Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να τροφοδοτήσει την «αστάθεια» στην Πολωνία παρεμβαίνοντας στη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο, αναφέρει το Reuters.
Μια κρίση σχετικά με τον διορισμό δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας το Σαββατοκύριακο μετέτρεψε μια υποβόσκουσα σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Κάρολ Ναβρότσκι, ενός εθνικιστή, και της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Τουσκ σε ανοιχτή αντιπαράθεση.
Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμμαχος των εθνικιστών που υποστήριξαν τον Ναβρότσκι για την προεδρία, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να τον υποστηρίξουν.
Ρώσοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, χαρακτήρισαν τα βήματα που έλαβε η κυβέρνηση του Τουσκ στη διαμάχη για το δικαστήριο ως «πραξικόπημα».
«Βλέπουμε τη δραστηριότητα της Ρωσίας και των φιλορώσων πολιτικών – τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο – να επικεντρώνεται στον σκοπό μας, που είναι η υπεράσπιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από την επιθετική συμπεριφορά πολιτικών και διαδηλωτών που προκαλούν», δήλωσε ο Τουσκ στη συνεδρίαση της κυβέρνησης.
«Όλοι γνωρίζουμε τη ρωσική μέθοδο εμπλοκής σε εσωτερικές συγκρούσεις. Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες εντάσεων που προκαλούνται από τους Ρώσους, είτε σε σχέση με τις ενδιάμεσες εκλογές (στις ΗΠΑ) είτε τροφοδοτώντας ένα αίσθημα αστάθειας (στην Πολωνία), με βάση την επιθετική συμπεριφορά πολιτικών της αντιπολίτευσης και του προέδρου», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Παρά την έντονη προσωπική και πολιτική τους αντιπαλότητα, τόσο ο Τουσκ όσο και ο Ναβρότσκι είναι μακροχρόνιοι επικριτές της Ρωσίας, ιδιαίτερα για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, και υποστηρίζουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών ενόψει αυτών που θεωρούν ως απειλές της Μόσχας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Πηγή: Reuters
