Κυριάκος Μητσοτάκης : Η Ν.Δ. κάνει πράξη τη Νέα Ελλάδα στην οποία χωράνε όνειρα και προσδοκίες όλων των Ελλήνων

by Expertnews.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το κλείσιμο των εργασιών του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα, για την αγάπη σας, για τη στήριξή σας στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία.

Αγαπητοί Σύνεδροι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες. Πόσο χαίρομαι όταν βλέπω μία ολόκληρη πτέρυγα του Συνεδρίου να αποτελείται από νέους ανθρώπους, για εσάς αγωνιζόμαστε, για τη νεολαία αυτού του τόπου.

Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή, στον Πρόεδρο του Συνεδρίου, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επί δύο παραγωγικές ημέρες οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου μας υπηρέτησαν απόλυτα το στόχο του: Έθεσαν στο κέντρο του προβληματισμού μας τα μεγάλα ζητήματα της εποχής. Συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους. Και κατέληξαν σε ένα συνεκτικό Πολιτικό Κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο θα αποτελεί Οδηγό Δράσης για όλους μας. Συγχαρητήρια και πάλι! Το Συνέδριο αυτό δεν μίλησε μόνο στην παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε σε ολόκληρη την κοινωνία, και αυτή πιστεύω ότι ήταν και μεγάλη του επιτυχία.

Το Συνέδριο μας ήταν σύγχρονο, καινοτόμο, δημιουργικό. Όπως ταιριάζει σε μια παράταξη που αντικρίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Η σύγκριση με άλλες κομματικές συναθροίσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο ήταν καταλυτική. Εμείς συνομιλούμε με όλη την κοινωνία και ανοίγουμε τις πόρτες μας στις φωνές που έρχονται από το αύριο. Δεν ανακυκλώνουμε φθαρμένα υλικά του χθες.

Είχα και προσωπικά την ευκαιρία να διαπιστώσω τη μεγάλη διάθεση συμμετοχής και προσφοράς των στελεχών μας. Ο Γιάννης Μπρατάκος μου έδωσε τον τελικό αριθμό των συνέδρων και παρατηρητών οι οποίοι ενεγράφησαν και παρακολούθησαν έστω ένα τμήμα του Συνεδρίου. Φτάσαμε, αισίως, τα 5.211 μέλη, φίλους, παρατηρητές που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις διαδικασίες μας.

Στις δύο κεντρικές μας συνεδριάσεις παρουσιάστηκαν 10 τολμηρές εισηγήσεις για τον Λαϊκισμό, την Ψηφιακή Εποχή και την Κλιματική Κρίση. Για προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, δηλαδή, που δεν μπορούν να απαντηθούν με λογικές και πρακτικές του παρελθόντος.

Και αυτός υπήρξε ένας διάλογος που έγινε όχι μόνο μεταξύ μας. Αλλά και με τις ίδιες τις ανάγκες της πατρίδας μας. Αυτός, ακριβώς, είναι ο μεγάλος πλούτος της παράταξής μας. Βλέπει κατάματα την Ιστορία, στρέφεται στα νέα ζητούμενα, ανανεώνει με τόλμη και ριζοσπαστισμό τα ιδεολογικά της εργαλεία. Δεν διστάζει να ενσωματώνει στη σκέψη της και άλλες ιδέες, που φυσούν και πέρα από τα δικά της κομματικά σύνορα.

Κατορθώνει, έτσι, να συντονίζεται με ευρύτερες πλειοψηφίες. Να απευθύνεται πρωτίστως στις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αλλά και να ακούει την κοινωνία, να υιοθετεί τα μηνύματά της. Μία κοινωνία που συχνά κινείται και εκφράζεται πιο γρήγορα από τις πολιτικές δυνάμεις.

Τρανή απόδειξη η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, που άργησε 45 χρόνια και έπρεπε να ξαναγίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία για να γίνει πραγματικότητα. Το προφανές και πάνδημο αίτημα για ασφάλεια στις γειτονιές και στα Πανεπιστήμια, που τώρα βρίσκει επιτέλους απάντηση. Αλλά και η συνέπεια με την οποία οι Έλληνες υποδέχονται μέτρα ώριμα από καιρό, όπως η πολιτική μας κατά του καπνού. Χαίρομαι που και καπνιστές χειροκροτούν αυτή την επιλογή μας.

