Χρήστος Σταϊκούρας: Βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή

Στη διάρκεια των έξι μηνών της νέας κυβέρνησης πετύχαμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας που είχαμε ανακοινώσει προεκλογικά με αποτέλεσμα να έχουν πλέον τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ετήσια εκδήλωση του Εκόνομιστ με αφορμή το νέο έτος.
Ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως μεταξυ άλλων οι υψηλότεροι αναπτυξιακοί ρυθμοί από αυτούς που είχαν αρχικά εκτιμήσει οι θεσμοί, και που επιτρέπουν στην Ελλάδα να ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σταθερά χαμηλότερο κοστος δανεισμού, προσδοκίες για την χρήση και αξιοποίηση των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες απο την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για αναπτυξιακά έργα.
Το 2020 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 2019, υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, εκτιμήσε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις προκλήσεις για το 2020 εστίασε στη συμφωνια για επίτευξη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα εφαρμοστεί απο το 2021. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόκληση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ ακόμη και εκτος προϋπολογισμού, καθως και στη μειωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Παρεμβάσεις έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισης. Κοινή ηταν η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική επενδύσεων στην χώρα μας, ενώ έχει ανοίξει το παραθυρο άντλησης κεφαλαίων απο τις διεθνεις αγορές.
Μεταξύ αυτών και ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο ραντάρ των επενδυτών. Σημείωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να διατηρεί ένα δαιδαλώδες σύστημα δημόσιας διοίκησης, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιντσάντσης.
Όπως είπε, η Ελλάδα ωρίμασε πολύ μέσα από την κρίση, «αν και όχι όσο θα έπρεπε». Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αύξησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε υποδομές στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην τελευταία έκδοση ομολόγου, 70 εκατ. ευρώ, της Ελλάκτωρ: «είχε τετραπλάσια ζήτηση και η ελληνική συμμετοχή διαμορφώθηκε μόλις στο 25%».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, σημείωσε πως οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον ένα πιο φιλικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η οποία όμως δίνει περιορισμένες επιλογές για επενδύσεις. Αυτό, όπως ε΄ξηγησε, συνιστά δομικό πρόβλημα.
«Δεν φτάνουν τα έργα για την ανάπτυξη, πρέπει να φτιάξουμε και παραγωγική βάση, είτε βιομηχανία, είτε υπηρεσίες, είτε τεχνολογία. Αυτό είναι το στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, τα επόμενα χρόνια το 50% των αναγκών θα εξακολουθεί να καλύπτεται από υδρογονάνθρακες, γεγονός που δίνει χρόνο στις πετρελαιοβιομηχανίες να κάνουν τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας