Η Handelsblatt εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εθνικές εκλογές

by Expertnews.gr

 

«Θέλω να σχηματίσω μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Handelsblatt  εκτιμά ότι κ. Μητσοτάκης θα  μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εθνικές εκλογές. «Αν οι δημοσκόποι έχουν δίκιο, σύντομα πρέπει να πακετάρει τα πράγματά του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ιστοσελίδα της  Handelsblatt φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ- ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα  «Ο συντηρητικο – φιλελεύθερος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θωρείται φαβορί στις βουλευτικές εκλογές. Ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη με μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη  :
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ακόμη το γραφείο του στον τρίτο όροφο στα κεντρικά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ένα λιτό χωρίς διακοσμήσεις, κτίριο γραφείων στην οδό Πειραιώς. Ο δρόμος με τις τέσσερις λωρίδες που συνδέει την Αθήνα με το λιμάνι του Πειραιά, είναι γεμάτος με βιοτεχνίες και βενζινάδικα – δεν πρόκειται ακριβώς και για την πλέον υπέροχη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αλλά ο επικεφαλής του συντηρητικού/ φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης έχει καλές προοπτικές να μετακομίσει σε τέσσερις εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου – την πρωθυπουργική έδρα της Ελλάδας. Η πάλαι ποτέ κατοικία του τραπεζίτη Δημητρίου Μαξίμου (1873 – 1955) στην οδό Ηρώδου του Αττικού είναι από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 η έδρα του εκάστοτε έλληνα Πρωθυπουργού. Αυτός είναι ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, εάν οι δημοσκόποι έχουν δίκιο, ο Τσίπρας θα πρέπει σύντομα να μαζέψει τα πράγματά του. Στις 7 Ιουλίου, οι Έλληνες ψηφίζουν για το νέο τους κοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το κόμμα του, τη ΝΔ, προηγείται σαφώς του κόμματος του Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη. ‘Θέλω να σχηματίσω μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, που θα ασκήσει μία άλλη οικονομική πολιτική’, λέει o προαλειφόμενος για Πρωθυπουργός σε μία συνομιλία με την Handelsblatt  .

‘Θα προσελκύσουμε επενδύσεις με χαμηλότερους φόρους, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και έναν εκσυγχρονισμό του κράτους και με αυτόν τον τρόπο, θα επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό, τι η κυβέρνηση που βρίσκεται ακόμη εν ενεργεία ‘.
Πίσω από το γραφείο του Μητσοτάκη, κρέμεται μία ελαιογραφία σε αφηρημένο ύφος του έλληνα εικαστικού, Γιάννη Αδαμάκου. Στη μεγάλη εικόνα κυρίαρχοι είναι οι μπλε χρωματικοί τόνοι. Το μπλε είναι το χρώμα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Εάν κερδίσει τις εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες, ο Μητσοτάκης προτίθεται να πάρει μαζί του τον πίνακα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, κρέμεται τώρα ένα καλλιτεχνικό έργο σε εκθαμβωτικό κόκκινο, πίσω από το γραφείο του Τσίπρα.

Του οποίου το κόμμα, τον ‘Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς’ (ΣΥΡΙΖΑ), υποβίβασαν σαφώς οι συντηρητικοί στις Ευρωεκλογές προ δύο εβδομάδων περνώντας μπροστά με 9,3 ποσοστιαίες μονάδες. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα, η ΝΔ κέρδισε με τους υποψηφίους της τη δημαρχία σε 35 από τις 48 μεγαλύτερες πόλεις και ελέγχει τώρα τις δώδεκα από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Κατόπιν του καταστροφικού αποτελέσματος, ο Τσίπρας αναζητεί τώρα τη φυγή προς τα εμπρός και μετέθεσε χρονικά τις εκλογές, που αρχικά θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο, για τις 7 Ιουλίου – με την ελπίδα ότι θα αναστείλει την ‘διάβρωση’ των εκλογικών ποσοστών του κόμματός του.

