Βουλή: Ρεκόρ νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου

by Expertnews.gr

Στον απολογισμό του πρώτου έτους της Α Συνόδου της ΙΗ Κοινοβουλευτικής Περιόδου καταγράφηκε αυξημένος αριθμός νομοσχεδίων που ψηφίσθηκαν και επίκαιρων ερωτήσεων που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν την καλή νομοθέτηση. Αναλυτικά, και σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσιάσθηκε σήμερα στην Διάσκεψη των Προέδρων, από τις 17 Ιουλίου 2019, ημερομηνία έναρξης του κοινοβουλευτικού έργου της Α’ Συνόδου της κοινοβουλευτικής περιόδου και έως τις 30 Ιουνίου 2020, θα έχουν επεξεργαστεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια 81 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 60 είναι νομοσχέδια και τα 21 κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων.

Από τα 81 αυτά νομοσχέδια, τα 75 εισήχθησαν προς ψήφιση με την κανονική διαδικασία, ένα με την διαδικασία του «επείγοντος» και μόλις 5 με την συνοπτική διαδικασία του «κατεπείγοντος». Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ΙΖ Κοινοβουλευτική Περίοδο τα νομοσχέδια που εισήχθησαν με την διαδικασία του «επείγοντος» και του «κατεπείγοντος» ήταν στο 17% του συνόλου (47 στα 284) έναντι του 7% αυτής της Α Συνόδου της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο:

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις (2 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΚΙΝΑΛ και 1 ΜέΡΑ25) ενώ δύο φορές με πρωτοβουλία του ενεργοποίησε την διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και ενημέρωση της Βουλής (142Α ΚτΒ). Αντίστοιχα, όλη την προηγούμενη ΙΖ κοινοβουλευτική περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» και απάντησε συνολικά σε 10 επίκαιρες ερωτήσεις.

Επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών σε υπουργούς

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συζητηθεί 584 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 668, ενώ μόλις 2 επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω μη προβλεπόμενου κωλύματος των ερωτώμενων υπουργών. Αριθμός και ποσοστά σε ιστορικό κοινοβουλευτικό ρεκόρ, καθώς από τις 700 προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε υπουργούς, συζητηθήκαν 585, ποσοστό 85%! Το αντίστοιχο ποσοστό επίκαιρων ερωτήσεων, της προηγούμενης ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου που συζητήθηκαν, ακόμη και εάν η μη συζήτησή τους οφείλονταν σε δικαιολογημένο κώλυμα υπουργού ήταν στο 51%, ενώ η «αδικαιολόγητη» απουσία υπουργού από συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων ήταν σε επίπεδο 29% (940 στις 3.271 επίκαιρες ερωτήσεις όλης της κοινοβουλευτικής περιόδου).

Τα υπουργεία που έκαναν «πρωταθλητισμό συνέπειας» του κοινοβουλευτικού έργου για αυτό το έτος, είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που απάντησε σε 97, το Υπουργείο Υγείας με 75, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με 62, το Υπουργείο Παιδείας με 49 και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 47.

Στατιστικά πάντως, οι υπουργοί που προσήλθαν να απαντήσουν τις περισσότερες φορές ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης (62 φορές βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα), ο υπουργός Υποδομών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής (35 φορές), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης (29 φορές), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης (21 φορές) και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης (19 φορές).

Σε επίπεδο υφυπουργών της κυβέρνησης, από τους πλέον συνεπείς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύονται ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης (68 φορές), ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτριος Οικονόμου (30 φορές), ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος (29 φορές), ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου (27 φορές) και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη (27 φορές).

Σε ό,τι αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με την μορφή επίκαιρων επερωτήσεων, αυτό το ένα έτος, συζητήθηκαν 9 από τις 22 που κατατέθηκαν, και θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο της πανδημίας με απόφαση της ΔτΠ είχε ανασταλεί η συζήτηση των επίκαιρων επερωτήσεων.

NEWS