Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Ερντογάν με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και την αλήθεια

by Expertnews.gr

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από την Τρίτη στη Νέα Υόρκη όπως είναι γνωστό και θα μιλήσει αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Θα αναδείξει το ρόλο της πατρίδας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και στις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας».

Πρόσθεσε ότι μιλώντας χθες στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του πρωθυπουργού ομογενειακές οργανώσεις ο πρωθυπουργός «διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας κι ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχίας της Ελλάδος είναι εντελώς απαράδεκτες».

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Bloomberg «έδωσε μια πρώτη απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο υπογραμμίζοντας ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά δείχνει ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ‘δυτική συμμαχία’ με τους όρους που γνωρίζουμε».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες ενώ στη χθεσινή δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «ο πρωθυπουργός είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών για όσο διαρκεί η κρίση τονίζοντας ότι υπάρχει το σχέδιο και συνεχώς βρίσκονται νέες δυνατότητες χρηματοδότησης εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η στήριξη που παρέχεται αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αφορά το φυσικό αέριο, αφορά το επίδομα θέρμανσης», είπε και εξειδίκευσε την αναφορά του στα μέτρα στήριξης, επισημαίνοντας ότι η στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 1,1 δισεκ. ευρώ.

Υπογράμμισε ότι ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει μόλις σε δυόμισι μήνες, 2 δισεκ. ευρώ.

Ανέφερε ότι η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί για όλους και τον Οκτώβριο ενώ παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για τη μείωση των καταναλώσεων καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς.

Εξήγησε ότι δημιουργούνται τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλες τις παροχές κύριας και μη-κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου και αναφέρθηκε ξεχωριστά σε καθεμία από αυτές.

Αναφέρθηκε ακόμη στην οριζόντια επιδότηση που θα δοθεί για το φυσικό αέριο και η οποία θα ανέλθει στα 90 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, προκειμένου να απορροφηθεί με τον τρόπο αυτό το 50% της αύξησης.

Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel γκρεμίζουν τα ψεύδη του Αλ. Τσίπρα για δήθεν υστέρηση της χώρας μας σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινωνίας έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων και δήθεν «ανοχή στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας». Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το πρακτορείο Bloomberg η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά εδώ και καιρό στην κορυφή των κρατών που στηρίζουν περισσότερο και αποτελεσματικότερα την κοινωνία και τους πολίτες τους. Η Ελλάδα όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία αυτά παραμένει στις κορυφαίες θέσεις σε μέτρα στήριξης. Είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ έχοντας δαπανήσει 3,72% ποσοστό του ΑΕΠ για μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης». Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν αφενός την ευαισθησία της κυβέρνησης και αφετέρου την αναξιοπιστία της αντιπολίτευσης.

Έκανε επίσης αναφορά στη θέσπιση μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Είπε ότι με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή μπαίνει, από την 1η Ιανουαρίου 2023, οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για όλους, ενώ θεσπίζονται επιπλέον τρία από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Προβλέπεται συγκεκριμένα, όπως είπε: Οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Απαλλάσσονται δηλαδή από την εισφορά αλληλεγγύης -εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα- οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, καθώς και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα και μερίσματα που θα δηλωθούν με την φορολογική δήλωση του 2023.

–2ον:Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για εκείνους που συγκατοικούν. Η αύξηση αυτή θα ισχύσει αναδρομικά, καθώς θα καταβληθεί το φθινόπωρο για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Σημειώνεται ότι το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων ΙΕΚ.

–3ον: Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί. Εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, τότε η μείωση θα φτάσει σε περίπου 25 λεπτά το λίτρο.

–4ον: Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και τους αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων. Εξαιρούνται επίσης φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και στην παρουσία του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη.

 

Η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και στην παρουσία του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη.

«Ο κ. Ερντογάν σε μια απαράδεκτη κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως βήμα διασποράς fake news κι όχημα χυδαίας προπαγάνδας με ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαράδεκτες κρίσεις εις βάρος της Ελλάδος, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς και με τις αρχές του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.

«Οι πολίτες και η ιστορία απαιτούν από όλους μας αρραγές εθνικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της απέναντι πλευράς. Οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Η χώρα ενωμένη, αποφασιστική και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα οφείλει να δίνει τις απαντήσεις όπου πρέπει, όπως πρέπει, την κατάλληλη στιγμή», είπε κλείνοντας ο κ. Οικονόμου.

 

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Ερντογάν με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, στην αλήθεια και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο

«Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν με επιχειρήματα, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, στην αλήθεια, αλλά και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο» προϊδέασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως μετά την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο, ώστε να αποδομήσει τους τουρκικούς ανυπόστατους ισχυρισμούς, χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα κυρώσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, απήντησε ότι όλα συζητούνται στα κατάλληλα φόρα. Σε ερώτηση, δε, για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σε σχέση με μεταναστευτικές ροές ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «κάνουμε αυτό που πρέπει, για να φυλάξουμε τα σύνορα μας, τους τελευταίους μήνες περί τους 330.000 ανθρώπους έχουν αποπειραθεί να περάσουν τα σύνορα μας στον Έβρο». Επανέλαβε, δε, πως ΜΚΟ έχουν πέσει κατά καιρούς θύματα της τουρκικής προπαγάνδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο περιστατικό με τους 38 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο και κάλεσε εκ νέου δυνάμεις και εντός της χώρας να μην υιοθετούν την τουρκική έωλη επιχειρηματολογία.

«Η χώρας μας ασκεί μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν θα αφήνουμε αναπάντητη την τουρκική προπαγάνδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν κάνει παιχνίδια με τον εκλογικό χρόνο και πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στον χρόνο, που προσδιορίζει ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση. Απέρριψε, δε, κατηγορηματικά την πιθανότητα μετεκλογικής σύμπραξης με την Ελληνική Λύση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ελάχιστος κοινός παρανομαστής ανάμεσα στα δύο κόμματα, «εμείς κοιτάζουμε στην Δύση και αυτοί στην Ανατολή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, δε, πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως διευκρίνισε, δεν θα χρειαστεί άλλο κόμμα για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση.

Σε ό τι αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως ουδείς πλέον αμφισβητεί πως η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη.

Αναφορικά με την χθεσινή απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά και ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης θα έπρεπε να είναι πιο έγκαιρη.

NEWS