Οι επενδυτές ποντάρουν σε αλλαγή εξουσίας
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών εξέπληξε με τη σαφήνειά του ακόμη και κάποιους από τους στρατηγικούς αναλυτές εντός του κεντρικού σχεδιασμού της ΝΔ. Αλλά η προοπτική των πρόωρων εκλογών προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση κυρίως στους οικονομικούς κύκλους. Η χώρα γλιτώνει έτσι μία παραλυτική, προεκλογική περίοδο μηνών.
Ενώ ο ακόμη εν ενεργεία Π/θ Τσίπρας επιχειρεί τώρα με προεκλογικά δώρα, όπως οι φοροελαφρύνσεις και οι αυξήσεις στις συντάξεις, να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και προσφέρει την τελευταία στιγμή σε ευνοούμενους προσοδοφόρες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, επενδυτές και χρηματιστές ποντάρουν στην αλλαγή σε ό, τι αφορά τον κάτοχο της εξουσίας στη χώρα.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να αναγνώσει στο πρόσφατο ράλι στο ΧΑΑ και στην εντεινόμενη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους. Για πρώτη φορά από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη προ 18 ετών, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από το όριο του 3%. Με αυτήν την εξέλιξη, τα ελληνικά χρεόγραφα μάλιστα είναι πιο περιζήτητα από ό, τι τα ιταλικά.
‘Οι αγορές χαιρετίζουν την επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης’, διαπιστώνει ο Μητσοτάκης ικανοποιημένος. Πίσω από το γραφείο του, έχει τοποθετήσει στη σειρά πολλές οικογενειακές φωτογραφίες, μεταξύ αυτών, της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, μίας επιτυχημένης γυναίκας  και των τριών παιδιών που έχουν αποκτήσει μαζί.

Μία από τις φωτογραφίες είναι του πατέρα του, Κωνσταντίνου. Ο Μητσοτάκης προέρχεται από την παλαιότερη ελληνική πολιτική δυναστεία. Η γραμμή της φτάνει πίσω στον θρυλικό, κρητικό ηγέτη, Ελευθέριο Βενιζέλο, που κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ του 1910 και του 1933, για μία περίοδο 15 ετών με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα. Ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος, ως επικεφαλής του κόμματος της ΝΔ στα μέσα της δεκαετίας του ’80, άνοιξε την παράταξη προς την κατεύθυνση των φιλελεύθερων ιδεών και διετέλεσε Π/θ από το 1990 και ως το 1993. Ο γιος Κυριάκος υπηρετούσε εκείνη την εποχή τη στρατιωτική του θητεία.

