Η Siemens μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 54%

by Expertnews.gr

Τα σημαντικότερα θέματα από τη νέα έκθεση “Sustainability information 2020”:

Επιτεύχθηκε ο ενδιάμεσος στόχος για μείωση CO2 που είχε τεθεί από την εταιρεία
Ο δείκτης βιωσιμότητας ενσωματώθηκε στο σύστημα αποδοχών του ΔιοικητικούΣυμβουλίου
Το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο ESG παρέχει τη βάση για πλήρη αξιολόγηση των κινδύνων σχετικά με τη βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των πελατών
Κορυφαίες βαθμολογίες στον Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones, ιδίως για την καινοτομία, το περιβάλλον και την κυβερνοασφάλεια

Η Siemens πέτυχε τον ενδιάμεσο στόχο που είχε θέσει για μείωση του άνθρακα. Η εταιρεία έχει μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της δικής της αλυσίδας αξίας κατά περισσότερο από το ήμισυ (54%) από το 2014. Επομένως, η Siemens έχει ξεπεράσει – κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – το στόχο της να μειώσει στο ήμισυ τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έως το 2020. Συμπεριλαμβανομένης της Siemens Energy, η εταιρεία έχει μειώσει τις δικές της εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 1.2 εκατομμύρια τόνους CO2 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014. Για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιούνται τέσσερις μηχανισμοί: επέκταση του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης, χρήση κατανεμημένων ενεργειακών συστημάτων, αγορά πράσινης ενέργειας και μείωση των εκπομπών του στόλου οχημάτων. Η Siemens έχει ως στόχο να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες έως το 2030. Η εταιρεία δημοσίευσε πρόσφατα τις λεπτομέρειες αυτές καθώς και άλλες επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα.

«Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας και έχει αποκαλύψει με σκληρό τρόπο τις αδυναμίες στα κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά συστήματα. Για να παράγουμε υπεύθυνα αξία, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να εναρμονίσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων με την προστασία του πλανήτη μας. Η απανθρακοποίηση είναι σημαντικό ορόσημο καθώς προχωράμε προς αυτόν το στόχο», δήλωσε ο Roland Busch, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια τεράστια ευκαιρία ναδημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Βοηθάμε τους πελάτες μας να αναδιαμορφώσουν βασικούς τομείς στον πυρήνα των οικονομιών μας για να κάνουν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων λίγο καλύτερη κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Για την ενσωμάτωση του θέματος της βιωσιμότητας ακόμη περισσότερο μέσα στην εταιρεία, κριτήρια σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (Environmental, Social, Governance/ESG) έχουν επίσης εισαχθεί στο σύστημα αποδοχών του ΔιοικητικούΣυμβουλίου. Αυτός ο εσωτερικός δείκτης ESG/Βιωσιμότητας της Siemens διαθέτει τρεις εξίσου σταθμισμένους βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs). Για το τμήμα μετοχών της εταιρείας που θα διανεμηθούν το 2020 (Stock Awards), αυτά τα KPIs είναι: μείωση των εκπομπών CO2(περιβάλλον), ώρες εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο (κοινωνία) και Net Promoter Score για τη μέτρηση της ικανοποίησης των πελατών (διακυβέρνηση). Σε μορφή παρόμοια με το σύστημα που χρησιμοποιείται για το Διοικητικό Συμβούλιο, τα ESG κριτήρια ισχύουν επίσης για όλα τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη παγκοσμίως που δικαιούνται να λάβουν μετοχές (Stock Awards)της εταιρείας.

«Οι πρόσφατες επιτυχίες μας αποδεικνύουν ότι η βιωσιμότητα και η κερδοφορία μιας επιχείρησης συμβαδίζουν. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία – για τους πελάτες μας, τους εργαζομένους μας και την κοινωνία στο σύνολό της», δήλωσε η JudithWiese, Chief Human Resources Officer της Siemens AG, η οποία είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη βιωσιμότητα. «Οι καινοτόμες και ψηφιακές λύσεις της Siemens δίνουν τη δυνατότητα σε εμάς και στους πελάτες μας να ενισχύσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα, να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προωθήσουμε την απανθρακοποίηση. Μαζί με τους συνεργάτες μας, εργαζόμαστε σκληρά για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τη δυνατότητα να κάνουμε τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη βιομηχανία και τις υποδομές ακόμη πιο βιώσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Επιπλέον, για να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι νωρίτερα και διεξοδικότερα, ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα προειδοποίησης για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων που σχετίζονται με τις πωλήσεις εισήχθη την 1η Οκτωβρίου. Το ESG Due Diligence Tool αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες – συμπεριλαμβανομένων ειδικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα – και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μονάδες πωλήσεων της Siemens. Το εργαλείο καλύπτει τον προσδιορισμό, την αξιολόγηση, τη μείωση και την παρακολούθηση των κινδύνων και συνδυάζει εσωτερικές πληροφορίες με εξωτερικά δεδομένα.

Εδώ και χρόνια, η δέσμευση της Siemens στη βιωσιμότητα έχει επίσης κερδίσει μεγάλη εξωτερική αναγνώριση. Στον παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones, η εταιρεία κατέκτησε και πάλι κορυφαίες βαθμολογίες με τον μέγιστο αριθμό πόντων σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας, του περιβάλλοντος – ειδικότερα της λειτουργικής οικολογικής απόδοσης και της υπεύθυνης διαχείρισης προϊόντων – και της νέας κατηγορίας κυβερνοασφάλειας.

Η Siemens έλαβε επίσης βαθμολογία “AAA” για πέμπτη συνεχόμενη φορά στις εκτενείςΒαθμολογίες MSCI ESG. Το MSCI είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) στον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα έκθεση “Sustainability Information 2020” είναι διαθέσιμες εδώ: www.siemens.com/sustainabilityfigures

NEWS