Η κυβέρνηση, μαζί με τους πολίτες, θα κερδίσουν τη μάχη

by Expertnews.gr

Του βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας

κ. Γιώργου Κώτσηρα:
 
Η ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε και οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε., βρίσκεται φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, σε μεγάλη ύφεση, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, είχε επισημάνει εγκαίρως και με απόλυτη ειλικρίνεια. Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση πέτυχε, να αντιμετωπίσει την πανδημία με την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις δυσάρεστες απώλειες και να διαμορφώσει συνθήκες αποτροπής μεγαλύτερης συρρίκνωσης εισοδημάτων από οικονομικούς κλάδους, οι, οποίοι, με πρώτο τον τουρισμό, επλήγησαν περισσότερο από άλλους.

Το αναμφισβήτητο γεγονός αναγνωρίσθηκε από την διεθνή κοινή γνώμη και η Ελλάδα θεωρήθηκε χώρα – υπόδειγμα ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ακόμη και κατά την θερινή περίοδο, κατά την οποία, λόγω συνθηκών (διακοπές, έξοδος από την Αθήνα, είσοδος ξένων επισκεπτών κλπ.), η κατάσταση ξεπέρασε τα «ασφαλή» όρια του πρώτου τετραμήνου, δεν χάθηκε ο έλεγχος παρά το γεγονός, που επισημάνθηκε και στην Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι διευρύνθηκε ο κύκλος των θεωριών συνωμοσίας. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα εισήλθε στην φθινοπωρινή περίοδο, με την μέχρι σήμερα εμπειρία της αντιμετώπισης της πανδημίας να λειτουργεί εποικοδομητικά για το μέλλον και να διατηρεί στα επιθυμητά επίπεδα την αισιοδοξία, ότι με την πιστή τήρηση των λαμβανομένων, σύμφωνα και με τις εξελίξεις, μέτρων και με την προσδοκία του εμβολίου, θα μπορέσουμε να εξέλθουμε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες από την υγειονομική κρίση.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να ελαττώνεται η επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την ταχύτερη δυνατή εξάλειψη των δυσμενών συνεπειών που η πανδημία επέφερε στην οικονομία.

Αξίζει να προσέξουμε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ προσφάτως, σύμφωνα με τα οποία η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά το 1ο τρίμηνο ήταν -0,5% και κατά το 2ο τρίμηνο, αυτό του lock down, ήταν -15,2%. Επομένως η ύφεσηγια το 1ο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο –7,9%, δηλαδή στο πλαίσιο των προβλέψεων της Ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, η ύφεση στην Ελλάδα, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, βρίσκεται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (15%) και είναι χαμηλότερη από αυτή που παρατηρείται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%), η Ιταλία (17,3%), αλλά και η περίπου ισομεγέθης Πορτογαλία (16,3%). Φαίνεται εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, η επιτυχημένη, στο πλαίσιο του δυνατού, διαχείριση, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ως τελικό στόχο είχε να κρατήσει την ελληνική κοινωνία όρθια, την στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης μας και ορισμένες χώρες ιδιαίτερα σκληρά, δοκιμάζονται από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Υπό αυτές τι συνθήκες, είναι προφανές ότι τα εύκολα λόγια, η πλειοδοσία προτάσεων και παροχών και μάλιστα από εκείνους που, στο πρόσφατο παρελθόν, μόνον ανικανότητα και αποτελεσματικότητα επέδειξαν και η ανάπτυξη (από μειοψηφίες) έως και θεωριών, που αποβλέπουν σκόπιμα ή και από αφέλεια, στον αποπροσανατολισμό των πολιτών, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Σαφώς έχουν πληγεί αρκετές επιχειρήσεις και συμπολίτες μας, χωρίς αμφιβολία η οικονομική ανάκαμψη που διαφαινόταν μετά την λήξη των μνημονίων υποχώρησε, και όλοι μας συμφωνούμε ότι η προσπάθεια που απαιτείται για την οικονομική ανασύνταξη της χώρας θα είναι τιτάνια. Γι’ αυτό και ανάλογα και με τις επιμέρους εξελίξεις, οι αναγκαίες κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, με γνώμονα πάντοτε την ελαχιστοποίηση των εκάστοτε δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αποτελεσματική αξιοποίηση του «πακέτου» των 72 δις, το οποίο σε βάθος πενταετίας θα λάβει η χώρα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων αποτελεί, ήδη, κυρίαρχη κυβερνητική ενασχόληση και θεμελιώδη στόχο της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει επανειλημμένως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουμε φυλάξει εφεδρείες για να στηρίξουμε την κοινωνία το δύσκολο Φθινόπωρο και τον Χειμώνα που έρχεται.

NEWS

-