Επίσκεψη ορόσημο, του Μάικ Πομπέο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

by Expertnews.gr

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου ο ΥΠ.ΕΞ. των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο η συνάντηση  με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πραγματοποιήθηκε μετά από επιθυμία του κ. Πομπέο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και η σύζυγός του, έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και Αρχιερείς του Θρόνου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο αντρών η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, και διήρκησε περίπου μία ώρα.

Ο κ. Βαρθολομαίος καλοσωρίζοντας τον ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στο Πατριαρχείο μεταξύ άλλων τόνισε: “Η σημερινή σας επίσκεψη είναι ακόμα ένα σημάδι της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ σε αυτό τον αρχαίο θεσμό. Ως ένας θρησκευτικός θεσμός εργαζόμαστε για την ειρήνη, για την κατανόηση μεταξύ των λαών, για την θρησκευτική ελευθερία, η οποία είναι μία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ επίσης”.

Να αναφερθεί ότι μετά το πέρας της συνάντησης ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε:

“Ήταν τιμή μου σήμερα να συναντηθώ με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και να επισκεφθώ τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο”.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ σε ενημέρωση που έκανε ανέφερε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αισθάνθηκε ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς συζητήθηκαν θέματα όπως των θρησκευτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διασφάλισης της παρουσίας χριστιανών στη Μέση Ανατολή, αλλά και της συμβολής των χριστιανικών κοινοτήτων στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Γαλλίας για το αν συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής σε τέμενος της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, δήλωσε ότι έγινε συζήτηση, αλλά επειδή πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν θα γίνει κάποια δήλωση, από πλευράς Πατριαρχείου.

Νωρίτερα σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, του κ. Βαρθολομαίου με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

 NEWS