Ο Γεράσιμος Θωμάς, νέος Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης

by Expertnews.gr

 

Η Δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη για την παραίτηση του υφυπουργού Γ. Θωμά

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα για την παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά (που αναλαμβάνει υψηλόβαθμη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Χάνω σήμερα έναν πολύτιμο συνεργάτη, αλλά η Ελλάδα κερδίζει μια πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς επελέγη ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η ανώτερη θέση που μπορεί να καταλάβει στέλεχος της Κομισιόν.

 

Ο Γεράσιμος Θωμάς, με τον οποίο η συνεργασία μας ξεκίνησε από την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής, είχε σπουδαία συμβολή στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον τελευταίο χρόνο:

 

-Συντόνισε την εκπόνηση του νέου, πράσινου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

-Επόπτευσε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας

-Ξεκίνησε και προώθησε τον σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση

-Επιτάχυνε εντυπωσιακά την εφαρμογή του Target Model, άρα και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της χώρας

-Στήριξε αποφασιστικά το εγχείρημα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και την ταχύτερη διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα

-Διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), με θετική αντανάκλαση για την αγορά

-Επεξεργάστηκε τη νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

 

Για μένα είναι μια μέρα συγκίνησης. Του εύχομαι καλή δύναμη. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του στα νέα του καθήκοντα».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Σήμερα υποβάλω την παραίτησή μου  από την κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να αναλάβω νέα καθήκοντα ως  Γενικός Διευθυντής  Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπηρέτησα την κυβέρνηση με προσήλωση και αφοσίωση αυτό τον χρόνο και προτίθεμαι να υπηρετήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο από τη νέα μου θέση.

 

Κατά τη χρονιά που πέρασε, η κυβέρνησή μας  εδραίωσε την εθνική προσπάθεια για την στροφή στην πράσινη ενέργεια. Αντιμετώπισε αποτελεσματικά το σοκ του κορωνοϊού και τις τουρκικές προκλήσεις. Αισθάνομαι υπερήφανος που συνεισέφερα στην προσπάθεια χάραξης μιας νέας ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, με φιλόδοξους στόχους και με καλές πρακτικές  για όλη την Ευρώπη.

 

Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, τον υπουργό μας Κωστή Χατζηδάκη για την άψογη συνεργασία και τη φιλία του καθώς και τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του υπουργείου. Συνεργάστηκα εποικοδομητικά και έχτισα φιλίες με όλητην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τους ευχαριστώ. Ευχαριστώτους συναδέλφους μου υπουργούς και τους βουλευτές που με στήριξαν σε δύσκολες αποφάσεις. Τέλος ένα ευχαριστώ στον Επίτροπο PaoloGentiloni και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής UrsulavonderLeyenπου με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους στη νέα μου θέση».

 

NEWS