Στέλιος Πέτσας : Εθνική επιτυχία, η σημερινή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

by Expertnews.gr

Δήλωση, από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα:

Η σημερινή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί:

1. Ιστορική ημέρα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα μεγάλο βήμα για περισσότερη πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός.

2. Εθνική επιτυχία: Η Ελλάδα ήταν εξ αρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πήραμε όσα χρήματα διεκδικήσαμε: Ένα συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

3. Μεγάλη ευκαιρία: Για να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από βάρη. Βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Επενδύουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Είναι μια ιστορική μέρα, μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Με τη διαπραγματευτική  τακτική που αναπτύξαμε, καταφέραμε να προστατέψουμε προγράμματα που είχαν εθνικές κατανομές. Άλλαξε κάπως η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων και των δανείων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα χρήματα που συνολικά επενδύει η Ευρώπη είναι 1,8 τρις ευρώ, γεγονός που κανείς δεν  φανταζόταν, λίγους μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο, όλες αυτές τις  ημέρες των  διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός, όπου απαιτούνταν, και να φτάσουμε σε αυτή την  ιστορική συμφωνία. Θυμίζω ότι είναι πρώτη φορά στα χρόνια της Ευρώπης, που θα έχουμε χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους με κοινό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κοινών αναγκών των κρατών-μελών. Και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς μια στενότερη συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί μνημονίου. Είναι κοινοί οι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας.  Όσον αφορά την εκταμίευση -όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου- δεν θα υπάρχει δυνατότητα βέτο από κανένα  μέλος του Συμβουλίου.  Μπορέσαμε και απλοποιήσαμε, από κοινού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το πολύ περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης, που είχε αρχικά προταθεί από τις λεγόμενες «φειδωλές χώρες». Είναι ένα ισορροπημένο πακέτο, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, φυσικά,  που έπρεπε να γίνουν για να κλείσει.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε περισσότερους πόρους τα πρώτα τρία χρόνια και λιγότερους στα επόμενα. Σημασία έχει, σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα κόμματα -όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός- να έχουμε έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για  να απορροφήσουμε γρήγορα χρήματα για να μεταμορφώσουμε, όπως είπε, την Ελλάδα.

Πιστεύω ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις μέσα στο 2020. Έτσι ώστε -όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του- να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και δαπάνες που έγιναν από τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Έχουμε διδαχθεί όλοι από τα λάθη του παρελθόντος και τις κομματικές αστοχίες που είχαν εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά στην Ελλάδα κατά τη χρήση χρηματοδοτικών πακέτων από την Ευρώπη. Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και το πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Και ο Πρωθυπουργός έχει μία ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα και να μην τα σπαταλήσουμε.

Για τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής»

Θα διερευνήσει την υπόθεση η Δικαιοσύνη. Η κυρία Γεροβασίλη προσέφυγε σε αυτήν. Έχουν κινηθεί και οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για να διερευνήσουν την υπόθεση από μόνες τους. Υπάρχουν και άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη και από τον κ. Ματθαιόπουλο και από τον κ. Καπελιό και από όλους τους εμπλεκόμενους. Εφόσον υπάρξουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων, κάποια στιγμή η υπόθεση θα εξεταστεί και σε επίπεδο Βουλής.

Είναι πραγματικά τραγικά, ανήκουστα και αδιανόητα αυτά που ακούγονται. Για τις δύο υποθέσεις των Κυθήρων και της Μάνης έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από την Εισαγγελία στο Γύθειο και στον Πειραιά από το 2018 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε διοικητικό επίπεδο στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής έχουν αποστρατευτεί οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση. Γίνονται όμως εργασίες στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

 


NEWS