Στέλιος Πέτσας : Όλοι θέλουμε να απονέμεται δικαιοσύνη. Όλοι επίσης θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι πολίτες

by Expertnews.gr

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πετσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο δημοσίευμα των Financial Times για τη διάταξη της κυβέρνησης σχετικά με τα οικονομικά αδικήματα στο πλαίσιο της τροποποίησης του ποινικού κώδικα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψη την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης έως 18 μήνες.

«Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή (στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι η διάταξη εναρμονίζει το ποινικό με το οικονομικό δίκαιο με βάση τη σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κάποιος κατηγορούμενος για κάποιο ποινικό αδίκημα μπορεί να προφυλακιστεί έως και 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη. Αντίθετα, για οικονομικά αδικήματα, το πάγωμα λογαριασμών ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου, συνεχιζόταν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

«Όλοι θέλουμε να απονέμεται δικαιοσύνη. Όλοι επίσης θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι πολίτες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα», είπε ο κ. Πέτσας.

 

Αναλυτικα τα σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου  Στέλιου Πέτσαστον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»

και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα

 

Για το δημοσίευμα των Financial Times

 

Αν ένας πολίτης κατηγορηθεί σήμερα για κάποιο ποινικό αδίκημα, τότε μπορεί να προφυλακιστεί, ενδεχομένως, αλλά μέχρι 18 μήνες. Εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία της ποινικής δίωξης, θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει η δίκη, στην οποία μπορεί να αθωωθεί ή να καταδικαστεί. Δεν μπορεί ένα Κράτος Δικαίου να  συνεχίζει την κράτηση ενός προσώπου πάνω από 18 μήνες, χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η χώρα μας όμως είχε κάτι διαφορετικό για τα ποινικά αδικήματα, απ’ ό,τι είχε για τα οικονομικά. Δηλαδή, μπορούσε να δεσμεύει  την περιουσία -π.χ. έναν τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο- ακόμα και μετά τους 18 μήνες, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, παρά το  γεγονός ότι  η δίκη μπορεί να γινόταν μετά από 5-6 χρόνια και  να αθωωθεί. Εν τω μεταξύ, μπορεί να είχε καταστραφεί.  Να σας πω τι  άλλαξε. Ήρθαμε και εναρμονίσαμε και τα δύο. Δηλαδή ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος να ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε  τη νομοθεσία στην Ελλάδα με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Αυτό κάναμε.

 

Για τις παλιές υποθέσεις η διάταξη που έχει ψηφιστεί στη Βουλή λέει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή το Δικαστικό Συμβούλιο, πρέπει να αποφανθεί ποιές μπορεί να έχουν «ψωμί». Αν θεωρήσει ότι η υπόθεση δεν έχει «ψωμί», τότε θα την αφήσει, να περάσει άπρακτο το τρίμηνο. Άρα, δεν είναι ότι ερχόμαστε και χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον, ο οποίος έχει μπει σε διαδικασία έρευνας. Υπάρχει πάντα ο ανακριτής, το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα κρίνει εάν αυτή η υπό εξέταση υπόθεση, θα προχωρήσει ή όχι. Όλοι θέλουμε να απονέμεται Δικαιοσύνη. Όλοι, επίσης, θέλουμε σε ένα σοβαρό Κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι άνθρωποι οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα.

 

Το δημοσίευμα των Financial Times δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τη μεταβατική διάταξη, απόδειξη ότι δεν αναφέρει τίποτα. Έχουμε στείλει  απαντητική επιστολή στην οποία εξηγούμε αυτό ακριβώς: Ότι από εδώ και πέρα είναι όμοια η διαδικασία. Για τις παρελθούσες υποθέσεις υπάρχει αυτή η μεταβατική περίοδος, ώστε να μπορέσουν να ελεγχθούν. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής.

 

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

 

Είναι πάγια θέση μας ότι είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας, αλλά και όλων των γειτονικών μας χωρών, ο εκσυγχρονισμός τους μέσα από μια διαδικασία προενταξιακή, που θα οδηγεί κάποια στιγμή στην Ε.Ε.. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Χθες, ήταν πολύ θετικό το κλίμα στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Ζάεφ και με τον Μπορίσοφ. Είναι φανερό και από τις δηλώσεις, που ακολούθησαν και από τις ομιλίες των Πρωθυπουργών, στο Thessaloniki Summit, ότι και η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα στηρίξουν την προοπτική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο της Άνοιξης. Σε αυτό το διάστημα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε -συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιών με τις χώρες που έχουν αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία- προκειμένου να υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Άνοιξη. Πάντα θα στηρίζουμε αυτές τις χώρες. Είναι και προς το καλό το δικό τους, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας τους και των δημοκρατικών θεσμών που κάνουν ένα στέρεο Kράτος Δικαίου.
NEWS