Βαγγέλης Μειμαράκης : Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και με σταθερά βήματα ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη

by Expertnews.gr

Η Ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη λήξη των εργασιών του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,

Οι εργασίες του 13ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ ολοκληρώθηκαν  σήμερα. Κατά τη διάρκεια του, έγιναν πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, δικαιώνοντας τους πολίτες που προσβλέπουν σε μας. Κάναμε ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Βάλαμε ισχυρές βάσεις για το σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα. Με ενότητα, αισιοδοξία και σιγουριά, συντεταγμένα και δυναμικά με το βλέμμα στο αύριο.

Αυτό το τριήμερο δεν συναντηθήκαμε για να πανηγυρίσουμε τις εκλογικές μας νίκες, αλλά για  να επιβεβαιώσουμε τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματός μας και να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική βάσει των νέων δεδομένων.

Αποδείξαμε ότι λειτουργούμε ως μεγάλη  και υπεύθυνη παράταξη, που ασκεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και φθηνής δημαγωγίας.  Είναι ένα κόμμα που πορεύεται με σοβαρότητα, διαλέγεται και συζητά με όρους μέλλοντος. Μια παράταξη διαρκώς μετεξελισσόμενη με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Είμαστε ένα λαϊκό κόμμα, που εκφράζει τις προσδοκίες και τα συμφέροντα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Μια παράταξη με έμφαση στην κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη,  που αρνείται να εξαρτηθεί από οικονομικές και κομματικές ελίτ.

Αυτό το συνέδριο ήταν πράγματι διαφορετικό. Ήταν καινοτόμο. Ήταν το συνέδριο της νέας εποχής, που ασχολήθηκε με όλα τα σύγχρονα προβλήματα εξειδικεύοντας τις κυβερνητικές θέσεις.

Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και με σταθερά βήματα ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, αλλά και των ευρωπαίων εταίρων της.  

Η παρουσία στο συνέδριο μας προσωπικοτήτων, βετεράνων της ευρωπαϊκής πολιτικής με σημαντική προσφορά στο Ευρωκοινοβούλιο και το ΕΛΚ όπως του Antonio Tajani, της Mairead McGuiness, του Antonio Lopez και του Paulo Rangel, οι οποίοι μας τίμησαν, επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής μας και την αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σας διαβεβαιώ ότι η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί στις Βρυξέλλες. Το είδαμε από την υποδοχή και τη δημοφιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάγκρεμπ, το βλέπουμε καθημερινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με μια αντιπροεδρία στο κόμμα, με αντιπροεδρίες και προεδρεία σε επιτροπές και κοινοβουλευτικά σώματα. Ειμαστε παντού.

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως ακούσατε από τις παρεμβάσεις των συναδέλφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, οι μάχες μας είναι κοινές. Όλοι μαζί θα λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης.  Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη με τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων. Η παράταξή μας έχει σημαντικό λόγο και ρόλο μέσα στην οικογένεια του ΕΛΚ. ΕΛΚ και Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένουν οι στυλοβάτες  και εγγυητές του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με σημαντικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οφείλουμε ως ΕΛΚ και ως Κράτη – Μέλη να συνεργαστούμε ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων  προκειμένου να επιλυθούν κοινά προβλήματα, να διαχειριστούμε κρίσεις και να αντιμετωπίσουμε έξωθεν απειλές και κινδύνους. Να ενισχύσουμε την ενότητα των 27 Κρατών – Μελών, μέσα από την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξη κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας και αμυντικής πολιτικής.

Κύριε Πρόεδρε,

Η προχθεσινή σας ομιλία, που είχε έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, μας χαροποίησε, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα,  χωρίς κραυγές και χωρίς να αλλοιώνουμε  τη φυσιογνωμία μας ή να δημιουργούμε ρωγμές στην εικόνα του κόμματος, να ασκούμε εποικοδομητική κριτική με ευπρέπεια. Το έργο που έχετε αναλάβει, είναι τεράστιο. Η νίκη της παράταξής μας στις πρόσφατες εκλογές μας οδηγεί σε μια νέα εποχή σχέσεων με τους πολίτες και τις καινοτόμες πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Καταλάβαμε ότι έχετε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τους Έλληνες. Ότι θα είστε σε συνεχή επικοινωνία με το κόμμα που πρέπει να παραμείνει ζωντανό και σήμερα επαναπροσδιορίζει το ρόλο του, χωρίς τον νοσηρό κομματισμό, που έχουμε καταδικάσει. Πρέπει να εκφράζει την κοινωνία και τα οράματά της, στη βάση αξιών και προοπτικών που ενώνουν. Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, αλλά είναι υπαρκτές.  Οι πολίτες μας κρίνουν με όρους μέλλοντος.