Η Ελλάδα είναι πια έτοιμη, με άλλα λόγια, να υποδεχτεί το αυτονόητο. Έχει βιώσει το παράλογο και έχει διαπιστώσει πως αυτό γρήγορα μετατρέπεται σε ανεύθυνο και επικίνδυνο. Και όταν γίνεται καθεστώς, τότε κακοφορμίζει. Και καταλήγει, τελικά, αυθαίρετο και άδικο.

Μόλις χθες, το κέντρο της Αθήνας ήταν πάλι κλειστό. Γιατί πάλι κάποιοι λίγοι θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τους πολλούς. Και ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι ίδιοι, με το «έτσι θέλω» αποφάσισαν για τη ζωή όλων στην πρωτεύουσα. Των καταστημάτων και των πελατών, των κατοίκων και των περαστικών. Ακόμη και των ξένων επισκεπτών. Γιατί; Γιατί έτσι επέλεξαν εκείνοι που θέλουν την Ελλάδα εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη.

Ε, λοιπόν, όχι. Κανονικότητα -και η λέξη προέρχεται από τον «κανόνα». Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων.

Γιατί αυτό σημαίνει, επιτέλους, να είσαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους.

Φίλες και φίλοι,

Αν το βλέμμα προς το μέλλον και οι ανοιχτοί ιδεολογικοί ορίζοντες υπήρξαν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του Συνεδρίου μας, ένα τρίτο τα συμπλήρωσε δημιουργικά: Η αποτελεσματική πολιτική δράση με επίκεντρο τον πολίτη.

Όπως θα διαπιστώσατε, αν και μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία δεν υποκύπτει -και δεν θα επιτρέψω να υποκύψει- στον κυβερνητισμό. Γι΄ αυτό άλλωστε λίγο ασχοληθήκαμε με το σημαντικό έργο που έγινε και γίνεται στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου. Τέτοιους απολογισμούς, άλλωστε, υπάρχουν άλλα βήματα και προφανώς άλλες ευκαιρίες για να τους κάνουμε.

Εδώ στραφήκαμε περισσότερο στη φυσιογνωμία που διαμορφώνουμε καθημερινά. Πώς ο φιλελευθερισμός προσεγγίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της εποχής. Τι πολιτικό περιεχόμενο έχουν οι πρωτοβουλίες μας. Αλλά και πώς μία παράταξη που έχει την εξουσία θα διατηρεί τον κομματικό της μηχανισμό ως πολιτικό βηματοδότη.

Αυτό το στοιχείο αποκτά ξεχωριστή διάσταση σε καιρούς κατά τους οποίους, σε όλον τον κόσμο, η δημόσια δράση απειλείται από τη γραφειοκρατία στη λειτουργία της και από την απόσταση από τους πολίτες στις επιλογές της.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, η οργανωμένη δομή ενός κόμματος να αναζητά τρόπους, ώστε να αποτελεί ζωντανό μέρος της κοινωνίας. Να αφουγκράζεται αιτήματα, να πρωταγωνιστεί στη λύση τους. Με επεξεργασμένες προτάσεις, κύριε Γραμματέα. Αλλά ακόμη και -ας μην φοβόμαστε αυτές τις λέξεις- με μορφές ενός «δημιουργικού ακτιβισμού».

Όπως το χθεσινό night run που έγινε με σκοπό να φωτίσουμε μια σκοτεινή πλευρά της σημερινής κοινωνίας: Την κακοποίηση των γυναικών. Συγχαρητήρια σε όσες και σε όσους συμμετείχαν.

Είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου στην ηγεσία της Ν.Δ. πρότεινα τα ετήσια συνέδρια. Ακριβώς, για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις τακτικά, να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας με βάση τα νέα ζητούμενα. Αλλά και να αναδεικνύουμε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, κι όπως βλέπετε η απόφαση αυτή τηρείται με συνέπεια και ανελλιπώς.

