Ντόναλντ Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος

Ο Τραμπ παρατείνει το τελεσίγραφό του προς το Ιράν έως τις 6 Απριλίου

by Expertnews.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, επέμεινε ξανά ότι το Ιράν πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «βομβαρδίζουν ανελέητα» την Τεχεράνη, εάν αυτή δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με το που βρίσκονται οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν.

Ο πρόεδρος επέμεινε, όπως κάνει εδώ και ημέρες, ότι το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η χώρα τους δεν διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, το Ιράν απέρριψε το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που φέρεται να απαιτούσε από το καθεστώς να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να περιορίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Στιβν Γουίτκοφ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στο Ιράν ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων. Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για την πρόταση.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στην αρχική απόρριψη του σχεδίου από το Ιράν, ούτε στην απόφασή του να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Απλώς υποστήριξε ότι η «μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» του Ιράν και προειδοποίησε ότι το καθεστώς θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες αν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

«Αν δεν το κάνουν, είμαστε ο χειρότερός τους εφιάλτης», είπε ο Τραμπ. «Θα συνεχίσουμε απλώς να τους χτυπάμε. Χωρίς εμπόδια, χωρίς σταματημό».

Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι πώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να φέρουν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η γιατί ένα νέο κύμα επιθέσεων θα άλλαζε τη στάση της Τεχεράνης, αν σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πολέμου δεν το έχουν ήδη κάνει.

NEWS