Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με επίκεντρο την κατάσταση στη Λιβύη

by Expertnews.gr

 


Για τις εξελίξεις  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με επίκεντρο την  κατάσταση στη Λιβύη, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, και τον υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τους πέντε ξένους αξιωματούχους περιστράφηκαν γύρω από την ανάγκη όπως αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας, και την ανάγκη όπως δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Λιβύη.

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

 

Την ίδια ώρα,την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» στα θέματα της Λιβύης, επεσήμανε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς επίσης επεσήμανε τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Λιβύη, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου», επισημαίνοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντας στο να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσει η σταθερότητα στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα».

NEWS