Μάκης Βορίδης: Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα

by Expertnews.gr

Για άμεση στήριξη της κυβέρνησης προς τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πλήττεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε λόγο με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αναφορικά με την παροχή ύψους 150 εκατ. ευρώ προς τον αγροτικό κόσμο που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να διασφαλιστεί η επάρκεια αλλά και η ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν οι αγρότες οι οποίοι και αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας της πατρίδας μας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

«Η Κυβέρνηση στηρίζει άμεσα και εμπράκτως τον πρωτογενή τομέα που πλήττεται, παρέχοντας αρχικά το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση μέτρων τα οποία, σε συνάρτηση με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία των κοινοτικών πόρων θα θωρακίσουν τον αγροτοδιατροφικό κλάδο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε «Κύριο μέλημα μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να διασφαλίσουμε την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν οι Έλληνες αγρότες και συνεχίζουμε να στεκόμαστε αρωγοί στους ανθρώπους που αποτελούν, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες ώρες την ραχοκοκαλιά της οικονομίας της πατρίδας μας».

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το εν λόγω ποσό θα κατευθυνθεί στους κλάδους που έχουν πληγεί, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός της ΕΕ και επομένως τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συνδέεται με επιπτώσεις που υφίστανται λόγω των διαταραχών στην αγορά, οι οποίες προέρχονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού (COVID19).

Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως» στα θέματα που ήγειρε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ένωσης και αφορούν στην παροχή ευελιξίας για τη χρήση ποσών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).


NEWS