Στον προβληματισμό μας αναζητούμε ως σύμμαχο και τη διεθνή εμπειρία. Γιατί οι εξελίξεις στην οικονομία και στην τεχνολογία καταργούν αποστάσεις για προβλήματα και για λύσεις, γεφυρώνοντας λαούς και κοινωνίες.

Γι΄ αυτό και πάλι θέλω να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους Προέδρους και Αντιπροέδρους Tajani, Rangel και McGuinness. Όπως και το νέο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και τον απερχόμενο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και μαζί τους, τους εισηγητές μας από το εξωτερικό. Και, βέβαια, όσους μετέφεραν γνώση και απόψεις στα πάνελ του Συνεδρίου μας.

Αυτό το τριήμερο απέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Φίλοι από τις άλλες χώρες της Ένωσης είχαν πολλά να προσφέρουν στον κοινό προβληματισμό μας.

Από τις απόψεις που κατέθεσαν, συγκρατώ δύο: Η πρώτη της Ιρλανδής Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου McGuinness. Μας προειδοποίησε ότι η δημοκρατία οφείλει να είναι πάντα σε εγρήγορση, ώστε ο λαϊκός χαρακτήρας της να μην διολισθήσει στον λαϊκισμό. Η δεύτερη, η παρατήρηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Paulo Rangel, που σημείωσε ότι αν ο Λαϊκισμός χτύπησε την Βόρεια Ευρώπη με το μεταναστευτικό και τη Νότια με την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα χτύπησε και με τα δύο του όπλα. Τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα για το μέλλον. Και χρήσιμα από πολλές απόψεις.

Συγκρατώ, όμως, όσα ακούστηκαν και στο πολιτικό επίπεδο: Την ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ, στη μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

Και, βέβαια, δεν ξεχνώ τη συμπαράσταση του Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης και της φύλαξης των συνόρων μας. Αναρωτιέμαι: Ποια άλλη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης βρίσκεται με τόση συνέπεια πάντα δίπλα μας;

Ένα είναι βέβαιο. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο. Είμαστε μία χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για το μέλλον μιας Ευρώπης που αλλάζει. Επιστρέψαμε εκεί που έπρεπε να ήμασταν πάντα.

Φίλες και φίλοι,

Όπως και η ίδια η ζωή, έτσι και το Συνέδριο μας επιβεβαίωσε τα λόγια της ιδρυτικής μας διακήρυξης: Ότι υπηρετούμε «τα συμφέροντα του Έθνους πέραν και πάνω απ΄ τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου». Δεν απεμπολούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα ούτε τις ρίζες μας. Όμως τα παλιά πολιτικά σύνορα μεταφέρονται από το δίπολο Αριστερά-Δεξιά στο δίλημμα «Πίσω ή Μπροστά».

Κάτι που καθιστά προοδευτική την πολιτική εκείνη που φέρνει την ανάπτυξη. Και δίνει κοινωνικό πρόσημο όχι μόνο στην αναδιανομή του πλούτου. Αλλά και στον δρόμο που αυτός θα αυξηθεί, προς όφελος όλων.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τη δικαίωση του συνθήματος μας «Ανάπτυξη Για Όλους». Ακούγαμε για χρόνια το ίδιο επιχείρημα: Ότι κάποιοι μόνο ήταν με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Επιχείρημα βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές εποχές διχασμών που τους πληρώσαμε πολύ ακριβά. Και έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε αυτές τις εποχές πίσω μας.

Η Ν.Δ. βλέπει όλους τους Έλληνες από την ίδια πλευρά: Της προόδου, της ευημερίας και της Δικαιοσύνης. Και με φάρους τα καλύτερα από τα πολλά διδάγματα μίας πορείας 45 ετών αυτής της παράταξης. Που το 1974 παρέλαβε μια εύθραυστη δημοκρατία για να την θωρακίσει. Να την βάλει μετά -μαζί με την χώρα- στην ρότα της Ευρώπης. Και, αργότερα, να την κάνει πιο σύγχρονη. Και κυρίως να την υπερασπιστεί, όταν αυτή κινδύνεψε. Και να την οδηγήσει ξανά, το 2019, στην τροχιά της εθνικής αξιοπρέπειας και της οικονομικής αναγέννησης.

