Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

by Expertnews.gr

«Χρειαζόμαστε περισσότερο Ευρώπη για τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Στρασβούργο.

Όπως υπογράμμισε, «για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση εφαρμόσαμε μία αρχή, την αρχή ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», τονίζοντας ότι «σε κάθε κρίση οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν πλέον σε εθνικό επίπεδο αλλά πρέπει να έρθουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αυτός είναι ο δρόμος με τον οποίο πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο Ευρώπη» μεταξύ άλλων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στις εξωτερικές μας σχέσεις, στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, στο κοινό μας νόμισμα, στο Κράτος Δικαίου, καθώς επίσης και την «κοινωνική Ευρώπη».

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως στην Ελλάδα «είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε μία Διάσκεψη με μεγάλη συμμετοχή των περιφερειών, των πανεπιστημίων, των νέων ανθρώπων και όλης της κοινωνίας», επισημαίνοντας τη συνεργασία της χώρας μας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών.

 

O Απ.Τζιτζικώστας στην εναρκτήρια σύνοδο της ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παραβρέθηκε σήμερα στην εναρκτήρια σύνοδο της ολομέλειας της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές της συνόδου και στην παρέμβασή του επισήμανε μεταξύ άλλων πως “ χάρις στην ΕΕ σήμερα απολαμβάνουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, καταναλώνουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, έχουμε καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία και ψηφιοποιημένα σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, αν κάποιος ρωτήσει σήμερα τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη εάν νιώθει και συνειδητοποιεί πόσο συμβάλλει η ΕΕ στην καθημερινότητά του, θεωρείτε ότι θα πάρει τις σωστές απαντήσεις; Πιστεύω πως όχι. Είναι λοιπόν λάθος των πολιτών; Σε καμιά περίπτωση. Αντιθέτως σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει κάνει κάτι λάθος. Κι αυτό ακριβώς έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε σ’ αυτόν τον κρίσιμο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκινά σήμερα. Πρέπει να ακούσουμε, να διαβουλευτούμε με τους πολίτες και να εστιάσουμε στις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματά τους”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε λέγοντας πως: “ πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα προοπτική που θα μας ενώσει όλους. Ένα όραμα για το κλίμα, την κινητικότητα, την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας, την ψηφιοποίηση και βέβαια για τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες στην παιδεία και τον πολιτισμό. Πρέπει με λίγα λόγια να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της και να κατανοήσουμε όλοι ότι οι Βρυξέλλες και η ΕΕ δεν είναι μακριά, αλλά αντιθέτως παντού στην καθημερινότητά μας».

Η ολομέλεια της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης αποτελείται από 108 εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 54 από το Συμβούλιο (δύο ανά κράτος μέλος) και τρεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και 108 εκπροσώπους από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών επί ίσοις όροις. Επίσης, 108 Ευρωπαίοι πολίτες συμμετέχουν για να συζητήσουν ιδέες που προέρχονται από τις Ομάδες Δράσης Πολιτών και την πολύγλωσση ψηφιακή φόρμα. Συμμετέχουν επίσης 18 εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή, όπως και επιπλέον οχτώ εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και την κοινωνία των πολιτών.

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: τι είναι και πώς θα λειτουργήσει;

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δίνει σε όλους πολίτες την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Μάθετε περί τίνος πρόκειται.

Γράφημα 1: Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης   

Γράφημα 1: Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Καθώς όλος ο κόσμος συνεχίζει να μάχεται κατά του κορωνοϊού και να αναζητά λύσεις σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις, η ΕΕ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο για τις προτεραιότητές της.

 

Συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 92% των Ευρωπαίων επιθυμεί την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Η Διάσκεψη έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο καλούν όλους τους Ευρωπαίους να μοιραστούν τις ιδέες τους για το μέλλον και τις προτεραιότητες της Ευρώπης αλλά και για το πώς μπορεί να προετοιμαστεί για την μετα-κορονοϊό εποχή.

 

Οι θεσμοί θέλουν να διευρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαβουλεύσεις τους με τους πολίτες της ΕΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.

 

Η Διάσκεψη θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διαδικασία ακρόασης. Οι συνεισφορές των πολιτών θα συλλεχθούν μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας και θα τροφοδοτήσουν διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Οι διαβουλεύσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε απτές μεταρρυθμίσεις. Το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους πολίτες και να δώσουν συνέχεια στα συμπεράσματα της Διάσκεψης.

Όλοι οι Ευρωπαίοι καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου ή επαγγλεματικών προσόντων. Η Διάσκεψη έχει δεσμευθεί να δώσει το μέγιστο δυνατό χώρο στους νέους και, στο πνεύμα αυτό, συνεχίζονται επίσης οι προετοιμασίες για την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο 2021.

 

Πώς θα λειτουργήσει η Διάσκεψη;

 

Η ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης εγκαινιάστηκε στις 19 Απριλίου. Θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες να μοιραστούν και να ανταλλάξουν τις ιδέες τους, αλλά και να διοργανώσουν εκδηλώσεις σε όλη την ΕΕ. Ένας μηχανισμός ανατροφοδότησης θα διασφαλίσει ότι οι ιδέες που διατυπώνονται κατά τις εκδηλώσεις αυτές θα καταλήγουν σε συγκεκριμένες συστάσεις για ενωσιακή δράση. Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να διοργανώνουν εκδηλώσεις.

 

Μετά το καλοκαίρι, ομάδες Ευρωπαίων πολιτών από όλες τις γωνιές της Ευρώπης θα εξετάσουν τις υποβληθείσες προτάσεις. Θα υπάρξουν τέσσερις ομάδες πολιτών, καθεμία από τις οποίες θα αποτελείται από 200 πολίτες και θα εστιάζει σε συγκεκριμένα θέματα:

 

  • Ευρωπαϊκή δημοκρατία και αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια
  • Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και υγεία
  • Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο και μετανάστευση

 

Κάθε ομάδα θα συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις φορές και θα είναι ελεύθερη να καθορίσει τις προτεραιότητές της. Οι συστάσεις τους θα παρουσιαστούν κατά την Ολομέλεια της Διάσκεψης.

 

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης διαδραματίζει κεντρικό ρόλο καθώς θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να συζητήσουν τις συστάσεις επί ίσοις όροις με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

Γράφημα 2: Η σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης   

Γράφημα 2: Η σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης

Η εναρκτήρια σύνοδος ολομέλειας της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου 2021 στο Στρασβούργο. Ορισμένοι συμμετέχοντες θα παραστούν διά ζώσης, ενώ κάποιοι θα συμμετάσχουν εξ αποστάσεως. Οι συστάσεις θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια επόμενων συνόδων ολομέλειας που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα.

 

Μάθετε ποιοι θα εκπροσωπήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια της Διάσκεψης.

 

Η εκτελεστική επιτροπή θα είναι υπεύθυνση για την αποτελεσματική λειτουργία της Διάσκεψης. Αποτελείται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και απο παρατηρητές.

 

Τι θα προκύψει από τη Διάσκεψη;

 

Το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις των πολιτών και τις επικείμενες διαβουλεύσεις.

 

Η εκτελεστική επιτροπή θα συντάξει την τελική έκθεση βάσει των εγκεκριμένων προτάσεων, σε πλήρη συνεργασία με την Ολομέλεια. Θα υποβληθεί, στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή που θα εξετάσουν πώς μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια στην έκθεση.

 

Το Κοινοβούλιο έχει υπογραμμίσει ότι η Διάσκεψη πρέπει να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη λειτουγία της ΕΕ και στον τρόπο με τον οποίο η Ένωση διασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικών και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

NEWS