Ήταν διστακτικός σε ό, τι αφορά μία είσοδό του στην πολιτική. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στους τομείς της κοινωνιολογίας και των οικονομικών στα πανεπιστήμια του Harvardκαι του Stanford, ακολούθησε μία καριέρα, από οικονομικός αναλυτής στην Chase Bank του Λονδίνου, ως στέλεχος στην εταιρεία McKinsey & Company και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. ο Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής μόλις το 2004.
Μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016 από τα μέλη του κόμματος, η ΝΔ πέρασε στις δημοσκοπήσεις μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και έκτοτε, προηγείται διαρκώς. Κάποιοι βλέπουν στο Μητσοτάκη έναν εκπρόσωπο της παλαιάς πολιτικής τάξης, η οποία οδήγησε τη χώρα στη σοβαρότερη δημοσιονομική κρίση από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό υπαινίσσεται και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν, στο πλαίσιο της προεκλογικής αναμέτρησης, δαιμονοποιεί τον αντίπαλό του ως εκπρόσωπο των ‘ελίτ’, ο οποίος ‘δεν μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα του λαού, διότι ανήκει σε άλλη τάξη’. Παρά ταύτα όμως, οι Ευρωεκλογές κατέδειξαν ότι η ρητορική περί πάλης των τάξεων του πρώην κομμουνιστή Τσίπρας, δεν ‘πιάνουν’ σε όλους. Πολλοί Έλληνες, προφανώς, βλέπουν το Μητσοτάκη ως ανανεωτή.
Φιλόδοξη στοχοθεσία για την οικονομία
Ο 51χρονος πολιτικός έχει θέσει πολλούς στόχους: ‘Ο στόχος μου είναι ετήσιοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης χονδρικά στο επίπεδο του 4%’, δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ στην Handelsblatt. ‘Πρόκειται για κάτι απολύτως ρεαλιστικό για την οικονομία, η οποία, σε σχέση με το ΑΕΠ της, απώλεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης το ένα τέταρτο της απόδοσής της και σήμερα έχει μόνον τις μισές επενδύσεις από τον ευρωπαϊκό ΜΟ’.
Ο Μητσοτάκης επιδιώκει την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για την οικονομική ανάπτυξη μέσω μίας φορολογικής πολιτικής, φιλικής προς τις επενδύσεις: ‘Θα μειώσουμε εντός μίας διετίας την ισχύουσα φορολογία επί των κερδών των επιχειρήσεων, από το 28% που είναι σήμερα, στο 20% και τη φορολογία επί των μερισμάτων στο πέντε αντί του έως τώρα 10%’, δήλωσε επ’ αυτού ο Μητσοτάκης στην Handelsblatt.
Όπως λέει, ο φόρος στην ακίνητη περιουσία αναμένεται να μειωθεί εντός δύο ετών κατά 30%. Ο Μητσοτάκης προτίθεται να μειώσει και τους δύο σημαντικότερους συντελεστές του ΦΠΑ, δηλαδή τον ανώτερο από 24% σε 22%, και τον χαμηλότερο, από 13% σε 11%.
Ο Μητσοτάκης βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες πρωτίστως στον τουρισμό, στον τομέα της ενέργειας, στον κλάδο της εφοδιαστικής εμπορευματικών μεταφορών (logistics) και στον τομέα των μεταφορών, καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. ‘Θέλουμε λιγότερο κράτος στην οικονομία, περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας’.
Για το λόγο αυτό, θέλει εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες υποσχέθηκε μεν ο Τσίπρας, αλλά διαρκώς καθυστερούσε: ‘Θα προωθήσουμε ταχέως και με συνέπεια τα συμπεφωνημένα με τους διεθνείς δανειστές σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, διότι αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο προσέλκυσης επενδυτικού κεφαλαίου, προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας’, είπε ο Μητσοτάκης στην Handelsblatt.
‘Ανησυχία’ για τη δημοσιονομική κατάσταση
Για μία ακόμη φορά, ο Π/θ Τσίπρας καταστρέφει ειδικά τη σχέση προς τους ευρωπαίους εταίρους με δαπανηρά, προεκλογικά δώρα. Ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, εκφράζει ήδη ‘ανησυχία ’ για τα δημοσιονομικά στην Αθήνα. Ο στόχος για τον οποίο έχουν δεσμευτεί οι Έλληνες, για επίτευξη πρωτογενούς, δημοσιονομικού πλεονάσματος ως το 2022 ύψους 3,5% κάθε χρόνο επί του ΑΕΠ, βρίσκεται σε κίνδυνο, φοβούνται οι θεσμοί των διεθνών πιστωτών.
O Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι θεωρεί αυτά τα δημοσιονομικά σχέδια ως αντιπαραγωγικά: ‘Τα υψηλά πλεονάσματα φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη’. Όπως λέει, υπάρχουν δύο δρόμοι για τη μείωση του δημοσίου χρέους, δηλώνει ο Μητσοτάκης: ‘Ο ένας δρόμος είναι τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα – αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησε ο Τσίπρας’.
Η άλλη οδός είναι οι ισχυροί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, – ‘αυτήν θέλουμε να ακολουθήσουμε’, λέει ο αρχηγός της ΝΔ. Για το λόγο αυτό, θέλει ως Π/θ να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο για τους δημοσιονομικούς στόχους: ‘Εφόσον οι διεθνείς δανειστές δουν ότι η οικονομική μας πολιτική έχει επιτυχία, θα μπορούμε να συζητήσουμε περί μίας μείωσης των πλεονασμάτων’.
Όμως ο Μητσοτάκης, ο οποίος μιλά με ευχέρεια, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, δεν θα ήθελε και δεν θα έπρεπε να πείσει μόνον τους διεθνείς πιστωτές. Εντός 18 μηνών θέλει να οδηγήσει τη χώρα του, της οποίας τα κρατικά ομόλογα κατατάσσονται ακόμη στην κατηγορία ‘σκουπίδια’, ανάμεσα στους αξιόπιστους, επενδυτικά, οφειλέτες.
Ήδη, τα πρώτα βήματα θα μπορούσαν να συντελεστούν άμεσα: Τον Αύγουστο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Fitch και Moody’s, προτίθενται να επαναξιολογήσουν την Ελλάδα. ‘Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί’, λέει ο Μητσοτάκης. ‘Θέλουμε να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξουμε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών’.
Μήνυμα για την Ευρώπη
Μία νίκη της ΝΔ σε τέσσερις εβδομάδες, δεν θα αποτελούσε μόνον ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, αλλά και μία στροφή, της οποίας η σημασία εκτείνεται πολύ πέραν της Ελλάδας, θεωρεί ο Μητσοτάκης: ‘Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα της Ευρώπης, στην οποία ο λαϊκισμός ήρθε στην εξουσία το 2015 με ένα συνασπισμό των ριζοσπαστών αριστερών και του δεξιού, λαϊκιστικού κόμματος’, δηλώνει ο Μητσοτάκης. ‘Τώρα, είναι η Ελλάδα ο τόπος όπου ο λαϊκισμός υπέστη μία καθαρή ήττα στις Ευρωεκλογές’.
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μερίδιο των ψήφων που απέσπασαν οι έλληνες δεξιοί λαϊκιστές στις Ευρωεκλογές ήταν χαμηλό, κυρίως αν σκεφτεί κανείς, την κρίση από την οποία έχει διέλθει η χώρα. Ο Μητσοτάκης βλέπει για αυτό το λόγο ότι η χώρα του έχει ήδη περάσει στη ‘μετα – λαϊκιστική’ εποχή.
Με αυτόν τον τρόπο, θεωρεί ότι οι Έλληνες βρίσκονται ένα μεγάλο βήμα μπροστά από τα άλλα κράτη της ΕΕ. Το δικό του κόμμα της ΝΔ – δηλώνει ο Μητσοτάκης – αποτελεί ένα πρωτότυπο δείγμα ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού κόμματος του κεντροδεξιού χώρου: ‘Καταφέραμε να περιορίσουμε την επιρροή της ακραίας, ευρω – εχθρικής δεξιάς με τα ουσιαστικά και μετριοπαθή επιχειρήματα ενός πολυσυλλεκτικού, αστικού κόμματος’.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, η ΝΔ προηγείται με πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 40%. Με αυτό το ποσοστό, ο Μητσοτάκης θα είχε πιθανότατα στο επόμενο κοινοβούλιο την απόλυτη πλειοψηφία (αυτοδυναμία), με περίπου 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα και ο περίπλοκος ελληνικός εκλογικός νόμος δίνει πάντα πρόσφορο έδαφος για εκπλήξεις σε ό, τι αφορά την κατανομή των εδρών. Ο Μητσοτάκης λέει ότι, ανεξαρτήτως της αυτοδυναμίας του κόμματός του, θα επιδιώξει την πολιτική συναίνεση με άλλα πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ομάδες.
‘Όμως, ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός με το ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που αποκλείει κατηγορηματικά: ‘Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα, είναι μία κυβέρνηση του δεξιού κέντρου με ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ’, λέει ο επικεφαλής της ΝΔ. ‘Αυτό θα ήταν σαν ένας συνασπισμός των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke)’. O Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος: ‘Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει καμία κυβέρνηση αυτής της μορφής’.
NEWS