Ηθος στην πολιτική, περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες

by Expertnews.gr

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε η κα Τόνια Αράχωβα, μια νέα υποψηφιότητα με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως σημειώνει, δεν προτάσσει ούτε κομματικές περγαμηνές ούτε τη γυναικεία της υπόσταση: «Είμαι χαρούμενη που η υποψηφιότητά μου προέκυψε μετά από αξιοκρατική επιλογή του Προέδρου, μέσα από το μητρώο στελεχών», λέει η κα Αράχωβα.
Μετά από 25 χρόνια εργασίας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η υποψήφια ευρωβουλευτής λέει ότι είναι ικανοποιημένη που «είναι αναγνωρίσιμη στο κοινό των αναγνωστών και του πολιτισμού». «Πρέπει να είμαστε αναγνωρίσιμοι στον χώρο μας», σημειώνει.
Χαρακτηρίζει τον πολιτισμό «ανεκμετάλλευτο πετρελαϊκό κοίτασμα» που η αξιοποίησή του μπορεί «να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και να ανοίξει καινούργιες πόρτες για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία». «Πολιτισμός και οικονομία θα είναι οι προτεραιότητές μου αν εκλεγώ», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι οι εμβληματικές της φράσεις είναι: «Ήθος στην πολιτική, περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Τ. Αράχωβα στη Νίνα Μελισόβα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
ΕΡ: Είστε μια νέα γυναίκα και πρώτη φορά υποψήφια, με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς την αναγνωρισιμότητα των σταρ ή τον παλιών στελεχών. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πρώτης υποψηφιότητας;
-Οι άνθρωποι πρέπει να είναι αναγνωρίσιμοι στο χώρο τους. Μετράω 25 χρόνια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, έχω διατελέσει Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη και είμαι γνωστή σε ένα δικό μου κοινό. Στο κοινό των αναγνωστών, στο κοινό του πολιτισμού και σε ένα ευρω-αμερικανικό κοινό, γιατί συγχρόνως είμαι επικεφαλής του ENAM – European Network of American alumni associations – που περιλαμβάνει 400.000 μέλη σε 54 χώρες. Οπότε η δική μου αναγνωρισιμότητα βρίσκεται και σε αυτόν τον ευρω-αμερικανικό χώρο.
Βλέπω συνεργατικά τη σχέση μου με τα παλιά στελέχη από τα οποία μπορείς πάντα να διδαχθείς εμπειρίες, συγχρόνως όμως θέλω να προσκομίσω το καινούργιο, το φρέσκο που μάλιστα προέκυψε μέσα από μια νεωτερική διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα, «το μητρώο στελεχών» της Νέας Δημοκρατίας. Οπότε θα έλεγα ότι είμαι πολύ χαρούμενη που προέκυψα ως επιλογή του Προέδρου, αξιοκρατική, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης από το μητρώο στελεχών.
ΕΡ: Το γεγονός ότι είστε γυναίκα δυσκολεύει, διευκολύνει ή δεν έχετε δει να παίζει κάποιο ρόλο στην πορεία σας;
-Εγώ πιστεύω στους ικανούς και άξιους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί σοβαροί και σημαντικοί άντρες στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όπως και σημαντικές γυναίκες. Για μένα ο παρονομαστής είναι η έννοια της ποιότητας. Βεβαίως ως γυναίκα έχω μια διαφορετική οπτική στα πράγματα και για μένα θα ήταν ξεχωριστή τιμή να ενδυναμωθεί η γυναικεία φωνή μέσα σε ένα ευρωκοινοβούλιο το οποίο μάλιστα έχει να αντιπαλέψει με σοβαρές προκλήσεις και με μια άνοδο ακραίων στοιχείων, που όπως καταλαβαίνετε πολλές φορές είναι και εναντίον της γυναικείας ικανότητας.
ΕΡ: Αν εκλεγείτε, τι προτεραιότητες θα θέσετε, δεδομένης της κρισιμότητας που βιώνει η Ευρώπη;
-Αν εκλεγώ, οι προτεραιότητές μου είναι στο δίπολο πολιτισμός και οικονομία. Ο πολιτισμός, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, είναι αυτό που ονομάζω ένα ανεκμετάλλευτο πετρελαϊκό κοίτασμα. Είναι ένα παρθένο έδαφος που δεν έχει αξιοποιηθεί και μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να μας φέρει στις ρίζες των ευρωπαϊκών αξιών και κυρίως να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα αλλά και να ανοίξει καινούργιες πόρτες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
ΕΡ: Πώς θα χαρακτηρίζατε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;
-Πρώτα απ΄όλα ποιοτικό, δεύτερον σοβαρό και τρίτον ότι έχει τη σφραγίδα του Προέδρου.
ΕΡ: Ποιο σύνθημα σας εκφράζει;
-Το μότο μου είναι ήθος στην πολιτική, περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες.NEWS