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε έναν κόσμο απαιτητικό κι εμείς πρέπει να τρέξουμε.  Με τα λάθη του παρελθόντος έχουμε χάσει χρόνο. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι κυρίως για το  ποιος είναι εργατικός και δημιουργικός και ποιος όχι. Ποιος θέλει να προσαρμόζεται  στους νέους όρους της αγοράς  με σεβασμό στο περιβάλλον και με τους όρους της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτοί  έχουν τεθεί. Ποιος θέλει να εφαρμόζει τους κανόνες της κοινωνίας και  ποιος όχι. Ποιος θέλει να προστατεύσει τη Δημοκρατία υπογράφοντας με το ονοματεπώνυμό του και ποιος κρυπτόμενος κάτω από κουκούλες. Ποιος θέλει να μην ανησυχεί, για το αν τα παιδιά του επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι. Ποιος είναι υπέρ της πάταξης της εγκληματικότητας και ποιος όχι.

Γνώμονάς μας είναι η προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας κάθε πολίτη. Αλλά και το δικαίωμά του να βρίσκει ανοιχτούς τους δρόμους, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό προσαρμόσαμε το πανεπιστημιακό άσυλο με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί είναι αδιανόητο οι χώροι εκπαίδευσης να μετατρέπονται σε εστίες εγκληματικότητας και ασυδοσίας.

Άρα, οι νέες διαχωριστικές γραμμές είναι με όρους μέλλοντος, απέναντι στο αρρωστημενο περιβάλλον του χθες. Γιατί πρόοδος, δεν  είναι να υιοθετούμε αβασάνιστα  κάθε τι καινούργιο, ούτε και να πειραματιζόμαστε όπως το 2015, κάτι που μας στοίχισε πολύ ακριβά, πηγαίνοντάς μας χρόνια  πίσω. Πρόοδος είναι να κρατάμε από το παρελθόν το σωστό και να χτίζουμε το καινούργιο προς όφελος των πολιτών. Να κρατήσουμε όλα τα θετικά του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και με βάση τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά αυτά, να οικοδομήσουμε το Ευρωπαϊκό μέλλον. Γιατί καλά είναι τα κοινωνικά δίκτυα και οι  νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, αλλά η πολιτική γίνεται με όρους αμεσότητας και προσωπικής επαφής με τους πολίτες. Γι αυτό καλώ τους νέους και τις νέες να μην μένουν στους τίτλους και στα fake news που κυριαρχούν στο διαδίκτυο ,αλλά με κριτική σκέψη να εμβαθύνουν στην ουσία της πολιτικής και των πραγμάτων. Γιατί με τα fake news ταΐζουμε το τέρας του λαϊκισμού

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι,

Την ώρα που τα άλλα κόμματα  χάνουν την ταυτότητά τους  στο σήμερα και το βηματισμό τους στο αύριο δείχνοντας την υποκρισία τους,  εμείς με ξεκάθαρες πολιτικές προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ένας καινούργιος, φρέσκος άνεμος πνέει με τη συστράτευση αξιόλογων, ικανών και εργατικών προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Τα πρώτα, άλλωστε, δείγματα της κυβέρνησής μας είναι ελπιδοφόρα κι έχουν την αποδοχή και τη στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας. Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, κλείνουμε το 2019 που αναμφισβήτητα ήταν η χρονιά μας, θετικά και κοιτάμε με αισιοδοξία το 2020.

Φίλες και φίλοι σύνεδροι,

Έχουμε κάνει, όπως προείπα, σημαντικά βήματα, αλλά απαιτούνται τολμηρά άλματα για να ανατρέψουμε νοοτροπίες και δομές, με βαθιές ρίζες, που πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά ο τόπος.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μείωση των φόρων και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για νέες άμεσες επενδύσεις , οι οποίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και «ξεκλειδώνουν» τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.

Σαυτό λοιπόν το συνέδριο, είχαμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τον προβληματισμό μας και να δώσουμε απαντήσεις στους θεματικούς άξονες που ήταν  ο πυρήνας αυτού του τριημέρου και να τοποθετηθούμε στις επιμέρους ενότητες, όπως η κλιματική αλλαγή και το προσφυγικό.  

Η κλιματική αλλαγή είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» του καιρού μας και η αδιαφορία μας. Η απειλή που θα συνεχίζει να υπάρχει, εάν δεν ληφθούν  έγκαιρα μέτρα, για  τον πλανήτη και τις ζωές μας.

Η Ελλάδα είναι ευάλωτη απέναντι στις αρνητικές αλλαγές του κλίματος όχι μόνο εξαιτίας της γεωπολιτικής της  θέσης αλλά κυρίως της γεωγραφικής της.

Ο πολιτισμός του 20ου αιώνα γέννησε την κλιματική αλλαγή. Ο πολιτισμός του 21ου αιώνα πρέπει να   την αντιμετωπίσει και να την ανατρέψει προς το καλύτερο.

