado, όπως αυτό για τον Αμαζόνιο.

Οι επιστήμονες παρομοιάζουν το Cerrado με ένα ανάποδο δάσος, επειδή τα φυτά του βυθίζουν τις ρίζες τους βαθιά στο έδαφος για να επιβιώσουν στις έντονες ξηρές εποχές. Η καταστροφή αυτού του οικοσυστήματος πλούσιου σε φυτικά και ζωικά είδη στέλνει επίσης μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας στην κλιματική αλλαγή.

Το Cerrado, γείτονας της ζούγκλας του Αμαζονίου στην κεντρική Βραζιλία, καταλαμβάνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Μεξικού.

Με την πρόοδο των γεωργικών συνόρων της Βραζιλίας από τη δεκαετία του 1970, μεγάλο μέρος του Cerrado έχει εκκαθαριστεί για την εκτροφή βοοειδών και την καλλιέργεια σόγιας και καλαμποκιού, καταστρέφοντας περίπου τη μισή γηγενή βλάστηση της σαβάνας.

Πηγή: ReutersNEWS