Δικό μας ηθικό πλεονέκτημα θεωρούμε την πίστη στις αξίες που υπήρξαν τα θεμέλια της προόδου του Ελληνισμού στους δύο αιώνες της ελεύθερης ζωής. Αξίες που υπηρέτησαν οι πρόγονοί μας κι έχουμε καθήκον να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, κυρίως στη νέα γενιά. Είναι η ατομική ελευθερία, η διάθεση για ατομική προκοπή, η κοινωνική ευθύνη της πολιτείας, το κράτος δικαίου και ο κοινοβουλευτισμός. Όλες τους, σύμφυτες με τον πολιτικό φιλελευθερισμό.

Εδώ και τέσσερις μήνες, με αυτήν την ιδεολογική πυξίδα βαδίζουμε. Τα αποτελέσματα μιλούν, νομίζω, από μόνα τους: Ένα παράδειγμα θα δώσω μόνο σήμερα. Η κυβέρνηση, στις 9 Ιουλίου, όχι μόνο δεν παρέλαβε κάποιο δημοσιονομικό χώρο, αλλά βρήκε και δημοσιονομικό κενό 400 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019. Το κάλυψε, κι όχι μόνο μόνο το κάλυψε, αλλά δημιούργησε και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως θυμάστε- είχε σπεύσει να μοιράσει το υπερπλεόνασμα προκαταβολικά λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Πώς αξιοποιήσαμε εμείς τα χρήματα που εξασφαλίσαμε; Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ το 2019 για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Ο κύριος στόχος μας ήταν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Καταβάλλεται νωρίς το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Στόχος μας οι φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού. Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου σε όλα τα νομικά πρόσωπα κατά 5%. Στόχος μας οι επιχειρήσεις. Καλύφθηκαν άμεσες δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, των νοσοκομείων και του ΟΑΣΘ. Στόχος μας η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ακολουθούν ο εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ, η εξόφληση οφειλών της ΔΕΗ. Αλλά και κάτι ακόμα.

Σήμερα μπορώ να σας πω ότι περίπου, σχεδόν, 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Η κατεύθυνση είναι εξαιρετικά στοχευμένη. Συμπολίτες μας, που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ποιοι είναι αυτοί; Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ! Εκεί θα κατευθυνθεί το επιπλέον πλεόνασμα, το οποίο μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε. Ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας. Έτσι αποδεικνύουμε, έμπρακτα, τη δική μας κοινωνική ευαισθησία.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Το 13ο Συνέδριό μας φτάνει στο τέλος του. Ήταν ένα συνέδριο χωρίς τις αναγκαιότητες μιας επικείμενης πολιτικής μάχης. Αυτή την δώσαμε επιτυχημένα και τέσσερις φορές το ‘19 και σας ευχαριστώ και πάλι, για ακόμα μια φορά, που με τη δική σας στήριξη η Νέα Δημοκρατία έφτασε και πάλι εκεί που της αξίζει, στο 40%. Ήταν, λοιπόν, ένα Συνέδριο που δεν είχε και την εύλογη εσωστρέφεια των εσωκομματικών αναδιατάξεων, ήταν ένα Συνέδριο σκέψης αλλά και αισιοδοξίας. Φρέσκο, ζωντανό, σύγχρονο, ανοιχτό. Με πολλούς νέους ανθρώπους γύρω μας και πολλές νέες ιδέες μέσα μας.

Κάπου άκουσα ότι ένας σύνεδρος είπε ότι Συνέδριο χωρίς εκλογές είναι σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Συμφωνώ. Ή σαν μπουζούκια χωρίς τσιγάρο, θα μπορούσα να προσθέσω! Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την άψογη διαδικασία και τον πλούσιο διάλογο, δηλώνω υπερήφανος. Υπερήφανος που ηγούμαι αυτής της μεγάλης παράταξης. Αλλά κυρίως υπερήφανος για την πίστη σας στο τιτάνιο εγχείρημα της κυβέρνησης. Για την αγωνία σας, του καθενός και της καθεμίας ξεχωριστά, να μετουσιωθεί ο αγώνας σας στα μέτρα του πολίτη.