Έχουμε λοιπόν, όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Είτε θα επιλέξουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας , δίνοντας εμείς το θετικό παράδειγμα, υλοποιώντας ουσιαστικές πολιτικές που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, είτε θα χάσουμε την επαφή μας με τη νεότερη γενιά, η οποία ευτυχώς, ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά τα προβλήματα, πολύ περισσότερο από ότι η δική μας γενιά.  

Το προσφυγικό είναι χωρίς αμφιβολία ένα πρόβλημα το οποίο έχει διεθνή διάσταση. Ένα σύγχρονο  πρόβλημα του καιρού μας, που απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση τόσο σε ανθρωπιστικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την ορθή επίλυσή του. Είναι ένα ζήτημα που προϋποθέτει συλλογική πολιτική συνεργασία από όλα τα κράτη μέλη, ώστε να αντιμετωπιστεί υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας και στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων.

Η χώρα μας, αποτελεί την πιο ευαίσθητη είσοδο μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχοντας υποστεί το μεγαλύτερο βάρος και τις παρενέργειες  αυτού του προβλήματος  σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Τουρκία, δυστυχώς, δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα αδιέξοδα τα οποία η ίδια προκαλεί. Και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Ζητούμε μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ευρώπη στη φύλαξη των συνόρων μας -που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης-  με ενίσχυση της  FRONTEX.  

Αγαπητοί φίλοι,

Η σημερινή διακυβέρνηση, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματός της, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, φιλόδοξο, ρεαλιστικό, κοινωνικό και εθνικό, καλείται να ανασχεδιάσει τις δομές του κράτους υπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών, να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις και να εγγυηθεί το μέλλον. Με  τις μάχες και τις νίκες, πετύχαμε μια ευτυχή συγκυρία για τη χώρα. Κυβέρνηση αυτοδύναμη, Περιφεριεάρχες , Δήμαρχοι, ισχυρή ομάδα στην Ευρώπη, Αντιπροεδρία στο ΕΛΚ, Αντιπροεδρία στην επιτροπή. Και όλα αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Σχεδιάζουμε, ως ευρωομάδα της ΝΔ και ΕΛΚ, αφού συνεννοηθούμε με την ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές ημερίδες, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, για να φέρουμε την Ευρώπη κοντά στην περιφέρεια, κοντά στο δήμο, κοντά στον πολίτη .

Η σημερινή εποχή, λοιπόν, με τα μεγάλα, ανοιχτά ζητήματα που χρειάζονται τη συμβολή του κράτους και της πολιτικής για την επίλυσή τους, απαιτούν διάλογο, συνεννόηση, συνεργασία, διεθνή συνεργασία, ώστε οι ηγεσίες να μπορούν να κυβερνούν πιο αποτελεσματικά. Οι προκλήσεις που συνεχώς αναφύονται για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αλλά και τη μεγαλύτερη αποδοχή, προϋποθέτουν συνεννόηση με στόχο, αν τα καταφέρνουμε, τη συναίνεση.  

Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε με ξεκάθαρες θέσεις και χωρίς καθυστερήσεις στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Ενώσαμε απόψεις και τάσεις.  Συνθέσαμε νέες πολιτικές για να εγγυηθούμε μια καλύτερη και σύγχρονη Ελλάδα σε μια πιο δίκαιη Ευρώπη.

Η Νέα Δημοκρατία, από τότε που την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μέχρι σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε πάντα δύναμη σταθερότητας, δύναμη συνέπειας, δύναμη ευθύνης.  Για να πάμε μπροστά. Συνεχίζουμε όλοι μαζί με συνοχή,  αλληλεγγύη και προοπτική για να γίνει πράξη το μήνυμα του συνεδρίου μας. Συνεχίζουμε με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης στοιχιζόμενοι με την κοινωνία. Αναδεικνύουμε το πολλά, τα περισσότερα, εκείνα που μας ενώνουν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχατε και συντελέσατε στην επιτυχία του συνεδρίου μας. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλη την επιτροπή που δούλεψε αθόρυβα και ανιδιοτελώς για τη δική μας γιορτή. Γιατί κάθε συνέδριο είναι γιορτή της Δημοκρατίας.  Θέλω να ευχαριστήσω τον Γραμματέα του κόμματος, τον Διευθυντή, τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και όλη την ΟΝΝΕΔ. Να ευχαριστήσω το γραφείο του Προέδρου, τους βουλευτές, όλες τις γραμματείες που δούλεψαν για τη διοργάνωση. Και πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω τα νιάτα μας, την ΟΝΝΕΔ, την ΔΑΠ  και τις γυναίκες που ακούραστες ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμά μας.

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, η εμπιστοσύνη σας είναι μοναδική, είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη. Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, είναι δυνατή, είναι υπεύθυνη. Σας ευχαριστώ και πάλι. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο μας.


NEWS