Σε εξέλιξη οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο Νταβός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συναντήσεις, στο Νταβός, με τον Μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας Juan Guaidó, τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας για Διεθνή Συνεργασία (Japan Bank for International Cooperation), Tadashi Maeda.
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Guaidó ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, τονίζοντας πως η μοναδική βιώσιμη λύση μπορεί να προέλθει από την πολιτική οδό, δίχως τη χρήση βίας.
Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της Ελλάδας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη λατινοαμερικανική χώρα. Κατά την έναρξη της συνάντησης έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:
Κ. Μητσοτάκης: Ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική (σ.σ. η αναγνώριση του κ. Guaidó).
J. Guaidó: Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει.
Κ. Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε στενά την τραγωδία στη Βενεζουέλα, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει πλήρως τον δικό σας και θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό είναι ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράζει τη βούλησή του δημοκρατικά. Γι’ αυτό ακριβώς σας αναγνωρίσαμε, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για το συμβαίνει υπό το ισχύον καθεστώς, το έχουν κάνει και άλλες χώρες. Είναι κρίμα, είναι μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει. Μπορείτε να βασίζεστε στην πλήρη στήριξή μας, το ίδιο και ο λαός σας. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και πιστεύουμε ότι οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Είναι στον πυρήνα των αξιών που υποστηρίζουμε.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Barzani ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Ιράκ και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διοικητή της Japan Bank for International Cooperation. Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της αποστολής της JBIC στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενόψει της επισκεψης ελληνικής αποστολής, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, στο Τόκυο την επόμενη εβδομάδα.
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θέλουν να εργαστούν στην ανοικοδόμηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.
Στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.
Ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, οι δυο άνδρες συζήτησαν για το οικονομικό και επενδυτικό forum με θέμα την ελληνική οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο ραντεβού με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε προς τον κ. Λεμέρ την ικανοποίησή του και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του στο Νταβός, συναντήθηκε χθές και με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ.
Στη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας συζητήθηκαν το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη. Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης με την κυρία Κραμπ-Κάρενμπάουερ, αφορούσε την ιδιότητά της ως προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, το οποίο συνυπάρχει με τη ΝΔ στους κόλπους του ΕΛΚ.