Αλλά και για την ετοιμότητά σας να επισημαίνετε αβλεψίες και στραβοτιμονιές. Είμαστε πάντα ένα ανοιχτό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο προάγει το διάλογο και μέσα από το δημιουργικό διάλογο καταλήγουμε, τελικά, στις συνθέσεις. Όπως είπα και στην πρώτη μου ομιλία, η Ν.Δ. δικαιώνει σε κάθε ευκαιρία το όνομά της. Είναι σταθερά Δημοκρατική και ξέρει να μένει πάντα Νέα. Το αποδείξατε και πάλι! Οι απόψεις που διατυπώθηκαν εδώ διαμόρφωσαν ένα σχήμα που μετατρέπεται σε ρήγμα με το παρελθόν. Αυτό μεγαλώνει τη δική μου ευθύνη.

Πιστέψτε με, τη νιώθω απόλυτα. Και δεσμεύομαι ότι θα μετατρέψω την εμπιστοσύνη σας σε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Η δύναμή μου, σήμερα, είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με την ολοκλήρωση του 13ου Συνεδρίου ανοίγει ο κύκλος για το επόμενο, το 14ο Συνέδριο. Όπως λέει το φετινό μας σύνθημα, «Το μέλλον Αρχίζει Τώρα».

Η πρώτη κομματική στάση σε αυτό το ταξίδι θα μας περιμένει τον Δεκέμβριο του 2020. Φιλοδοξούμε, τότε, η εικόνα της Ελλάδας να είναι ακόμη πιο δυναμική κι αισιόδοξη: Η οικονομία να προχωρά με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Καινούργιες επενδύσεις να προσθέτουν νέες θέσεις απασχόλησης με καλύτερες απολαβές, αλλά και να αφαιρούν ακόμα περισσότερους φόρους από την πλάτη των Ελλήνων.

Το αίσθημα ασφάλειας να κυριαρχεί σε πόλεις και χωριά. Το πρόβλημα της μετανάστευσης να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με την αρωγή των ευρωπαίων εταίρων μας. Το κράτος να είναι πια σε θέση να εξυπηρετεί γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως ψηφιακά τον πολίτη.

Η νέα γενιά να σπουδάζει σε πανεπιστήμια τα οποία θα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν, αποκτώντας γνώση και εξειδίκευση. Εφόδια, δηλαδή, για να χτίσει την καλύτερη ζωή που δικαιούται και της στέρησε η κρίση.

Το 2020 θα μας βρει με ενέργεια που θα παράγεται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές. Αλλά και από την αξιοποίηση των απορριμμάτων μας. Με λιγότερο πλαστικό, λίγο πριν αποσυρθεί οριστικά.

Με Υγεία για όλους. Και με ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα δίνει ελπίδα στον εργαζόμενο και σιγουριά στον απόμαχο.

Σε όσους βιαστούν να προδικάσουν ότι αυτοί οι στόχοι είναι μακρινοί, ας σκεφτούμε πόσα πολλά έγιναν μέσα σε τέσσερις μήνες. Ας εμπιστευτούν τη δημιουργικότητα του Έλληνα, που ζητά μία ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί. Αν τη βρει, δεν γνωρίζει όρια στην επιτυχία.

Αυτό το έναυσμα προτάσσει, λοιπόν, σήμερα, η Ν.Δ. Και αυτό καλούμαστε, από αύριο, να απλώσουμε σε ολόκληρη την χώρα. Για την Ελλάδα που μπορούμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Καλή δουλειά και καλό αγώνα! Μεταφέρετε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας. Η Ν.Δ. κάνει πράξη τη Νέα Ελλάδα στην οποία χωράνε όνειρα και προσδοκίες όλων των Ελλήνων.

Καλές γιορτές, χαρά και υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας! Να σας ευχαριστώ και πάλι για την αγάπη σας στη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, τη Νέα Δημοκρατία μας.

Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλή δουλειά.
NEWS