Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

by Expertnews.gr

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για  την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός είχε, σύσκεψη προετοιμασίας για το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την ελληνίδα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και την διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή.

Νωρίτερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όπου οι Τούρκοι παρανόμως δέσμευσαν με NAVTEX. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε επίσης, για τις κινήσεις του Oruc Reis που επανήλθε επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων καθώς και για τα αποτελέσματα της κοινής άσκησης συνεκπαίδευσης με τους Γάλλους και συγκεκριμένα με το γαλλικό ελικοπτεροφόρο και τη γαλλική φρεγάτα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι συνομιλίες του κ. Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αυστρίας θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

NEWS