Τροπολογία με την οποία καλύπτεται η δαπάνη μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζόμενων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

by Expertnews.gr

Τροπολογία με την οποία καλύπτεται η δαπάνη μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζόμενων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η τροπολογία αφορά τους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται στην εκτέλεση του προγράμματος του ΥΠΕΘΑ, για την ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο Πυραυλακώτων τύπου Ρουσέν (η πρώτη εκ των οποίων παραδίδεται εντός των επόμενων μηνών και η δεύτερη εντός του 2020), καθώς και τα συνοδά έργα για τα τέσσερα υποβρύχια τύπου Παπανικολής του Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η ρύθμιση αυτή, διασφαλίζει εργασιακό βίο και στην ουσία δίνει πίστωση χρόνου στην συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων, ενόσω παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή που – όπως είπε – «ευελπιστούμε ότι θα έρθει και θα διασφαλίσει στο απόλυτο πλέον την συνέχιση της λειτουργίας των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας».

Κάλεσε μάλιστα την Βουλή να υπερψηφίσει την ρύθμιση αυτή, για τρεις λόγους:

  • «Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα αφού στην ουσία διευθετεί μια επείγουσα κατάσταση, καθώς το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού έχει λήξει στις 31 Σεπτεμβρίου.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου υπάρχει μια σχετική συνάφεια με το παρόν νομοσχέδιο.
  • Ο τρίτος λόγος είναι ότι για τις δύο αυτές διατάξεις υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αυξάνεται η πολεμική ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού άμεσα με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων».

Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προβλέπεται πως για το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων η επιπρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλάκατων θα είναι 7,65 εκατ. ευρώ.

Οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος).

NEWS