Στέλιος Πέτσας: Στο επίκεντρο Τσίπρα, ο λαϊκισμός, τα ψέματα και η εικονική πραγματικότητα

by Expertnews.gr

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο δημοσιογράφος Γιαννης Καντέλης ρώτησε:

Ο κ. Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, χθες, είπε ότι θα ζητήσει από την Κυβέρνηση «158 συγγνώμες» για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, σε σχέση και με τις κυρώσεις, που «έπαιξε» πολύ αυτή την εβδομάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπήρχαν κάποια ανταλλάγματα για την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες. Τι απαντάτε σ’ αυτό; 

Στέλιος Πέτσας:

Κατ’ αρχάς, υπάρχει μια συνολική αποτίμηση της παρουσίας του κ. Τσίπρα και γενικά του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη αυτό το διήμερο. Όπως είπαμε και χθες, ο κ. Τσίπρας άλλαξε logo, αλλά δεν άλλαξε λόγο. Παρέμεινε ο ίδιος. Ίδιος και απαράλλαχτος. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με τρεις διαφορετικές λέξεις όλα όσα είπε. Πρώτον λαϊκισμός, δεύτερον ψέματα και τρίτον εικονική πραγματικότητα. Όσον αφορά τον λαϊκισμό θα εστιάσω στην οικονομία. Τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας δεν τα ακούει κανείς γιατί έχει μηδέν αξιοπιστία. Όλοι γνωρίζουν το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπόσχεται το Σάββατο, με όλα όσα είπε, μέτρα που κοστολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ και την άλλη μέρα το πρωί να λέει ότι κοστίζουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλοι ξέρουμε πόσο κοστίζουν, ιδίως τα πολύ μεγάλα προγράμματα τα οποία πρότεινε, σε σχέση με διάφορες πτυχές της οικονομίας, την εργασία ή τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα. Αν πίστευε έστω και κάτι απ’ αυτά τα οποία λέει, ιδίως για τον κόσμο της εργασίας, θα είχε ψηφίσει την τροπολογία που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας για ανέργους, ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν το έκανε ούτε αυτό.

Όσον αφορά τα ψέματα,  αφορούν πολλές πτυχές σε διάφορες πολιτικές, από την υγεία και την παιδεία μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας για 15.000 προσλήψεις στην υγεία. Πριν από λίγους μήνες έλεγε για 4.000 προσλήψεις στην υγεία. Και τώρα ανέβασε τα νούμερά του, γιατί έχουμε φτάσει ήδη στις 6.800 και πλέον προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Άρα, ο κ. Τσίπρας τι κάνει; Επειδή η Κυβέρνηση όντως κάνει πολλά, ο κ. Τσίπρας πλειοδοτεί, λέει ακόμη περισσότερα, χωρίς, όμως, να εννοεί τίποτε απ’ αυτά. 

Όσον αφορά την εικονική πραγματικότητα, σας παραπέμπω σε όσα είπε για τις τράπεζες, για διαγραφή χρεών. Τα έχει ξανακούσει αυτά ο Έλληνας, από τη σεισάχθεια, από το 2014. Το θέμα είναι ότι κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας τεσσεράμισι χρόνια και δεν έκανε τίποτε γι’ αυτά. Και πάει πάρα πολύ ο κ. Τσίπρας να μιλάει για τις τράπεζες όταν ο ίδιος τις έκλεισε με απόφασή του το Καλοκαίρι του 2015, γεγονός που κόστισε 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξαΰλωσε  την περιουσία του Δημοσίου και οδήγησε στην εξαγορά των ελληνικών τραπεζών με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από ξένα κεφάλαια. Επομένως, πάει πάρα πολύ να μιλάει ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό. 

Όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είτε αυτό έχει να κάνει με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας είτε έχει να κάνει με τα θέματα στα ελληνοτουρκικά, έδειξε πραγματικά μια επικίνδυνη στάση. Είναι άλλο πράγμα το τι λέει κανείς για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής και πώς τα εκλαμβάνουν οι πολίτες και είναι άλλο το τι λέμε στην εξωτερική πολιτική, γιατί δεν μας ακούν μόνο οι Έλληνες πολίτες. Μας ακούν φίλοι και αντίπαλοι και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσέχει κανείς το τι λέει.

NEWS

-